Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

«Εκτός Κομπάνι» το Ισλαμικό Κράτος.


Oι επιδρομές δεν είναι ικανές να σώσουν την πόλη...
 
Οι σφοδρότερες μέχρι στιγμής αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού φέρεται να ανάγκασαν τους τζιχαντιστές να οπισθοχωρήσουν στις πύλες του Κομπάνι σύμφωνα με κουρδικές πηγές στην πόλη και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι εάν οι επιδρομές βοήθησαν σε κάποιο βαθμό τους κούρδους να ανακαταλάβουν θέσεις τζιχαντιστών στο Κομπανί, δεν είναι ικανές να σώσουν την πόλη.

Το Ισλαμικό Κράτος (IS) ύψωσε τη μαύρη σημαία του στο ανατολικό άκρο της πόλης τη Δευτέρα, αλλά έκτοτε οι αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας ΗΠΑ-αραβικών κρατών κατά θέσεων των τζιχαντιστών διπλαστιάστηκαν με στόχο να ανακόψουν τη δραματική προέλαση του IS στην στρατηγικής σημασίας τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας.Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, «οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αναγκάσθηκαν να αποσυρθούν από ορισμένες ανατολικές συνοικίες του Αΐν αλ-Αραμπ (Κομπανί) και από τη νοτιοδυτική περιφέρεια της πόλης».
Οι δυνάμεις των τζιχαντιστών δεν είναι πλέον παρούσες στην δυτική πλευρά, αλλά κρατούν θέσεις στην ανατολική πλευρά της πόλης και στη νότια περιφέρειά της, δήλωσε ο ίδιος.

Και προσέθεσε ότι η οπισθοχώρηση έγινε αφού «οι θέσεις οπισθοφυλακής επλήγησαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες προκάλεσαν θύματα στις τάξεις τους και κατέστρεψαν τουλάχιστον τέσσερα από τα οχήματά τους».

Ο Μουστάφα Εμπντί, κούρδος δημοσιογράφος και ακτιβιστής, έγραψε στο Facebook ότι «οι δρόμοι της συνοικίας Μάκταλα, στη νοτιοανατολική πλευρά του Κομπανί είναι γεμάτες πτώματα μαχητών του Daesh [αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκατοντάδες άμαχοι παραμένουν στη πόλη, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση αρχίζει να γίνεται δυσχερής, καθώς οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από τρόφιμα και νερό.
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...