Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Η Γαλλία προσπαθεί να πωλήσει τα ‘Μιστράλ’ στην Κίνα.


Το γαλλικό ‘Μιστράλ’ που έλαβε την ονομασία ‘Σεβαστούπολη’ ελλιμενίσθηκε στη Σαγκάη (φωτό)

Καθώς δύο γαλλικά πολεμικά πλοία έχουν ‘δέσει’ στην προβλήτα της Σαγκάης, κυκλοφορεί μια πληροφορία ότι η Γαλλία προσπαθεί να πωλήσει στην Κίνα το ελικοπτεροφόρο ‘Μιστράλ’, το οποίο έχει σχεδιασθεί για τη Ρωσία, σημειώνει ο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ένα από τα δύο αυτά γαλλικά πολεμικά πλοία (στη Σαγκάη) είναι το ελικοπτεροφόρο «Σεβαστούπολη» που βρίσκεται στην πρώτη του εκπαιδευτική πορεία και είναι η πρώτη φορά που ένα ‘Μιστράλ’ εισήλθε σε κινεζικό λιμένα.
Εν τω μεταξύ, η τύχη των δύο πλοίων για το Ρωσικό Ναυτικό παραμένει αβέβαιη. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Γαλλία θα επιστρέψει τα χρήματα στη Ρωσία, εάν καταγγελθεί η σύμβαση.
Η σύμβαση είναι αξίας € 1,3 δισεκατομμυρίων και το πρώτο από τα πλοία έπρεπε να παραδοθεί στη Ρωσία το Νοέμβριο του 2014, αλλά διακόπησε λόγω της υποτιθέμενης συμμετοχής της Ρωσίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ οι ρωσικές αρχές αρνούνται.
Η Γαλλία πρότεινε διάφορες επιλογές για την επίλυση του προβλήματος και μία από αυτές ήταν η βύθιση των δύο σκαφών.
Το περιοδικό ‘Watc Cina Times’ σημειώνει ότι το γαλλικό ναυτικό θα μπορούσε να πωλήσει το ελικοπτεροφόρο στη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, την Αίγυπτο, την Ινδία ή άλλη χώρα.
Ωστόσο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ραγκόζιν, δήλωσε το Σάββατο ότι η Γαλλία δεν μπορεί να πωλήσει τα ‘Μιστάλ’, χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας, η οποία είναι η κάτοχος του πιστοποιητικού του τελικού χρήση και ότι η Γαλλία το γνωρίζει αυτό, όπως ανέφεραν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Επεσήμανε, επίσης, ο Ραγκόζιν, ότι τα λειτουργικά μέρη των πλοίων είναι στο πλαίσιο του ρωσικού ναυτικού και προσαρμοσμένα στα ρωσικά πρότυπα.
Η Κίνα αναπτύσσει τα δικά της αμφίβια επιθετικά πλοία, αλλά θα μπορούσε να αγοράσει το ‘Μιστράλ’ για να το χρησιμοποιήσει ως πρότυπο, σημειώνει το δημοσίευμα.


http://www.echedoros-a.gr/2015/05/blog-post_37.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...