Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Πως οι ανατολικές φτωχές Ευρωπαικές χώρες θα μπορoύσαν να υποκύψουν στην γοητεία της Ρωσικής ιδέας για την Ευρασιατική Ένωση.

Εχθές η κυβέρνηση της Βουλγαρίας διαφοροποιήθηκε από όποιες αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων κυρίως οικονομικού χαρακτήρα της Ε..Ε εναντίον της Ρωσίας.
Η Βουλγαρία δεν επιθυμεί την συμμετοχή της στην φάρσα αυτή. 

Η  απόφαση αυτή της Βουλγαρίας πυροδότησε σειρά άρθρων στο διαδίκτυο στα οποία περιγράφονται οι οικονομικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να υποστεί η Βουλγαρία εαν υιοθετούσε την πολιτική κυρώσεων της Ε..Ε ενάντια στην Ρωσία. Αναφέρθηκαν η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από την Ρωσία , οι επιπτώσεις στον τουρισμό κ.α.
Η αλήθεια για την στάση της Βουλγαρίας, παρόλα τα παραπάνω καθόλα λογικά συμπεράσματα, έχει βαθύτερα αίτια .

Η Βουλγαρία αποτελεί την πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης .Ακόμα και οι Ουκρανικές συντάξεις των 150-170 ευρώ είναι δύο φορές υψηλότερες των Βουλγαρικών. Η Βουλγαρία αποτελεί μια χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ η οποία σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος Ζίβκοβ προσπαθεί να ορθοποδήσει. Το 2004 έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και από το 2007 μέλος της Ε.Ε.
Από τα 7,5 εκατομμύρια πληθυσμού 500,000 αποτελούν οι Τούρκοι της Ροδόπης και ένα εκατομμύριο οι Αθίγγανοι. Από τον υπόλοιπο Σλαβικό πληθυσμό των έξι εκατομμυρίων τα 2,5 εκατομμύρια είναι μετανάστες στο εξωτερικό αφήνοντας πίσω στην χώρα τέσσερα εκατομμύρια Σλάβους κατοίκους. Η ανεργία κυμαίνεται σε ποσοστά πάνω από το 13% και ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη στα 150 ευρώ.Ο μέσος μισθός του υπάλληλου Π.Ε. κυμαίνεται στα 250-300 ευρώ μηνιαίως και η μέση σύνταξη στα 70 ευρώ. 
Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η Βουλγαρία παραμένει ακόμα σε τριτοκοσμικό οικονομικό επίπεδο. 
Υπάρχουν Βούλγαροι οι οποίοι το 1990 με την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος απολύθηκαν λόγω της αποβιομηχανοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων και έκτοτε έχουν παραμείνει άνεργοι χωρίς εισοδήματα προσπαθώντας να επιζήσουν μέχρι να καταληφθούν από το όριο ηλικίας για την σύνταξη των 70 ευρώ. 
Η είσοδος της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. δεν αποτέλεσε την εκπλήρωση κάποιας ιδεολογικής αναζήτησης αλλά ελπίδα για την πραγματική ανάπτυξη η οποία θα μεταφράζονταν σε υψηλότερους μισθούς , συντάξεις και καταπολέμηση της ανεργίας. Ωστόσο δέκα χρόνια μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και έξι χρόνια μετά την ένταξη στην Ε.Ε. καμία αλλαγή δεν έχει παρατηρηθεί για τον απλό κόσμο . Το μόνο όφελος που αποκόμισε η χώρα είναι η δυνατότητα των πολιτών της να μεταναστεύσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη από όπου συντηρούν την οικονομία με τα εμβάσματα τους . 
Όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι η Βουλγαρία δεν συμμετέχει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας διότι εξαρτάται ενεργειακά τότε δεν ξέρει ότι η χώρα σχεδόν ποτέ δεν έχει αποπληρώσει έγκαιρα τις οφειλές της για το φυσικό αέριο που προμηθεύεται από την Ρωσία. Η Ρωσία έχει να λαμβάνει οφειλές της Βουλγαρίας για φυσικό αέριο οι οποίες αφορούν σε καθυστερήσεις ενός έτους εάν όχι δύο. Ωστόσο οι σχέσεις των χωρών του πρώην ανατολικού μπλόκ δεν μπορούν να ερμηνευθούν με δυτικοευρωπαικούς όρους. Οι  Ρωσικές εταιρίες καυσίμων , πολύ συχνά έχουν κατηγορηθεί ότι με την  συνέργεια των Βουλγαρικών τελωνειακών αρχών  εισάγουν φυσικό αέριο και υγρά καύσιμα στην χώρα χωρίς να πληρώνουν δασμούς κάτι που δείχνει ότι  η καθυστερήσεις στις αποπληρωμές γίνονται ανεκτές εφόσον οι Ρωσικές εταιρίες μπορούν να φοροδιαφεύγουν. Οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλόκ είναι ένα άλλος κόσμος , πολύ διαφορετικός από την δυτική Ευρώπη .
Το κλειδί για την κατανόηση των χωρών αυτών είναι η άγρια  φτώχεια του κράτους και των πολιτών .
Η Βουλγαρία δεν συμμετέχει στην επιβολή κυρώσεων ενάντια στην Ρωσία όχι γιατί ανησυχεί για τα οικονομικά αντίποινα της Ρωσίας αλλά επειδή βρίσκεται σε κρίση ταυτότητας. Είκοσιπέντε  χρόνια μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος , μετά από πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε, ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια χειροπιαστή πρόοδος. Μιλώντας για οικονομικά αντίποινα ας σημειωθεί ότι το 2008 η Ε.Ε αρνήθηκε την καταβολή των Ευρωπαϊκών κονδυλίων εξαιτίας της διαφθοράς στην χώρα. Γενικότερα η απορρόφηση κονδυλίων από την Ε.Ε κυμαίνεται στο 28% με κύρια αίτια την ανικανότητα της Βουλγαρικής κρατικής μηχανής αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης της Ε.Ε που οφείλεται στις εκθέσεις και αναφορές της Διεθνής Διαφάνειας και άλλων αρμόδιων φορέων για το υψηλό επίπεδο διαφθοράς στην χώρα.Τα κονδύλια τα οποία τελικά απορροφούνται έχουν μικρή θετική επίδραση στα επίπεδα της ανεργίας και σχεδόν αμελητέα στην αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος.
Οι προσδοκίες που είχαν οι Βούλγαροι  όταν εντάχθηκαν στην Ε.Ε έχουν διαψευσθεί και το μόνο το οποίο απέκτησαν είναι η συνεχής προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή με την μείωση του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων την ίδια στιγμή που η παραγωγή μειώνεται και αυξάνεται η ανεργία και η εξαθλίωση. Οι Βούλγαροι αισθάνονται ότι ήδη υποστεί οικονομικά αντίποινα από την Ε.Ε. και αισθάνονται ότι όσο και να εξαθλιωθούν η Ε.Ε δεν θα είναι ποτέ ευχαριστημένη αρκετά για ελαφρύνει τις απαιτήσεις της .
Τον Σεπτέμβριο του  2012 ο τότε πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσωφ δήλωσε από κοινού με τον τότε υπουργό Οικονομίας Συμεών Ντιάνκοφ ότι η Βουλγαρία δεν επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωζώνη διότι δεν μπορούσε να καταλάβει που και πως το Ευρώ θα ήταν ωφέλιμο στην οικονομία της χώρας.(περισσότερα εδώ http://hellenicsunrise.blogspot.gr/2013/05/blog-post_4181.htmlΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2012)
  Ο υπουργός οικονομιών Σ.Ντιάνκοφ δήλωσε :«Είναι μεγάλο το ρίσκο για μας και επίσης δεν είναι σίγουρο ποιοι είναι οι κανόνες και ποιοι θα είναι σε ένα ή δύο χρόνια από τώρα» εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για την πορεία της Ευρωζώνης .
Ο Σ.Ντιάνκοφ δεν είναι ένα τυχαίος πολιτικός .Έχει αποτελέσει για δεκατρία χρόνια στέλεχος της WORLD BANK δηλαδή το ΔΝΤ του τρίτου κόσμου .
Ο Ευρωσκεπτικισμός υποβόσκει στην Βουλγαρία πολύ πριν ενσκήψει στην Ελλάδα και χώρες του νότου. Ωστόσο τα αισθήματα είναι αμοιβαία .Η Ε.Ε.στις εκθέσεις της για την διαφθορά έχει κατατάξει την Βουλγαρία στις υψηλότερες θέσεις με αποτέλεσμα το κλείσιμο της στρόφιγγας των επιδοτήσεων σε όλα τα επίπεδα. Επίσης έχει αρνηθεί την είσοδο της χώρας στην ζώνη του Σένγκεν κάνοντας την διέλευση από τα σύνορα των εμπορευμάτων και ανθρώπων μια χρονοβόρα διαδικασία.
Η Βρετανία έχει αποδυθεί σε εκστρατεία κατασυκοφάντησης των Βουλγάρων πολιτών και έχει πάρει μέτρα για να αποτρέψει την μαζική μετανάστευση των Βουλγάρων .Και σαν να μην ήταν αρκετά όλα αυτά η οικονομική κρίση σε όλη την Ευρώπη έχει πλήξει και πολλούς Βούλγαρους μετανάστες οι οποίοι έμεινα άνεργοι και δεν βλέπουν πλέον την Ε.Ε ως δελεαστική λύση προτιμώντας την Αυστραλία και Καναδά. 
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι όχι μόνο η Βουλγαρία δεν προσδοκά τίποτα ουσιαστικό από την Ε.Ε αλλά έχει και αμφιβολίες για την συμμετοχή της οι οποίες φάνηκαν με την  άρνηση της για την ένταξη στην ζώνη του Ευρώ. 
Όσο για το ΝΑΤΟ το μόνο που κέρδισε είναι οι μείωση της οροφής του στρατού από 120,000 το 1990 σε 30-40 ,000 σήμερα με ότι σημαίνει αυτό σε μαζικές απολύσεις προσωπικού.
Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για την Ρουμανία . Οι χώρες αυτές είναι έτοιμες να ενδώσουν στην γοητεία της Ρωσίας ειδικά εάν η Ρωσία ολοκληρώσει το σχέδιο της για κατάληψη της ανατολικής Ουκρανίας και Υπερδνειστερίας -Μολδαβίας 
(περισσότερα εδώ http://hellenicsunrise.blogspot.gr/2014/03/alexander-dugin_15.html και εδώhttp://hellenicsunrise.blogspot.gr/2014/03/alexander-dugin_14.html
ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση του σχεδίου για την Ευρασιατική Ένωση. 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βράζει και η ενότητα της είναι επισφαλής. Στις Ευρωεκλογές του Μαΐου τα αντιΕ.Ε κόμματα της Λεπέν στην Γαλλία, του Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία, του Νάιτζελ Φάρατζ στην Βρετανία ,του Χεέρτ Βιλντερς στην Ολλανδία και άλλα,θα κατακλύσουν ως νικητές το Ευρωκοινοβούλιο οπότε και θα αρχίσουν φυγόκεντρες διεργασίες και ζυμώσεις οι οποίες θα αποδυναμώσουν την Ε.Ε. και θα αφήσουν ακόμα πιο πολύ στο περιθώριο τις φτωχές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία και τα περίπου 20 δις δολάρια που σκοπεύει να διαθέσει ο κ.Πόυτιν για την εξίσωση του βιοτικού επιπέδου με αυτό της Ρωσίας θα προσελκύσει το ενδιαφέρον της Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Την στιγμή που η Ευρώπη θα περνά κρίση ταυτότητας με τα αντιΕ.Ε κόμματα να ερίζουν με την οικονομική δικτατορία της Γερμανίας και την τελευταία να επιμένει σε ηλίθιες πολιτικές λιτότητας τα άκρα της Ευρώπης θα πέσουν πρώτα όπως σε ένα σώμα που παθαίνει γράγγραινα. 
Γιατί η πάμφτωχη Βουλγαρία να υπηρετήσει Ε.Ε και ΝΑΤΟ με κυριολεκτικά μηδενικά ανταλλάγματα; Γιατί να μην αρχίσει να βολιδοσκοπεί την Ρωσία η οποία έχει σχέδιο και όραμα για την Ευρασιατική ένωση , είναι ομόδοξη θρησκευτικά και έχει ιστορικούς δεσμούς με τους Σλάβους της Βουλγαρίας ;. Η Βουλγαρία απελευθερώθηκε με τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877 και έγινε ανεξάρτητο κράτος με την συνθήκη του Αγ. Στεφάνου. Πολύ λίγοι Βούλγαροι ομιλούν την Αγγλική πάρα πολύ όμως ομιλούν ή κατανοούν την Ρωσική. Η νοοτροπία των Βουλγάρων   έχει πιο πολλά κοινά με αυτή των Ρώσων από ότι με την Γερμανική .
Η άρνηση της Βουλγαρίας να συμμετάσχει στην φαρσοκωμωδία της επιβολής κυρώσεων έχει ως κύρια αιτία την διατήρηση καλών σχέσεων με την Ρωσία και την διατήρηση ''γεφυρών'' συνεννόησης στο μέλλον. 
Η φυγόκεντρη αυτή τάση θα απλωθεί σε όλη την Ευρώπη αλλά στα ανατολικά θα είναι πιο έντονη λόγω της αδυσώπητης φτώχειας και την εγγύτητα της εναλλακτικής λύσης που λέγεται Ευρασιατική Ένωση υπό την αιγίδα της Ρωσίας. Ενισχυτικό της τάσης αυτής θα είναι και χλιαρή έως και ανύπαρκτη στάση του ΝΑΤΟ ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας .Το ΝΑΤΟ αδυνατεί να αντιπαρατεθεί στην Ρωσία με τους 10,000 στρατιώτες που έχει στην Γερμανία. Οι ΗΠΑ πριν από δυο εβδομάδες ανακοίνωσαν επίσημα την μέιωση της οροφής των Ε.Δ από τις 500,000 προσωπικού στις 400,000 με ανάλογη μείωση προϋπολογισμού . 
(περισσότερα εδώ http://hellenicsunrise.blogspot.gr/2014/02/blog-post_3755.htmlΗ ΡΩΣΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΕΣ ΗΠΑ ΚΑΙ Ε.Ε ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΕ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΤΟΥΝΕ ΣΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΤΑΡΑΧΩΝ) 
Είναι χαρακτηριστικό ότι μπροστά στην επικείμενη εισβολή των Ρώσων στην Κριμαία και στην ανατολική Ουκρανία το ΝΑΤΟ περιορίστηκε στην αποστολή 300,000 μερίδων ξηράς τροφής για τον Ουκρανικό στρατό. Η Ρωσική επιθετικότητα εάν επεκταθεί στην ανατολική Ουκρανία και Μολδαβία στο απώτερο μέλλον χωρίς την ουσιαστική αντίδραση του ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την αμφισβήτηση του στους κόλπους των νέων μελών του όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω το κλειδί για την κατανόηση των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ είναι η ένδεια τους η οποία είναι τόσο πιεστική που θα τις οδηγήσει πρώτες σε αναζήτηση σωτηρίας στην αγκαλιά της Ρωσίας. Η παρακμάζουσα και τυραννική Ε.Ε αποτελεί πλέον πρόβλημα για τις φτωχές χώρες μέλη του πρώην ανατολικού μπλοκ. Οι χώρες αυτές έχουν την κατάρα της φτώχειας αλλά έχουν και την ευχέρεια να αποδράσουν και να περάσουν στην απέναντι όχθη της Ευρασιατική Ένωσης .
Greek Spirit
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...