Ενώπιον ενός τεράστιου ηθικού διλήμματος βρίσκονται οι επιστήμονες με την κλωνοποίηση ειδών ζώων που έχουν εξαφανιστεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια από τον πλανήτη.

Τα υπέροχα τριχωτά πλάσματα που κάποτε περιπλανήθηκαν στις εκτάσεις της Σιβηρίας μπορεί σύντομα να περπατήσουν ξανά, εξαιτίας Κορεατών και Αμερικανών επιστημόνων που προσπαθούν ενεργά να κλωνοποιήσουν ένα μαμούθ, σύμφωνα με άρθρο του δικτύου CBC News.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η ενέργεια θα μπορούσε να θέσει ένα προηγούμενο. Ο Δρ Tori Herridge, ερευνητής που έλαβε μέρος στην πρόσφατη αυτοψία ενός καλά διατηρημένου μαμούθ με το παρατσούκλι «Buttercup», έγραψε άρθρο γνώμης για την εφημερίδα Guardian με τις απόψεις του. Σε αυτό αναφέρει ότι πιστεύει πως η κλωνοποίηση θα ήταν πισωγύρισμα, καθώς η διαδικασία θέτει σε αχρείαστο κίνδυνο τους υπάρχοντες ελέφαντες, οι οποίοι  θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μεγάλους κινδύνους από την διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.
Ωστόσο, ο κόσμος περιμένει με ανυπομονησία τις νέες εξελίξεις στην κλωνοποίηση των τριχωτών μαμούθ, καθώς ένα τέτοιο κατόρθωμα θα είναι μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη της τεχνολογίας της κλωνοποίησης. Ο Δρ Tori Herridge ανέφερε στο άρθρο του ότι η επιτυχής κλωνοποίηση ενός μαμούθ θα φέρει πολλά χρήματα στον ερευνητή που θα τα καταφέρει. Εξαιτίας αυτού, τα θέματα των ελεφάντων, που είναι αναγκαία για την επιτυχή κλωνοποίηση μαμούθ, θα μπορούσαν να αγνοηθούν.
Αν και η ιδέα της επαναφοράς στη ζωή των μαμούθ είναι αρκετή προκειμένου να κάνει αρκετούς οπαδούς της επιστημονικής ηθικής να βράζουν από θυμό, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό. Μια τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο «Πώς θα κλωνοποιηθεί ένα μαμούθ», που παρουσιάστηκε στο κανάλι Smithsonian στα τέλη του περασμένου έτους, περιέγραψε τη διαδικασία μελέτης ενός καλά διατηρημένου μαμούθ που βρέθηκε στη Σιβηρία. Το συγκεκριμένο μαμούθ θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα για την κλωνοποίηση του είδους του μόλις βρεθεί ένα κύτταρο άθικτου DNA, όπως σχεδιάζουν οι Κορεάτες επιστήμονες.
Αντίθετα Αμερικανοί ερευνητές, μελετούν το γονιδίωμα του ελέφαντα και εξετάζουν πως τα γονίδια των μαμούθ θα μπορούσαν να αντικατασταθούν μέχρι να παραχθεί κάτι που να μοιάζει με γονιδίωμα των μαμούθ, σύμφωνα με το άρθρο CBC News.
Ένα ενδεχόμενο «πάγωμα» της υπάρχουσας έρευνας θα μπορούσε να φέρει προβλήματα, καθώς οι πόροι που έχουν δοθεί για το συγκεκριμένο έργο δεν θα μπορούν να επανακτηθούν εύκολα.
Οι Κορεάτες ερευνητές έχουν ήδη αναπτύξει ένα σύστημα για την κλωνοποίηση σκύλων που θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε εφαρμογές προς όφελος των ανθρώπων μόλις καταφέρουν να κλωνοποιήσουν μαμούθ. Έτσι η μελέτη του Δρ.  George Church για το γονιδίωμα του μαμούθ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το «ξεκλείδωμα» ενός πλούτου γνώσεων για τα εξαφανισμένα ζώα αλλά και για μελέτες της ανθρώπινης εξέλιξης.
Αν και θα μπορούσαν να υπάρχουν παγίδες με την κλωνοποίηση ενός μαμούθ στην κοιλιά ενός ελέφαντα, όπως αναφέρει ο Δρ. Δρ Herridge σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Independent, ο Sir Ian Wilmut, ο καθηγητής που κλωνοποίησε το πρόβατο «Ντόλι», πιστεύει ότι είναι μία σημαντική προσπάθεια. Ο Sir Wilmut με άρθρο του στην εφημερίδα Telegraph δηλώνει βέβαιος ότι η κλωνοποίηση ενός μαμούθ είναι μία λογική ιδέα, καθώς υπάρχουν πολλά που μπορούν να μάθουν οι επιστήμονες για το εξαφανισμένο ζώο.