Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Σερβία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία, Λευκορωσία και Αρμενία τρίβουν τα χέρια τους με το εμπάργκο.

Σερβία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Αρμενία, Τουρκία, Αφρική και Λατινική Αμερική αναμένεται να ωφεληθούν από το ρωσικό εμπάργκο σε...
Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Νορβηγία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Freshplaza και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
O εμπορικός πόλεμος Ρωσίας – Δύσης έχει και νικητές και χαμένους. Μέχρι στιγμής, όπως εξελίσσονται τα πράγματα τρείς ημέρες μετά την επιβολή του καθολικού εμπάργκο που προχώρησε ο Πούτιν σε φρούτα και λαχανικά που προέρχονται από ΗΠΑ, Ε.Ε., Αυστραλία, Καναδά και Νορβηγία τα στρατόπεδα διαχωρίζονται ως εξής:
-Κερδισμένοι: Σερβία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Αρμενία, Τουρκία, Αφρική και Λατινική Αμερική
- Ηττημένοι: Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και Ελλάδα εννοείται, ΗΠΑ, Πολωνία, Νορβηγία.

Εδώ αξίζει να προσθέσουμε άλλη μια σημαντική επισήμανση, ότι μεταξύ των χαμένων είναι και οι μεταπράτες και οι μεταφορείς εκ της Ρουμανίας διότι, αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, τα ελληνικά προϊόντα μεταφέρονται – κατά κύριο λόγο - με ενδιάμεσους Ρουμάνους εμπόρους. Όπερ σημαίνει ότι βασικό ρόλο στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις πρέπει και ενδεχομένως να παίξουν και οι Ρουμάνοι.
Για να δούμε όμως μια προς μια όλες τις κατηγορίες.
Κερδισμένοι:
ΣΕΡΒΟΙ
Οι Σέρβοι αγρότες έχουν ήδη αναφέρει υψηλή ζήτηση από την πλευρά των Ρώσων εισαγωγέων. Έτσι, οι Σέρβοι καλλιεργητές σχεδιάζουν να αυξήσουν τις εξαγωγές προς την Ρωσία κατά τουλάχιστον 30%. Ειδικότερα, οι Σέρβοι παραγωγοί θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που διαμορφώνεται και θα εξάγουν μήλα αγγίζοντας επίπεδα ρεκόρ μετά την απαγόρευση εισαγωγής μήλων από Πολωνία και Μολδαβία. Πέρυσι, οι εισαγωγές της Ρωσίας μήλων από τη Σερβία ήταν από δύο έως και δυόμισι φορές υψηλότερες από την προηγούμενη σεζόν, και έτσι η Σερβία αναρριχήθηκε για πρώτη φορά στην κορυφή των τριών εξαγωγέων μήλων της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τις προσδοκίες διεθνών εμπειρογνωμόνων, η Σερβία φέτος θα παρουσιάσει ρεκόρ παραγωγής μήλων, οπότε αυτό θα της επιτρέψει να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές της. Κερδισμένοι φαίνεται να είναι και οι Σέρβοι χοιροτρόφοι, καθώς το διάσημο χοιρινό από Καναδά και Ε.Ε. μένει εκτός ρωσικής αγοράς, αναμένεται να κερδίσει έδαφος το σερβικό. Η χώρα έχει «ισχυρές ιστορικές και εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία», σχολιάζει ο Tim Ash, επικεφαλής αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην Standard Bank.
ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ
Το Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης έτοιμο να αυξήσει τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών προς τη Ρωσία, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εξαγωγών του Αζερμπαϊτζάν, Rufat Mamedov. «Η Ρωσία είναι παραδοσιακά εμπορικός εταίρος του Αζερμπαϊτζάν και είμαστε έτοιμοι για την ενίσχυση των αμοιβαίων δεσμών», σχολίασε ο Mamedov στο Freshplaza.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, το Αζερμπαϊτζάν παράγει πολύ περισσότερα φρούτα και λαχανικά από ότι η Ρωσία καταναλώνει αυτή τη στιγμή, οπότε μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις παραδόσεις τώρα που περιορίζονται οι εισαγωγές από ΗΠΑ και Ε.Ε. «Πέρυσι το Αζερμπαϊτζάν παρήγαγε 250.000 τόνους μήλων, ενώ η Ρωσία καταναλώνεται μόνο 37.000 τόνους. Το ίδιο ισχύει και για τα αχλάδια. Το Αζερμπαϊτζάν παρήγαγε 40.000 τόνους, ενώ μόνο 168 τόνοι παραδόθηκαν στη Ρωσία», συνέχισε ο Rufat Mamedov. Μιλώντας για την ενδεχόμενη δημιουργία μιας κοινής γεωργικής επιχείρησης με τη Ρωσία, ο πρόεδρος των εξαγωγών του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι «η αζερική πλευρά είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα τέτοιο έργο, αν και η Ρωσία ενδιαφέρεται για αυτό».
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Η Λευκορωσία κατέχει την 4η θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές τυριού και είναι έτοιμη να επωφεληθεί ακόμα περισσότερο, τώρα που οι Ρώσοι δεν θα προμηθεύονται τυριά από τη Γαλλία. Επίσης, η χώρα αυτή είναι μέρος του της νεοσύστατης Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (Eurasian Economic Union), η οποία αποτελεί μια προσπάθεια της Ρωσίας να μιμηθεί τις εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία θα ξεκινήσει επίσημα τον Ιανουάριο του 2015.
ΑΡΜΕΝΙΑ
Οι Αρμένιοι παραγωγοί οπωροκηπευτικών αναμένεται να είναι και αυτοί στη λίστα με τους κερδισμένους από το ρωσικό εμπάργκο. Οι εξαγωγές της χώρας αυτής προς τη Ρωσία, περιλαμβάνουν δημητριακά, πατάτες και σταφύλια. Επίσης, η Αρμενία ίσως χρειαστεί περαιτέρω οικονομική στήριξη από τη Ρωσία, αν η σύγκρουση με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν συνεχίσει να κλιμακώνεται.
Τέλος, ιδιαίτερα ωφελημένες θα είναι και η Τουρκία, η Αφρική και η Λατινική Αμερική που αναμένεται να σπεύσουν για να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί στη ρωσική αγορά.

Ηττημένοι:
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η Ρωσία αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγέα φρούτων και λαχανικών της Ε.Ε. αγγίζοντας σε αξία τα 2 δισ. ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία IHS. Το Βέλγιο εξήγαγε πέρσι προς τη Ρωσία 490 εκατ. ευρώ σε τρόφιμα (κυρίως φρούτα), ενώ η Ολλανδία εξάγει περίπου 600 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΕΛΛΑΔΑ
Απώλειες που αναμένεται να αγγίξουν τα 240 εκατ. δολάρια ή 178 εκατ. ευρώ εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Εμπορίου ότι θα έχει η Ελλάδα από το ρωσικό εμπάργκο εισαγωγής αγροτικών προϊόντων που τέθηκε σε ισχύ.

ΗΠΑ
Επίσης, σημαντική αγορά αποτελεί η Ρωσία και για τις ΗΠΑ. Η Ρωσία εισάγει από τις ΗΠΑ αμύγδαλα (αξίας 138 εκατ. δολαρίων), φιστίκια (αξίας 31 εκατ. δολαρίων), φρέσκα μήλα (αξίας 13 εκατ. δολαρίων), αχλάδια (αξίας 12 εκατ. δολαρίων) και σταφύλια (αξίας 2,7 εκατ. δολαρίων). Συνολικά, οι ρωσικές εισαγωγές τροφίμων από τις ΗΠΑ ανέρχονται σε 1,6 δισ. δολάρια (1,19 δισ. ευρώ). Μεγάλο πλήγμα αναμένεται να δεχτούν οι πτηνοτρόφοι των ΗΠΑ.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Πολωνικά μέσα ενημέρωσης, επώνυμοι πολίτες (ηθοποιοί, τραγουδιστές, κλπ) με τη βοήθεια των μέσω κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, εφημερίδα Puls Biznesu, κλπ) έχουν ήδη ξεκινήσει μία εκστρατεία «Αντισταθείτε στον Πούτιν: Τρώτε μήλα, πιείτε μηλίτη» για να μπορέσουν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τα σχεδόν 700.000 μήλα που κάθε χρόνο εξάγει η Πολωνία στη Ρωσία.
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Η Ρωσία εισάγει νορβηγικό σολομό αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων πέρσι. Αυτό είναι αρκετό για να πέσουν κατακόρυφα οι μετοχές εταιρειών της Marine Harvest και της Leroy Seafood στο Όσλο, όπως και έγινε, μετά από την ανακοίνωση των κυρώσεων την Πέμπτη 7 Αυγούστου.

Πηγή: Με πληροφορίες από agronews

http://www.freepen.gr/2014/08/blog-post_854.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...