Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Τα Ρωσικά κεφάλαια και το ¨κεφάλι¨ του κ. Ερντογάν.

Ρωσική ρουλέτα στο κεφάλι του Ερντογάν.

 Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται  ένας χρόνος, αφότου ήρθαν τα «πάνω - κάτω» στην Kυπριακή οικονομία. Πέρυσι τέτοια εποχή η Κυπριακή Δημοκρατία υποχρεώθηκε να αποδεχθεί ένα σκληρό μνημόνιο και «κούρεμα» των καταθέσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Με το μέγεθος του τραπεζικού τομέα και τα ρωσικά κεφάλαια που είχαν τοποθετηθεί σε κυπριακές τράπεζες συσχετίζεται από πολλούς η απόφαση για το  "κούρεμα" των καταθέσεων στην Κύπρο.
Που να φαντασθούμε πέρσι ότι το κυνηγητό των ρωσικών κεφαλαίων  θα συνεχιζόταν μέσω οικονομικών κυρώσεων και θα επεκτεινόταν μέσα σε ένα χρόνο  σε όλες σχεδόν τις Δυτικές οικονομίες με φόντο τα γεγονότα στην Ουκρανία και την ανεξαρτησία της Κριμαίας.
Τελικά τα ρωσικά κεφάλαια του εξωτερικού έχουν μετατραπεί σε ¨ρωσική ρουλέτα¨ λεπτών διπλωματικών ελιγμών όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω.
Πτώση 3,5% στα περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσει η Fed για λογαριασμό τρίτων Κεντρικών τραπεζών, παρατηρήθηκε την περασμένη Παρασκευή στις ΗΠΑ. Αμερικανοί αναλυτές, πιστεύουν ότι είναι ρωσικά κεφάλαια που ξεγλίστρησαν εκτός ΗΠΑ, προληπτικά για να μην παγιδευτούν, σε περίπτωση εφαρμογής κυρώσεων. Αμερικανοί ειδικοί εκτιμούν ότι τα απέσυρε προληπτικά η Ρωσία, για να μην παγιδευτούν.
Όπως μεταδίδεται από την Μόσχα, ένα ποσό που κυμαίνεται μεταξύ των 250 και των 400 δισ. ευρώ σε τράπεζες χωρών της ΕΕ, κυρίως της Βρετανίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και της Γερμανίας, της Ελλάδας, αλλά και της Ελβετίας, ξεκίνησε να αποσύρεται εδώ και οκτώ ημέρες σταδιακά, με κύριο αποδέκτη της ... τουρκικές και τις ασιατικές τράπεζες, όπως μετέδωσε και ο ανταποκριτής του MEGA στην Μόσχα Θ. Αυγερινός.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, μέχρι στιγμής έχουν επιβάλει κυρώσεις σε 11 Ρώσους και Ουκρανούς, ως φυσικά πρόσωπα, τους οποίους θεωρούν εμπλεκόμενους στην απόσχιση της Κριμαίας. Ανάμεσα στους ξεχωρίζουν τα ονόματα του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αλλά και των συμβούλων του Πούτιν Βλαντισλάβ Σουρκόφ και Σεγκέι Γκαζιέφ.
Αν, σύμφωνα με τα λεγόμενα, ΗΠΑ και ΕΕ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενταθούν λόγω Κριμαίας, οι Ρώσοι επενδυτές αναμένεται να συνεχίσουν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τη Δύση για να αποφύγουν τυχόν πάγωμα των λογαριασμών τους. Στην περίπτωση αυτή ο «επιτήδειος ουδέτερος», η Τουρκία μπορεί να επωφεληθεί. Διότι η γεωγραφική γειτνίαση επιτρέπει καλύτερο… έλεγχο, ενώ δημιουργείται και μοχλός ελέγχου, εάν η Τουρκία συνεχίσει να δραστηριοποιείται μη φιλικά στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία…

Και στο σημείο αυτό δημιουργούνται σαφή ερωτηματικά σχετικά με τι ρόλο παίζει η Τουρκία του κ Ερντογάν σε όλη αυτή την γεωπολιτική παράσταση που παίζεται αυτές τις μέρες.
Και όμως  τα παρακάτω μπορούν ¨να παίξουν¨  μόνο μέσα στο κεφάλι του κ. Ερντογάν που είναι στριμωγμένο αυτό τον καιρό από τις σκοτούρες της πολιτικής επιβίωσης του.
Δηλ. στις 18 Μαρτίου 2014  σύμφωνα με πληροφορίες από την Μόσχα ο Τούρκος πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Β.Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να επηρεαστεί η ναυσιπλοΐα των ρωσικών σκαφών δια μέσου των Στενών θέλοντας να δείξει ότι έχει τρόπο για να πιέσει την Μόσχα ειδικά στο θέμα των Τατάρων.
Την ίδια στιγμή όμως ο κ Ερντογάν ετοιμαζόταν να υποδεχθεί τα όχι ευκαταφρόνητα ποσά Ρωσικών Κεφαλαίων που θα δώσουν τεχνητή αναπνοή στην παραπαίουσα τουρκική οικονομία.
Αυτές τις κρίσιμες στιγμές βιώνουμε το τουρκικό διπλωματικό παζάρι σε όλο του ¨το μεγαλείο¨.
Και επειδή απ ότι φαίνεται κάποιοι παζαρεύουν αυτές τις μέρες την γεωπολιτική αξία των Στενών του Βοσπόρου!!

Μπορούμε να υπολογίσουμε  σε οικονομικό μέγεθος την ΑΞΙΑ της απρόσκοπτης διέλευσης των Στενών από το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό με το αντίστοιχο  μέγεθος των ρωσικών κεφαλαίων που πρόκειται σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πηγές να ¨εγκιβωτισθούν¨ στην χειμάζουσα τουρκική οικονομία.

Από την άλλη πλευρά όμως δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τα ¨ανταλλάγματα- λύτρα¨ που μπορεί να ζητήσει ο Ερντογάν από τους γεωπολιτικούς παίκτες της Δύσης  για να  ΑΠΑΞΙΩΣΗ την διέλευση των Ρωσικών πλοίων από τα Στενά;

Φαίνεται λογικό  όμως ότι ο κ. Ερντογάν μέσα σε αυτά τα ανταλλάγματα να συζητάει και θέματα που αφορούν τις υφαλοκρηπίδες Ελλάδος- Κύπρου- Τουρκίας, υποθαλάσσια ενεργειακά πεδία, γκρίζες ζώνες , μπορεί και μειονοτικά προβλήματα Θράκης , ζητήματα για τα οποία ¨δούλεψε τόσο σκληρά¨ η τουρκική διπλωματία όλα αυτά τα χρόνια!!
ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ¨η αλεπού ¨στο παζάρι;
Γιατί με αυτούς που παζαρεύει σήμερα δεν παίζουν, ούτε παίζονται.
Έτσι μόλις σήμερα την ώρα που¨ υποδεχόταν¨ ο Ερντογάν τα Ρωσικά κεφάλαια σύμφωνα με τα παραπάνω  υπο  αναθεώρηση έθετε η Moody’s Investors Service για πιθανή υποβάθμιση  10 τουρκικές τράπεζες  εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης και της πολιτικής αβεβαιότητας.
Οι πιθανές υποβαθμίσεις ήδη αποτυπώνονται στις αποδόσεις των ομολόγων που πρέπει να πληρώσουν οι τουρκικές τράπεζες.
Επειδή είναι βέβαιο ότι οι Ρώσοι θα επικρατήσουν στην Μαύρη Θάλασσα θα ενταθούν και οι αντίστοιχες  πιέσεις προς την Τουρκία και το παζάρι της Τουρκίας, ουσιαστικά το παζάρι που κάνει το κεφάλι του κ. Ερντογάν.
ΤΕΛΙΚΑ  μήπως τα Ρωσικά Κεφάλαια στην γείτονα χώρα  γίνουν ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ στο κεφάλι του κ Ερντογάν;


Γραφική επεξεργασία από http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...