Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Μόσχα: "Ουδόλως μας ενδιαφέρουν πλέον τα Mistrals, τα κάνουμε και μόνοι μας!"

Στρατής Μαζίδης

Σαν τη καλαμιά στον κάμπο φαίνεται ότι μένει η Γαλλία όσον αφορά την υπόθεση των δύο ελικοπτεροφόρων Mistral καθώς η Ρωσία...

παίρνει ή τουλάχιστον έτσι το παρουσιάζει διπλωματικά, αυτό που επιθυμούσε (την τεχνογνωσία) ενώ το Παρίσι βρίσκεται αντιμέτωπο τόσο με το υψηλό κόστος συντήρησής τους όσο και του καθορισμού της σχετικής αποζημίωσης για τη μη τήρηση του συμβολαίου.

Τη σχετική εκτίμηση του ρώσου αναλυτή Dmitri Lekuh που είχαμε δημοσιεύσει πριν λίγες ημέρες, επιβεβαίωσαν πλέον και επίσημα χείλη. Συγκεκριμένα ο προεδρικός αξιωματούχος Vladimir Kozhin δήλωσε:

«Έχουμε πλέον αυτή την ικανότητα, κανένα πρόβλημα. Εάν τα χρειαστούμε, μπορούμε να ναυπηγήσουμε αυτά τα πλοία. Τώρα, τα πάντα αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς, και για μας [η παράδοση των Mistrals] δεν είναι τόσο σημαντική. Αν δεν παραδοθούν, δε θα σημάνει κάτι το ιδιαίτερο για την αμυντική μας δυνατότητα».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε κατά τη διάρκεια του ετήσιου Q & A session τον περασμένο μήνα ότι η άρνησή της Γαλλίας να παραδώσει τα Mistrals δεν επηρέασε τις ρωσικές δυνατότητες άμυνας με αρνητικό τρόπο, προσθέτοντας ότι "η σύμβαση είχε πρωταρχικό στόχο την υποστήριξη των γάλλων εταίρων μας και την εξασφάλιση ότι τα ναυπηγεία τους θα είναι απασχολημένα!».

Ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει το αγκάθι της αποζημίωσης ενώ η Μόσχα μετρά σε κόστος και απωλείες περίπου € 1.163.000.000 με το Παρίσι σε πρώτο χρόνο να προσπαθεί να αποτινάξει το βραχνά των ελικοπτεροφόρων με χαμηλότερο κόστος (πέρι τα € 785 εκ.), κάτι που φυσικά η Ρωσία δεν αποδέχεται.


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...