Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ο İBRAHİM KALIN Ο ΝΕΟΣ ΕΠΙΔΟΞΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΜΙΤ



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η εκλογή του Ταΐπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας και η μεταπήδηση του Αχμέτ Νταβούτογλου στην...
πρωθυπουργία έφερε ένα κενό στο υπουργείο Εξωτερικών το οποίο, σύμφωνα με τα εκτιμήσεις των περισσοτέρων πολιτικών αναλυτών της Τουρκίας, θα κληθεί να καταλάβει ένα από τα πιο «σκοτεινά’ πρόσωπα της δημόσιας ζωής της Τουρκίας, ο νυν αρχηγός της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.  Το σενάριο των αλλαγών προβλέπει δηλαδή εκτός από την μεταπήδηση του Νταβούτογλου στην πρωθυπουργία μετά την εκλογή του Ερντογάν στην τουρκική προεδρία και την μεταπήδηση του νυν αρχηγού της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, στο υπουργείο Εξωτερικών που άφησε ο Νταβούτογλου. Ανεξάρτητα αν αυτό το σενάριο υλοποιηθεί ή όχι, ο ρόλος του Φιντάν θα αναβαθμιστεί και ο ίδιος θα είναι το βασικό πρόσωπο σε όλες τις μελλοντικές «σκοτεινές» επιχειρήσεις της νεοοθωμανικής Τουρκίας.

Όμως η πολύ πιθανή ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον Φιντάν θα δημιουργήσει με την σειρά του ένα κενό στην αρχηγεία της μεγαλύτερης τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, την γνωστή ΜΙΤ, που βαρύνεται με πολλές σκοτεινές υποθέσεις όπως δολοφονίες πολιτικών προσώπων, λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων, κυκλώματα μαφίας ακόμα και κυκλώματα μεταφοράς λαθρομεταναστών στην δύση. Το κενό αυτό, όπως αναφέρεται σε ειδικό δημοσίευμα της τουρκικής επιθεώρησης Aydınlık, θα το καλύψει ένας από τους πιο βασικούς μέχρι σήμερα συμβούλους του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν. Το πρόβλημα όμως είναι ότι την τοποθέτηση του Καλίν στην αρχηγεία της ΜΙΤ δεν την θέλει ο νέος πρωθυπουργός, δηλαδή ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Η αιτία για την αρνητική αυτή στάση του Νταβούτογλου είναι γιατί ο Καλίν είχε εκδηλώσει την επιθυμία να διαδεχτεί αυτός τον Ερντογάν  στην πρωθυπουργία και είχε δημιουργηθεί πρόβλημα με τον Νταβούτογλου που τελικά επιλέχτηκε από τον Ερντογάν για να τον αντικαταστήσει στην πρωθυπουργική θέση. Λέγεται μάλιστα ότι ο Νταβούτογλου έχει ήδη εκφράσει βέτο στην τοποθέτηση του Καλίν είτε στο υπουργείο Εξωτερικών, θέση που διεκδικεί ο Χακάν Φιντάν, είτε στην θέση του αρχηγού της ΜΙΤ.

Αλλά ποιος είναι ο Ιμπραήμ Καλίν, το όνομα του οποίου συζητείται πολύ στο πολιτικό παρασκήνιο της τουρκικής πρωτεύουσας για τις αλλαγές που γίνονται μετά την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία. Ο Ιμπραήμ Καλίν είναι ένας από τους  βασικούς συμβούλους του Ερντογάν που έχει απασχολήσει έντονα στο παρελθόν την τουρκική επικαιρότητα.  Διατέλεσε τα τελευταία χρόνια υπεύθυνος εξωτερικής πολίτικης όσον αφορά τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου. Συνόδευε τον Ερντογάν σε όλα σχεδόν στα ταξίδια του στο εξωτερικό. Στις 7 Μαρτίου του 2012, γίνονταν γνωστό στην εφημερίδα Taraf και από πηγές του Wiklıeas το οποίο επικαλούνταν το γνωστό ινστιτούτο, Stratfor, ότι ο İbrahim Kalın επιδίωκε από τότε να αντικαταστήσει τον Νταβούτογλου στο υπουργείο Εξωτερικών γι’ αυτό και από τότε ο Νταβούτογλυυ δεν τον έβλεπε με καλό μάτι . Το δημοσίευμα αυτό προκάλεσε έντονες συζητήσεις και σε λίγες μέρες, στις 16 Μαρτίου, γίνονταν γνωστό πάλι από πηγές του  Wiklieaks, ότι ο σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, İbrahim Kalın, διετέλεσε και πράκτορας της CIA. Την πληροφορία αυτή είχε  από τις 29 Σεπτεμβρίου του 2009, ο  ειδικός ερευνητής του Stratfor, Kamran Bokhari. Η δημοσίευση αυτή φάνηκε ότι ήταν αποτέλεσμα της παρασκηνιακής  διαμάχης μεταξύ του Νταβούτογλου και του İbrahim  Kalın. Ο Νταβούτογλου ήθελε να πλήξει με αυτόν τον τρόπο τον  Kalın γιατί ο τελευταίος είχε αμφισβητήσει έντονα την εξωτερική πολίτικη του   έναντι του Ισραήλ και ήταν ενάντια στην σκληρή στάση που κρατούσε η Τουρκία μετά την γνωστή κρίση του Mavi Marmara. Μάλιστα σε συνέντευξη που είχε δώσει ο Kalın στις 21 Ιουλίου του 2011, στην ισραηλινή εφημερίδα, Haaretz, είχε τονίσει ότι η Τουρκία δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, παρά του ότι είχε παραδεχτεί ότι είναι απαραίτητη μια επίσημη συγγνώμη από το Ισραήλ για τους σκοτωμούς των Τούρκων ακτιβιστών.

Γεγονός είναι πως και τα τρία αυτά πρόσωπα, δηλαδή ο Νταβούτογλου, ο Φιντάν και ο Καλίν, είναι θιασώτες της  νεοοθωμανικής ιδεολογίας που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στο ισλαμικό κατεστημένο που κυβερνά εδώ και μια δεκαετία περίπου την Τουρκία με όλες τις συνέπειες και τις παρενέργειες και προς την δική μας πλευρά μιας τέτοιας σοβαρής εξέλιξης.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...