Κυριακή 17 Μαΐου 2015

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟ ΡΩΣΟΚΙΝΕΖΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

σάρωση0001
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν στην Άγκυρα την συνδυασμένη κοινή εμφάνιση ρωσικών και κινεζικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο,
όπως με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρεται στα τουρκικά ΜΜΕ, για την πραγματοποίηση για πρώτη φορά κοινής αεροναυτικής άσκησης στην περιοχή από τις 17 Μαΐου.
Όπως αναφέρεται, η ανησυχία για την άσκηση αυτή εντάθηκε καθώς οι Τούρκοι σημειώνουν την αυξανομένη κάθοδο ρωσικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο, σε σύνδεσμο με την εμφάνιση για πρώτη φορά κινεζικών πολεμικών. Συγκεκριμένα όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, αυτές τις μέρες πέρασε από τα στενά των Δαρδανελίων στο Αιγαίο το ρωσικό πολεμικό πλοίο Samun, που ανήκει στην μοίρα της Μαύρης θάλασσας και το οποίο είναι εξοπλισμένο με πυραύλους αέρος ιδιαιτέρας ισχύος.
Παράλληλα σύμφωνα με τους Τούρκους στο Αιγαίο έκαναν την εμφάνιση τους τα κινεζικά πολεμικά πλοία, «Lin 1» και «Vey Fan», τα οποία μεταφέρουν εξαιρετικής ισχύος οπλικά συστήματα και τα οποία παρακολουθούνται συνεχώς από τους Τούρκους. Ιδιαίτερα η εμφάνιση για πρώτη φορά στη θάλασσα του Αιγαίου κινεζικών πολεμικών πλοίων έχει ανησυχήσει τους Τούρκους καθώς είναι γνωστό πως μεταξύ των δυο χωρών παρά τις προσπάθειες οικονομικής συνεργασίας, υπάρχουν μεγάλες γεωστρατηγικές αντιπαλότητες με κορυφαίο θέμα το ζήτημα των τουρκόφωνων Ουϊγούρων της Κίνας, για τους οποίους το Πεκίνο έχει κατηγορήσει επανειλημμένα με οργή την Άγκυρα ότι τους υποκινεί για εξέγερση εναντίον της νόμιμης κινεζικής κυριαρχίας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

http://nikosxeiladakis.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...