...δεν
μπορούν να κρατήσουν (οι τούρκοι). Θα τους συμβεί ό,τι συνέβη στη Λιβύη, στην
Αίγυπτο, στη Συρία, στην Τυνησία. Πρέπει να αλλάξουν το Σύνταγμα
και να αναγνωρίσουν συνταγματικά τα δικαιώματα των Κούρδων.
Από τον καιρό που ο Μέγας Αλέξανδρος παντρεύτηκε την κουρδικής καταγωγής Ρωξάνη και μετέφερε 5.000 γυναίκες από το Κουρδιστάν στην Ελλάδα και 5.000 Ελληνίδες στο Κουρδιστάν, είμαστε συγγενείς
Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο του κ. Ρέπα στην «Ελευθεροτυπία»,
μιλάμε για μια χώρα η οποία, αν και όχι ακόμη επισήμως ανεξάρτητη, το
2011 και το 2012 αναπτυσσόταν με ρυθμούς 12%, ενώ για την τρέχουσα
πενταετία οι εκτιμήσεις μιλούν για 8%, είναι πολύ ψηλά στην παγκόσμια
κατάταξη διαπιστωμένων αποθεμάτων υδρογονανθράκων, ενώ η πρωτεύουσά της,
Αρμπίλ, έχει κηρυχθεί ως τουριστική πρωτεύουσα του αραβικού κόσμου για
το 2014 (καταχρηστικά βεβαίως «αραβικού» μιας και οι Ινδο-ευρωπαίοι
πρόγονοι των Κούρδων ενδέχεται να βρίσκονται στην περιοχή από τα
προϊστορικά χρόνια).
- Ξεκινώντας θα ήθελα να μας πείτε δύο λόγια για την επανακατάληψη του Κιρκούκ.
Υπάρχουν και Τουρκομάνοι και Αραβες και χριστιανοί αλλά είναι
λίγοι. Τώρα εδώ και περίπου μία εβδομάδα έχουμε συνδέσει τις δεξαμενές
του Κιρκούκ με τον αγωγό Τζιχάντ-Αλεξανδρέττας και όποια πετρελαϊκή
εταιρεία θέλει να κάνει αίτηση να αγοράσει πετρέλαιο, θα πάρει από το
Τζιχάντ. Γιατί έγινε αυτό. Ο Μαλίκι, οκτώ χρόνια πρωθυπουργός, έδειχνε
με τη στάση του ότι μόνο οι σιίτες θα έπρεπε να κυβερνούν. Παρέδωσαν
τους σουνίτες σαν να μην ήταν τίποτα και αυτοί επαναστάτησαν γιατί δεν
άντεχαν άλλο. Εμείς δεν πρόκειται να ανακατευτούμε στις μάχες που
γίνονται καθημερινά ανάμεσα στους σιίτες και στους σουνίτες. Αν ερχόταν
μια εξωτερική δύναμη, θα ήταν διαφορετικά. Οι Κούρδοι είναι κομμάτι του
Ιράκ και ο κουρδικός στρατός ένα κομμάτι από τον στρατό του Ιράκ και θα
πολεμούσαμε.
Το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε τώρα θα ήταν να μπούμε στη σύγκρουση ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες. Δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Το Κουρδιστάν είναι ελεύθερο από το '91. Εμείς επιλέξαμε να μείνουμε με το Ιράκ. Αλλά ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε με την πολιτική Μαλίκι. Μας έκοψαν το μπάτζετ. Μέσα από το Σύνταγμα που ψήφισε το 95% του ιρακινού λαού οι Κούρδοι μπορούν να διαχειριστούν όπως θέλουν το πετρέλαιό τους. Ο Μαλίκι δεν είναι ανεξάρτητος πολιτικός. Ο Μπαρζανί πριν από λίγες μέρες πήγε στο Κοινοβούλιο και ζήτησε τη δημιουργία επιτροπής για την οργάνωση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν».
- Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία αυτή του δημοψηφίσματος;
Σερμπέστ: «Οχι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία, όμως θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες».
- Εκανε ο Μαλίκι δηλώσεις ότι η πρωτεύουσά σας έχει μετατραπεί σε επιτελείο του Ισλαμικού Κράτους.
Σερμπέστ: «Να το αποδείξει. Πριν από πέντε μέρες σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες μας και τραυματίστηκαν τριάντα τέσσερις σε συγκρούσεις με τους ισλαμιστές. Γιατί λέει ψέματα; Αλλά και τι να πει. Αν ήμουνα στη θέση του, θα έλεγα κι εγώ τα ίδια. Αυτά είναι προπαγάνδα. Εγώ πιστεύω ότι αν είχε κάτι στα χέρια του, θα μας το έδειχνε. Αλλά δεν έχει τίποτα».
- Μια που μιλήσαμε για τον κουρδικό στρατό, θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις γυναίκες που υπηρετούν στον κουρδικό στρατό, γιατί είναι κάτι που δεν πολυσυνηθίζεται στη Δύση, γυναίκες να υπηρετούν ισοτίμως με τους άντρες.
Σερμπέστ: «Ε, βέβαια, υπάρχουν. Αλλά δεν πάνε στο μέτωπο. Είναι στα γραφεία».
- Μιλήστε μας για τη σχέση που αναπτύσσει το Κουρδιστάν με την Τουρκία σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και γενικότερα.
Σερμπέστ: «Δεν υπάρχει θάλασσα στο Κουρδιστάν. Το Ιράν έχει κλείσει τα σύνορά του. Το Ιράκ είναι αυτό που βλέπεις. Οσον αφορά τη Συρία, καληνύχτα. Δεν έχουμε άλλη πόρτα. Αναγκαστικά πρέπει να έχουμε καλή σχέση με την Τουρκία. Το εμπόριο δεν έχει σύνορα. Με την Τουρκία έχουμε εμπόριο 22 δισ. το χρόνο. Είμαστε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Δεύτερον, το πετρέλαιο που μέσω του αγωγού Τζιχάντ-Αλεξανδρέττας μοιράζεται στην Ευρώπη, είναι μεγάλο κέρδος για την Τουρκία. Τώρα όποιος θέλει να αγοράσει πετρέλαιο πηγαίνει στο λιμάνι του Τζιχάντ στην Τουρκία».
- Η άποψή σας για τον κουρδικό πληθυσμό που ζει εντός της Τουρκίας πια είναι;
Σερμπέστ: «Στην Τουρκία ζουν 30 εκατ. Κούρδοι. Εχουμε σταματήσει τον ένοπλο αγώνα εδώ και δύο χρόνια. Θα περιμένουμε τα βήματα του Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνησης. Ο πρόεδρός μας, ο Μπαρζανί, κάνει πολλές προσπάθειες με τον Ερντογάν για να βγει ο Οτσαλάν από τη φυλακή, να αφήσει τα όπλα ο ΡΚΚ, να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση μέσω της διπλωματίας. Να είναι επίσημα τα κουρδικά κόμματα στην Τουρκία».
- Τι πιστεύετε για το ρόλο του Ισραήλ στην περιοχή;
Σερμπέστ: «Εμείς δεν έχουμε καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ. Το Ισραήλ ήταν το πρώτο που μας αναγνώρισε πριν από δέκα ημέρες».
- Και ο ρόλος του Ιράν στην ευρύτερη Μέση Ανατολή;
Σερμπέστ: «Εγώ πιστεύω ότι το Ιράν δεν θέλει να γίνει κουρδικό κράτος γιατί και στο Ιράν κατοικούν 14 εκατ. Κούρδοι, γι' αυτό και έχουν μεταφέρει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα».
- Θεωρείτε ότι οι διαχρονικές σχέσεις του Κουρδιστάν με τις ΗΠΑ δυσκολεύουν τις σχέσεις με τη Ρωσία;
Σερμπέστ: «Πιστεύω ότι η Ρωσία δεν θα έχει αντίρρηση. Γιατί τι διαφορά έχει από αυτό που γίνεται στην Ουκρανία; Πρέπει να δουν ότι εδώ υπάρχει ένας λαός ο οποίος εδώ και εκατό χρόνια παλεύει για την ελευθερία του».
- Σχέσεις Κουρδιστάν και Ελλάδας. Ποιες είναι οι επιδιώξεις σας;
Σερμπέστ: «Οι σχέσεις του Κουρδιστάν με την Ελλάδα υπάρχουν από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η γυναίκα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνη, ήταν από το Κουρδιστάν. Ακόμη ο Μέγας Αλέξανδρος μετέφερε 5 χιλ. γυναίκες από το Κουρδιστάν στην Ελλάδα και άλλες 5 χιλ. γυναίκες από την Ελλάδα στο Κουρδιστάν και έτσι γίναμε ξαδέλφια.
Πριν από τον Μέγα Αλέξανδρο ο Ξενοφώντας μιλούσε για τους Καρδούχους πολεμιστές. Καρδούχοι σημαίνει Κούρδοι. Από τότε έχουμε σχέση. Υπάρχει μια μεγάλη αγάπη από τους Κούρδους απέναντι στους Ελληνες και οι Ελληνες το ξέρουν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Πρέπει η Ελλάδα να έχει ρόλο εκεί πέρα.
Εμείς προσπαθήσαμε δημιουργώντας το Ελληνοκουρδικό Κέντρο Ανοικοδόμησης και Επενδύσεων να αναπτύξουμε τέτοιους δεσμούς χωρίς να μας πει τίποτα ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε κάποιο άλλο ελληνικό κόμμα. Εμείς ανοίξαμε τις πόρτες του Κουρδιστάν στους Ελληνες και τώρα δεκάδες ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται εκεί. Εγώ με τα χέρια μου ύψωσα το 2005 την ελληνική σημαία στον ουρανό του Αρμπίλ. Αλλά αυτά είναι λίγα. Η Ελλάδα πρέπει να ανοίξει προξενείο εκεί. Πρέπει να δώσει βίζες Σένγκεν στους Κούρδους επιχειρηματίες να έλθουν εδώ. Μόνο η Ελλάδα δεν δίνει βίζα».
- Για να καταλάβω, δεν παίρνετε βίζα καθόλου ή παίρνετε ως Ιρακινός πολίτης;
Ρέπας: «Δίδονται αλλά δύσκολα μέσω της Βαγδάτης».
- Και εσείς θέλετε να πέρνετε βίζα ως Κούρδος και όχι ως Ιρακινός.
Ρέπας: «Και πάλι ως Ιρακινός αλλά με πιο εύκολες διαδικασίες».
- Μιλήστε μου άρα γι' αυτό. Πού κολλάει η διαδικασία;
Σερμπέστ: «Από το ΥΠΕΞ κολλάει, από πού αλλού; Και μπορούν εύκολα να δώσουν εντολή στο ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη να έρχονται οι Κούρδοι από εκεί. Το Κουρδιστάν είναι μια παρθένος οικονομία με πολλή ανάπτυξη. Πρέπει να έχουν ρόλο. Εδώ βλέπω επιχειρήσεις δεν έχουν να φάνε. Να πάνε εκεί. Και εμείς ως αντιπροσωπεία του Ιρακινού Κουρδιστάν στην Ελλάδα όποιον ενδιαφέρεται θα τον βοηθήσουμε. Αλλά θέλουμε και οι Κούρδοι επιχειρηματίες να έλθουν εδώ να δουν».
Ρέπας: «Το Ελληνοκουρδικό Κέντρο Ανοικοδόμησης και Επενδύσεων έχει ιδρυθεί με σκοπό να φέρει σε επαφή Ελληνες και Κούρδους επιχειρηματίες. Είναι επίσημος φορέας και στο Κουρδιστάν και εδώ. Προσβλέπουμε δε στην αναβάθμιση της ελληνικής εκπροσώπησης στο Κουρδιστάν ώστε να διευκολύνονται τα πράγματα. Σήμερα υπάρχει μόνον ένας εμπορικός ακόλουθος, υπαγόμενος στην πρεσβεία στη Βαγδάτη, τοποθετημένος προ δεκατεσσάρων μηνών, ο οποίος βλέπει το Ελληνοκουρδικό Κέντρο μάλλον ως ανταγωνιστή και προσπαθεί να υποβαθμίσει το ρόλο του, σε σημείο να στείλει μία έκθεση σε ελληνικές εταιρείες στην οποία αναφέρει να αποφεύγουν οι Ελληνες τους τυχοδιώκτες μεσάζοντες γιατί πλέον υπάρχει επίσημη ελληνική εκπροσώπηση στο Κουρδιστάν, πράγμα το οποίο, ανεξαρτήτως του αν είναι άδικο ή ενδεχομένως και συκοφαντικό, είναι άστοχο σε σχέση με τα ελληνικά συμφέροντα εκεί».
- Θα κινηθείτε νομικά;
Ρέπας: «Θα μπορούσαμε. Δεν ξέρω αν έχει νόημα».
Σερμπέστ: «Οχι, θα κινηθούμε».
Ρέπας: «Σκεφτείτε να έχουμε μιλήσει εμείς με βιομήχανους εδώ στην Ελλάδα για να τους ενημερώσουμε και να διαβάζουν ότι αυτοί με τους οποίους μίλησαν είναι τυχοδιώκτες. Εμάς μας ενδιαφέρει να αναβαθμιστεί η παρουσία της Ελλάδας εκεί και το Ελληνοκουρδικό Κέντρο σίγουρα θα βοηθήσει στην κατεύθυνση της αναβάθμισης».
- Από τη στιγμή που το Κουρδιστάν θα κηρύξει την ανεξαρτησία του, σε τι βάθος χρόνου περιμένετε την αναγνώριση από μεριάς Ελλάδας;
Σερμπέστ: «Περιμένουμε καθυστέρηση. Η Ελλάδα θα κοιτά ποιος μας έχει αναγνωρίσει και ποιος όχι. Οι πρώτοι που θα μας αναγνωρίσουν είναι οι Τούρκοι, οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί και από τις αραβικές χώρες πρώτοι οι Αιγύπτιοι».
- Το σκάνδαλο Οτσαλάν στην Ελλάδα τι εντύπωση είχε κάνει στο Κουρδιστάν και διεθνώς;
Σερμπέστ: «Βέβαια είχε ακουστεί, αλλά δεν είναι έτσι όπως τα λένε. Δεν θα χαλάμε τη σχέση ανάμεσα σε δύο λαούς επειδή πιάσανε τον Οτσαλάν. Θέλαν να παραδώσουν τον Οτσαλάν στον ΟΗΕ στο Ναϊρόμπι όταν τους πρόλαβαν οι Τούρκοι. Και ο Οτσαλάν θα βγει από τη φυλακή. Νωρίς-αργά, θα βγει. Μετά τις εκλογές και εάν ο Ερντογάν γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές διαδικασίες. Αλλιώς δεν μπορούν να κρατήσουν. Θα τους συμβεί ό,τι συνέβη στη Λιβύη, στην Αίγυπτο, στη Συρία, στην Τυνησία. Αλλά αν μετά τις εκλογές δεν αλλάξουν το Σύνταγμα, ό,τι λένε δεν είναι αλήθεια. Πρέπει να αλλάξουν το Σύνταγμα και να αναγνωρίσουν συνταγματικά τα δικαιώματα των Κούρδων».
- Ποια είναι η άποψη της κουρδικής πολιτικής ηγεσίας για τις πολιτικές εκφάνσεις του σουνιτικού Ισλάμ;
Σερμπέστ: «Εμείς πάντα λέμε ότι η θρησκεία είναι ξεχωριστή από το κράτος. Δεν μπαίνει η θρησκεία μέσα στις δικές μας πολιτικές. Υπάρχουν ισλαμιστικά κόμματα τα οποία χρησιμοποιούν το όνομα του Ισλάμ για να μπουν στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν είναι φανατικοί. Δεν έχουμε τέτοια πράματα στο Κουρδιστάν. Αν κάποιος ξεπεράσει το όριο, θα πάει κατ' ευθείαν στο δικαστήριο».
- Η διεθνής οικονομική κρίση έχει χτυπήσει το Κουρδιστάν;
Σερμπέστ: «Οχι. Εδώ θέλω να πω κάτι σημαντικό. Αυτή τη στιγμή στο Κουρδιστάν βρίσκονται 2 εκατ. πρόσφυγες με γηγενή πληθυσμό 10 εκατ.,1,5 εκατ. Αραβες, 400 χιλ. Κούρδοι από τη Συρία, 70 χιλ. Κούρδοι από την Τουρκία, 50 χιλ. Κούρδοι από το Ιράν και χωρίς καμία βοήθεια από τον ΟΗΕ. Δεν έχουμε οικονομική κρίση».
- Για πόσον καιρό προβλέπετε να συνεχιστεί η ανάπτυξη;
Σερμπέστ: «Αλλα 50 χρόνια».
enetinfognomonpolitics
(Φωτογραφία: Μπόστ (Μποσταντζόγλου) Χρύσανθος, Μεγαλέξανδρος και Ρωξάνη, λάδι σε μουσαμά, 100Χ80 εκ., Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.) |
Από τον καιρό που ο Μέγας Αλέξανδρος παντρεύτηκε την κουρδικής καταγωγής Ρωξάνη και μετέφερε 5.000 γυναίκες από το Κουρδιστάν στην Ελλάδα και 5.000 Ελληνίδες στο Κουρδιστάν, είμαστε συγγενείς
Δημιουργώντας το Ελληνοκουρδικό
Κέντρο Ανοικοδόμησης και Επενδύσεων, προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε
δεσμούς χωρίς να μας πει τίποτα η ελληνική κυβέρνηση ή κάποιο ελληνικό
κόμμα. Ανοίξαμε τις πόρτες του Κουρδιστάν στους Ελληνες και τώρα
δεκάδες ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται εκεί. Αλλά αυτά είναι
λίγα. Η Ελλάδα πρέπει να ανοίξει προξενείο εκεί
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Ελληνες επιχειρηματίες παρουσιάζει
μια εκρηκτικά αναπτυσσόμενη οικονομία με τεράστιες δυνατότητες και
ευκαιρίες, το νέο κράτος του Κουρδιστάν. Αυτό αποκαλύπτουν στη συζήτηση
εφ' όλης της ύλης που είχαμε με τον Μοχάμεντ Σερμπέστ, εκπρόσωπο του ΚPD
και τον Δημήτρη Ρέπα, αντιπρόεδρο και εκπρόσωπο Τύπου του
Ελληνοκουρδικού Κέντρου Ανοικοδόμησης και Επενδύσεων.
- Ξεκινώντας θα ήθελα να μας πείτε δύο λόγια για την επανακατάληψη του Κιρκούκ.
Σερμπέστ: «Το Κιρκούκ δεν το πήραμε σήμερα ή εχθές. Το Κιρκούκ
από το 2003 είναι στα χέρια μας, από τότε που έφυγε ο Σαντάμ μέχρι
σήμερα. Μερικοί νομίζουν ότι πριν από είκοσι μέρες πήραμε το Κιρκούκ.
Ομως το κουρδικό στοιχείο έχει δύναμη εκεί. Ο κυβερνήτης είναι Κούρδος, ο
αρχηγός της αστυνομίας Κούρδος, όλοι είναι Κούρδοι εκεί, ο δήμαρχος, ο
νομάρχης, η ασφάλεια, η αστυνομία, όλοι είναι Κούρδοι. Αλλά στα χαρτιά
έγραψαν πως ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση.
Το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε τώρα θα ήταν να μπούμε στη σύγκρουση ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες. Δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Το Κουρδιστάν είναι ελεύθερο από το '91. Εμείς επιλέξαμε να μείνουμε με το Ιράκ. Αλλά ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε με την πολιτική Μαλίκι. Μας έκοψαν το μπάτζετ. Μέσα από το Σύνταγμα που ψήφισε το 95% του ιρακινού λαού οι Κούρδοι μπορούν να διαχειριστούν όπως θέλουν το πετρέλαιό τους. Ο Μαλίκι δεν είναι ανεξάρτητος πολιτικός. Ο Μπαρζανί πριν από λίγες μέρες πήγε στο Κοινοβούλιο και ζήτησε τη δημιουργία επιτροπής για την οργάνωση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν».
- Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία αυτή του δημοψηφίσματος;
Σερμπέστ: «Οχι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία, όμως θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες».
- Εκανε ο Μαλίκι δηλώσεις ότι η πρωτεύουσά σας έχει μετατραπεί σε επιτελείο του Ισλαμικού Κράτους.
Σερμπέστ: «Να το αποδείξει. Πριν από πέντε μέρες σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες μας και τραυματίστηκαν τριάντα τέσσερις σε συγκρούσεις με τους ισλαμιστές. Γιατί λέει ψέματα; Αλλά και τι να πει. Αν ήμουνα στη θέση του, θα έλεγα κι εγώ τα ίδια. Αυτά είναι προπαγάνδα. Εγώ πιστεύω ότι αν είχε κάτι στα χέρια του, θα μας το έδειχνε. Αλλά δεν έχει τίποτα».
- Μια που μιλήσαμε για τον κουρδικό στρατό, θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις γυναίκες που υπηρετούν στον κουρδικό στρατό, γιατί είναι κάτι που δεν πολυσυνηθίζεται στη Δύση, γυναίκες να υπηρετούν ισοτίμως με τους άντρες.
Σερμπέστ: «Ε, βέβαια, υπάρχουν. Αλλά δεν πάνε στο μέτωπο. Είναι στα γραφεία».
- Μιλήστε μας για τη σχέση που αναπτύσσει το Κουρδιστάν με την Τουρκία σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και γενικότερα.
Σερμπέστ: «Δεν υπάρχει θάλασσα στο Κουρδιστάν. Το Ιράν έχει κλείσει τα σύνορά του. Το Ιράκ είναι αυτό που βλέπεις. Οσον αφορά τη Συρία, καληνύχτα. Δεν έχουμε άλλη πόρτα. Αναγκαστικά πρέπει να έχουμε καλή σχέση με την Τουρκία. Το εμπόριο δεν έχει σύνορα. Με την Τουρκία έχουμε εμπόριο 22 δισ. το χρόνο. Είμαστε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Δεύτερον, το πετρέλαιο που μέσω του αγωγού Τζιχάντ-Αλεξανδρέττας μοιράζεται στην Ευρώπη, είναι μεγάλο κέρδος για την Τουρκία. Τώρα όποιος θέλει να αγοράσει πετρέλαιο πηγαίνει στο λιμάνι του Τζιχάντ στην Τουρκία».
-
Αυτό μεταφράζεται και σε μια νέα εποχή στις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες;
Σερμπέστ: «Ναι».
Σερμπέστ: «Στην Τουρκία ζουν 30 εκατ. Κούρδοι. Εχουμε σταματήσει τον ένοπλο αγώνα εδώ και δύο χρόνια. Θα περιμένουμε τα βήματα του Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνησης. Ο πρόεδρός μας, ο Μπαρζανί, κάνει πολλές προσπάθειες με τον Ερντογάν για να βγει ο Οτσαλάν από τη φυλακή, να αφήσει τα όπλα ο ΡΚΚ, να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση μέσω της διπλωματίας. Να είναι επίσημα τα κουρδικά κόμματα στην Τουρκία».
- Τι πιστεύετε για το ρόλο του Ισραήλ στην περιοχή;
Σερμπέστ: «Εμείς δεν έχουμε καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ. Το Ισραήλ ήταν το πρώτο που μας αναγνώρισε πριν από δέκα ημέρες».
- Και ο ρόλος του Ιράν στην ευρύτερη Μέση Ανατολή;
Σερμπέστ: «Εγώ πιστεύω ότι το Ιράν δεν θέλει να γίνει κουρδικό κράτος γιατί και στο Ιράν κατοικούν 14 εκατ. Κούρδοι, γι' αυτό και έχουν μεταφέρει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα».
- Θεωρείτε ότι οι διαχρονικές σχέσεις του Κουρδιστάν με τις ΗΠΑ δυσκολεύουν τις σχέσεις με τη Ρωσία;
Σερμπέστ: «Πιστεύω ότι η Ρωσία δεν θα έχει αντίρρηση. Γιατί τι διαφορά έχει από αυτό που γίνεται στην Ουκρανία; Πρέπει να δουν ότι εδώ υπάρχει ένας λαός ο οποίος εδώ και εκατό χρόνια παλεύει για την ελευθερία του».
- Σχέσεις Κουρδιστάν και Ελλάδας. Ποιες είναι οι επιδιώξεις σας;
Σερμπέστ: «Οι σχέσεις του Κουρδιστάν με την Ελλάδα υπάρχουν από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η γυναίκα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνη, ήταν από το Κουρδιστάν. Ακόμη ο Μέγας Αλέξανδρος μετέφερε 5 χιλ. γυναίκες από το Κουρδιστάν στην Ελλάδα και άλλες 5 χιλ. γυναίκες από την Ελλάδα στο Κουρδιστάν και έτσι γίναμε ξαδέλφια.
Πριν από τον Μέγα Αλέξανδρο ο Ξενοφώντας μιλούσε για τους Καρδούχους πολεμιστές. Καρδούχοι σημαίνει Κούρδοι. Από τότε έχουμε σχέση. Υπάρχει μια μεγάλη αγάπη από τους Κούρδους απέναντι στους Ελληνες και οι Ελληνες το ξέρουν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Πρέπει η Ελλάδα να έχει ρόλο εκεί πέρα.
Εμείς προσπαθήσαμε δημιουργώντας το Ελληνοκουρδικό Κέντρο Ανοικοδόμησης και Επενδύσεων να αναπτύξουμε τέτοιους δεσμούς χωρίς να μας πει τίποτα ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε κάποιο άλλο ελληνικό κόμμα. Εμείς ανοίξαμε τις πόρτες του Κουρδιστάν στους Ελληνες και τώρα δεκάδες ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται εκεί. Εγώ με τα χέρια μου ύψωσα το 2005 την ελληνική σημαία στον ουρανό του Αρμπίλ. Αλλά αυτά είναι λίγα. Η Ελλάδα πρέπει να ανοίξει προξενείο εκεί. Πρέπει να δώσει βίζες Σένγκεν στους Κούρδους επιχειρηματίες να έλθουν εδώ. Μόνο η Ελλάδα δεν δίνει βίζα».
- Για να καταλάβω, δεν παίρνετε βίζα καθόλου ή παίρνετε ως Ιρακινός πολίτης;
Ρέπας: «Δίδονται αλλά δύσκολα μέσω της Βαγδάτης».
- Και εσείς θέλετε να πέρνετε βίζα ως Κούρδος και όχι ως Ιρακινός.
Ρέπας: «Και πάλι ως Ιρακινός αλλά με πιο εύκολες διαδικασίες».
- Μιλήστε μου άρα γι' αυτό. Πού κολλάει η διαδικασία;
Σερμπέστ: «Από το ΥΠΕΞ κολλάει, από πού αλλού; Και μπορούν εύκολα να δώσουν εντολή στο ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη να έρχονται οι Κούρδοι από εκεί. Το Κουρδιστάν είναι μια παρθένος οικονομία με πολλή ανάπτυξη. Πρέπει να έχουν ρόλο. Εδώ βλέπω επιχειρήσεις δεν έχουν να φάνε. Να πάνε εκεί. Και εμείς ως αντιπροσωπεία του Ιρακινού Κουρδιστάν στην Ελλάδα όποιον ενδιαφέρεται θα τον βοηθήσουμε. Αλλά θέλουμε και οι Κούρδοι επιχειρηματίες να έλθουν εδώ να δουν».
Ρέπας: «Το Ελληνοκουρδικό Κέντρο Ανοικοδόμησης και Επενδύσεων έχει ιδρυθεί με σκοπό να φέρει σε επαφή Ελληνες και Κούρδους επιχειρηματίες. Είναι επίσημος φορέας και στο Κουρδιστάν και εδώ. Προσβλέπουμε δε στην αναβάθμιση της ελληνικής εκπροσώπησης στο Κουρδιστάν ώστε να διευκολύνονται τα πράγματα. Σήμερα υπάρχει μόνον ένας εμπορικός ακόλουθος, υπαγόμενος στην πρεσβεία στη Βαγδάτη, τοποθετημένος προ δεκατεσσάρων μηνών, ο οποίος βλέπει το Ελληνοκουρδικό Κέντρο μάλλον ως ανταγωνιστή και προσπαθεί να υποβαθμίσει το ρόλο του, σε σημείο να στείλει μία έκθεση σε ελληνικές εταιρείες στην οποία αναφέρει να αποφεύγουν οι Ελληνες τους τυχοδιώκτες μεσάζοντες γιατί πλέον υπάρχει επίσημη ελληνική εκπροσώπηση στο Κουρδιστάν, πράγμα το οποίο, ανεξαρτήτως του αν είναι άδικο ή ενδεχομένως και συκοφαντικό, είναι άστοχο σε σχέση με τα ελληνικά συμφέροντα εκεί».
- Θα κινηθείτε νομικά;
Ρέπας: «Θα μπορούσαμε. Δεν ξέρω αν έχει νόημα».
Σερμπέστ: «Οχι, θα κινηθούμε».
Ρέπας: «Σκεφτείτε να έχουμε μιλήσει εμείς με βιομήχανους εδώ στην Ελλάδα για να τους ενημερώσουμε και να διαβάζουν ότι αυτοί με τους οποίους μίλησαν είναι τυχοδιώκτες. Εμάς μας ενδιαφέρει να αναβαθμιστεί η παρουσία της Ελλάδας εκεί και το Ελληνοκουρδικό Κέντρο σίγουρα θα βοηθήσει στην κατεύθυνση της αναβάθμισης».
- Από τη στιγμή που το Κουρδιστάν θα κηρύξει την ανεξαρτησία του, σε τι βάθος χρόνου περιμένετε την αναγνώριση από μεριάς Ελλάδας;
Σερμπέστ: «Περιμένουμε καθυστέρηση. Η Ελλάδα θα κοιτά ποιος μας έχει αναγνωρίσει και ποιος όχι. Οι πρώτοι που θα μας αναγνωρίσουν είναι οι Τούρκοι, οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί και από τις αραβικές χώρες πρώτοι οι Αιγύπτιοι».
- Το σκάνδαλο Οτσαλάν στην Ελλάδα τι εντύπωση είχε κάνει στο Κουρδιστάν και διεθνώς;
Σερμπέστ: «Βέβαια είχε ακουστεί, αλλά δεν είναι έτσι όπως τα λένε. Δεν θα χαλάμε τη σχέση ανάμεσα σε δύο λαούς επειδή πιάσανε τον Οτσαλάν. Θέλαν να παραδώσουν τον Οτσαλάν στον ΟΗΕ στο Ναϊρόμπι όταν τους πρόλαβαν οι Τούρκοι. Και ο Οτσαλάν θα βγει από τη φυλακή. Νωρίς-αργά, θα βγει. Μετά τις εκλογές και εάν ο Ερντογάν γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές διαδικασίες. Αλλιώς δεν μπορούν να κρατήσουν. Θα τους συμβεί ό,τι συνέβη στη Λιβύη, στην Αίγυπτο, στη Συρία, στην Τυνησία. Αλλά αν μετά τις εκλογές δεν αλλάξουν το Σύνταγμα, ό,τι λένε δεν είναι αλήθεια. Πρέπει να αλλάξουν το Σύνταγμα και να αναγνωρίσουν συνταγματικά τα δικαιώματα των Κούρδων».
- Ποια είναι η άποψη της κουρδικής πολιτικής ηγεσίας για τις πολιτικές εκφάνσεις του σουνιτικού Ισλάμ;
Σερμπέστ: «Εμείς πάντα λέμε ότι η θρησκεία είναι ξεχωριστή από το κράτος. Δεν μπαίνει η θρησκεία μέσα στις δικές μας πολιτικές. Υπάρχουν ισλαμιστικά κόμματα τα οποία χρησιμοποιούν το όνομα του Ισλάμ για να μπουν στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν είναι φανατικοί. Δεν έχουμε τέτοια πράματα στο Κουρδιστάν. Αν κάποιος ξεπεράσει το όριο, θα πάει κατ' ευθείαν στο δικαστήριο».
- Η διεθνής οικονομική κρίση έχει χτυπήσει το Κουρδιστάν;
Σερμπέστ: «Οχι. Εδώ θέλω να πω κάτι σημαντικό. Αυτή τη στιγμή στο Κουρδιστάν βρίσκονται 2 εκατ. πρόσφυγες με γηγενή πληθυσμό 10 εκατ.,1,5 εκατ. Αραβες, 400 χιλ. Κούρδοι από τη Συρία, 70 χιλ. Κούρδοι από την Τουρκία, 50 χιλ. Κούρδοι από το Ιράν και χωρίς καμία βοήθεια από τον ΟΗΕ. Δεν έχουμε οικονομική κρίση».
- Για πόσον καιρό προβλέπετε να συνεχιστεί η ανάπτυξη;
Σερμπέστ: «Αλλα 50 χρόνια».
enetinfognomonpolitics