Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Προς πλήρη εκτροπή οι σχέσεις Τουρκίας και Κούρδων…

Του Παντελή Καρύκα
 Δεν της έφταναν όσα διαδραματίζονται στο πολιτικό σύστημα της χώρας και η Τουρκία βρίσκεται πλέον ενώπιον σοβαρού διχασμού..., για μια ακόμη φορά με τους Κούρδους, ενώ η ειρηνευτική διαδικασία δείχνει να έχει πλήρως εκτραπεί, αφού άλλες είναι οι σκοτούρες του Ερντογάν.

Στην όλη εξέλιξη δεν αποκλείεται να έχει παίξει ρόλο και η κατάσταση στην Ουκρανία, αφού οι Τούρκοι δείχνουν να φοβούνται το παράδειγμα των ρωσόφωνων πληθυσμών που δείχνουν να αυτονομούνται από την κεντρική εξουσία, ενώ το ενδεχόμενο της απόσχισης πλανιόταν τις τελευταίες εβδομάδες στην ατμόσφαιρα…

Ας πάμε όμως στις ειδήσεις. Νεκρός από κουρδική νάρκη έπεσε ο 28 ετών Τούρκος λοχίας Μουσά Σουμαΐ, στην νοτιοανατολική Τουρκία. Ο λοχίας τραυματίστηκε βαριά και διακομίστηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο της περιοχής, όπου και εξέπνευσε. Οι επιθέσεις των μαχητών του ΡΚΚ στην νοτιοανατολική Τουρκία είχαν παύσει για ένα διάστημα, μετά από συμφωνία του ΡΚΚ με την τουρκική κυβέρνηση. Ωστόσο, κάτι φαίνεται πλέον να αλλάζει και πάλι.

Υπήρξε όμως και άλλη, πολύ πιο επικίνδυνη εξέλιξη. Εξαγριωμένος τουρκικός όχλος, υποστηριζόμενος εμμέσως… δια της παθητικότητας από τη χωροφυλακή, επιτέθηκε στα γραφεία του κουρδικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος, στη επαρχία Ακσαράι (Αξάριο), πριν από προεκλογική συγκέντρωση των οπαδών του κουρδικού κόμματος, στην περιοχή.
Περισσότεροι από 5.000 μανιασμένοι Τούρκοι, με πέτρες, ξύλα και κραυγές, διέλυσαν τα πάντα στο πέρασμά τους, με τη χωροφυλακή όχι απλώς να παρακολουθεί αμέτοχη, αλλά να συμμετέχει στο πλευρό των επιτιθέμενων, σύμφωνα με καταγγελίες των Κούρδων. Ο μαινόμενος τουρκικός όχλος, κρατούσε επίσης τουρκικές σημαίες και κραύγαζε εθνικιστικά συνθήματα.
Τελικά, η χωροφυλακή υποχρεώθηκε να επέμβει, καθώς υπήρχαν φόβοι σοβαρής γενίκευσης των επεισοδίων. Το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα δημιουργήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, με τη συνεννόηση του Κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας με άλλες κουρδικές πολιτικές ομάδες.

Τρεις από τους βουλευτές του κόμματος τάχθηκαν υπέρ των διαδηλωτών του πάρκου Γκεζί, κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις και ένας από αυτούς, ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Σιρί Οντέρ είναι υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, στις επικείμενες εκλογές της 30ης Μαρτίου. Είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε δύο εβδομάδες, που Κούρδοι υποψήφιοι και τα γραφεία του κουρδικού κόμματος δέχονται επίθεση από τον όχλο. Παρόμοια γεγονότα συνέβησαν και στην περιοχή της Σμύρνης.
Τούτων λεχθέντων, όσα ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την παρουσία του στα κουρδικά εδάφη του βορείου Ιράκ με την ευκαιρία συνεδρίου, μοιάζουν τουλάχιστον αστεία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αφού πρώτα χαιρέτισε του παριστάμενους στο «Φόρουμ της Σουλεϊμανίγια» στα κουρδικά, δήλωσε με τον στόμφο που τον διακρίνει όταν αναπτύσσει τους μεγαλοϊδεατισμούς του, ότι οι σχέσεις της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG) με την Τουρκία, θα συνεχίσουν να βελτιώνονται.

Και κάπως έτσι ξεκίνησε το κρεσέντο του Τούρκου ακαδημαϊκού του τομέα των διεθνών σχέσεων: Δεν υπάρχουν ομογενοποιημένες χώρες ή κοινωνίες, είπε και τόνισε την ανάγκη σεβασμού διαφορετικών πεποιθήσεων, σε μια αναφορά στο σχίσμα σουνιτών και σιιτών στο Ιράκ, το οποίο απειλεί τη χώρα με διαίρεση, μια κατάσταση που έχει τους λόγους της να φοβάται η Τουρκία…

Η «Αραβική Άνοιξη» θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο Νταβούτογλου και κάλεσε όλη τη Μέση Ανατολή να συστρατευθεί με το «τουρκικό όραμα», που έχει ως ακρογωνιαίο λίθο του την εμπλοκή των πολιτών της χώρας στην πολιτική διαδικασία…
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...