Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ο τουρκικός στρατός προσπάθησε να προκαλέσει περιστατικό στην κοινή άσκηση Ισραήλ-Ελλάδας.

Ρεπορτάζ από την World Tribune

Ο τουρκικός στρατός έχει προβεί σε προσπάθειες να προκαλέσει τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει το Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία προκειμένου να διαταράξει τις ισραηλινές ασκήσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα.


Αναφέρεται ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία και το ναυτικό παρενοχλούν τα ισραηλινά μαχητικά κατά τη διάρκεια περιπολιών και ασκήσεων τους τελευταίους έξι μήνες.

Σημειώνεται ότι ελληνικά και ισραηλινά μαχητικά συμμετέχουν σε μία κοινή άσκηση.

«Προσπαθούν να προκαλέσουν επεισόδιο που θα μπορούσε να έχει στρατηγικές επιπτώσεις μαζί μας», είπε μια πηγή.

Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι ο τουρκικός στρατός διατάχθηκε από τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να διαταράσσει τις ισραηλινές ασκήσεις κοντά σε ακτές ή εναέριους χώρους, για τους οποίους έχει αξιώσεις η Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είπαν ότι παρεμπόδισαν τις πρόσφατες κοινές ασκήσεις του Ισραήλ και της Ελλάδας, στην ανατολική Μεσόγειο. Μια από αυτές έγινε νωρίτερα αυτόν το μήνα.

«Οι Τούρκοι μας βλέπουν, όπως βλέπουν τους Έλληνες, που σημαίνει ότι ο τουρκικός στρατός φουσκώνει τους μυς του σε κάθε ευκαιρία», είπε η πηγή, «στον αέρα, τα τουρκικά αεροπλάνα παίζουν το παιχνίδι του κοτόπουλου με τις δυνάμεις μας».

Πηγές προσκείμενες στην Άγκυρα, δήλωσαν ότι οι Τούρκοι έχουν θορυβηθεί από την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ και Ελλάδας.

Είπαν ότι η ισραηλινή συνεργασία η οποία περιλαμβάνει στρατιωτικές ασκήσεις, εκπαίδευση και πολεμικούς σχεδιασμούς, έχει στην ουσία αντικαταστήσει την Τουρκία με την Ελλάδα ως επικεφαλής εταίρος του Εβραϊκού κράτους. Το Νοέμβριο το Ισραήλ σχεδιάζει να φιλοξενήσει τρία μέλη του ΝΑΤΟ στη μεγάλη διεθνή άσκηση στη χώρα.

«Ο Ερντογάν σκέφθηκε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να απομονώσει το Ισραήλ στρατιωτικά, ιδιαίτερα στο ΝΑΤΟ, ενώ έχει συμβεί το αντίθετο», θα πει μια άλλη πηγή.

«Το Ισραήλ έχει περισσότερες από ποτέ στρατιωτικές ανταλλαγές σε προσωπικό επίπεδο από μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ η Άγκυρα έχει περιθωριοποιηθεί».

Οι πηγές αναφέρουν ότι το Ισραήλ έστειλε σκληρά μηνύματα στον Ερντογάν να σταματήσει την προβοκάτσια στον αέρα και στη θάλασσα. Τα μηνύματα αυτά κοινοποιήθηκαν και στις Ηνωμένες Πολιτείες και έκαναν την Τουρκία να χαμηλώσει τους τόνους.

Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, η Τουρκία έχει διακόψει όλες σχεδόν τις στρατιωτικές επικοινωνίες με το Ισραήλ και μποϊκοτάρισε όλες της επαφές του ΝΑΤΟ με το εβραϊκό κράτος.

Οι πηγές αναφέρουν ότι ο Ερντογάν συνεχίζει να εφαρμόζει το μποϊκοτάζ, παρά τη συμφωνία του Ισραήλ να ζητήσει συγνώμη και να αποζημιώσει τις οκτώ οικογένειες των Τούρκων που σκοτώθηκαν κατά την επέμβαση στον στολίσκο που υποστηριζόταν από την Τουρκία και προσπαθούσε να φθάσει στη Λωρίδα της Γάζας.


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...