Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Φραγκούλης Φράγκος: "ΠΟΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ; ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΘΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ"

«Χείμαρρος» εμφανίστηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φραγκούλης Φράγκος , υποστηρίζοντας ότι «είναι καιρός... να αποβάλουμε το φοβικό μας σύνδρομο έναντι της Τουρκίας»

Ο κ. Φράγκος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η Τουρκία θα διαλυθεί».

Ο συγγραφέας αναφέρθηκε σε έγγραφα, αρχεία και βιβλιογραφίες που αποτυπώνουν και αποκαλύπτουν σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μίλησε για γεγονότα που συνέβησαν σε περιοχές όπου ζούσε και δημιουργούσε το ελληνικό στοιχείο, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη μετάλλαξη ντόπιων χριστιανών σε «Τούρκους» και «μουσουλμάνους», αλλά και μαρτυρίες που καταγράφουν τον αγώνα «κρυπτοελλήνων» και «κρυπτοχριστιανών», ακόμη και σήμερα, για να κρατήσουν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους.

Μίλησε για τα δεινά του Ελληνισμού σε Πόντο και Μικρά Ασία, όπως και των υπολοίπων εθνικοτήτων της Τουρκίας, κάνοντας αναφορά σε μαρτυρίες για τους «κρυπτοχριστιανούς» και προβάλλοντας ταινία μικρού μήκους. Επίσης, σημείωσε το «χριστιανικό παρελθόν» των Μωάμεθ Πορθητή, Κεμάλ Ατατούρκ και Ταγίπ Ερντογάν (μορφές που απεικονίζονται στο εξώφυλλο του βιβλίου).

Κεφάλαιο Ελληνοτουρκικές σχέσεις

"Καταπέλτης" για την προκλητική στάση των Τούρκων ήταν ο κ. Φράγκος. Συγκκεκριμένα ανέφερε ότι «Δεν γίνεται να έχουμε φιλικές σχέσεις και να μας απειλούν. Δεν μπορούμε να αγνοούμε την αλήθεια».

Πρόσθεσε, δε, πως οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να βασίζονται στον «αμοιβαίο σεβασμό» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για την κατάσταση στη γειτονική χώρα αναφέρθηκε σε απόψεις που κάνουν λόγο για «αποσταθεροποίηση και διάλυση» της Τουρκίας, με σοβαρές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή, όπως τη δημιουργία κουρδικού κράτους. Ο στρατηγός Φράγκος επισήμανε τα όσα έχει υποστηρίξει ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Μόρτον Αμπράμοβιτς, σε περίοδο που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις ήταν πολύ καλές, δηλώνοντας τότε ότι «η Τουρκία θα διασπαστεί».

Πως πήρε την απόφαση να ξεκινήσει την συγγραφή του βιβλίου

Μιλώντας για το πώς ξεκίνησε η προσωπική διαδρομή του στην Τουρκία και η συγγραφή του βιβλίου, σημείωσε: «Ήταν μια χειμωνιάτικη μέρα του Νοεμβρίου του 1991, όταν, νεαρός αντισυνταγματάρχης, έφτασα στην Άγκυρα με την ιδιότητα του στρατιωτικού ακολούθου της Ελληνικής Πρεσβείας. Ο πατέρας μου, Στέργιος, γεννημένος το 1914 στη Χαριούπολη της Ανατολικής Θράκης, από πατέρα Σφακιανό και μάνα Ανατολικοθρακιώτισσα, μου περιέγραφε στα παραμύθια του έναν τόπο λατρευτό και ευλογημένο. Αλλά, έξω από τον κόσμο του παιδικού ονείρου, αιωρούνταν ερωτηματικά εάν θα πρέπει να συνεχίσω κι εγώ να τον αγαπώ. Ήθελα να διαπιστώσω ο ίδιος αν, μετά τον ξεριζωμό της Μικρασιατικής Καταστροφής, υπήρχαν ακόμα ψήγματα των Ελλήνων και των λαών της Μικράς Ασίας ή αν είχαν απομείνει μόνο τα σπασμένα μάρμαρα».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι έμεινε στην Άγκυρα τρία χρόνια και το καλοκαίρι του 1998, επανήλθε στην τουρκική πρωτεύουσα ως ακόλουθος Άμυνας.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, στην Αστόρια. Τον στρατηγό προλόγισε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Πέτρος Γαλάτουλας, ο οποίος επισήμανε ότι πρόκειται για έναν από τους πλέον ειδικούς, που διαθέτει η Ελλάδα σε θέματα Τουρκίας και ελληνοτουρκικών σχέσεων, και οι αναλύσεις του είναι από κάθε άποψη βαρύνουσες.

Ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, ύστερα από πρόσκληση της Ομοσπονδίας, συμμετείχε στους εορτασμούς της Ομογένειας για την 25η Μαρτίου, με αποκορύφωμα την ελληνική παρέλαση της περασμένης Κυριακής, στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν.
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...