Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Σε δύο στρατόπεδα η G20 για το θέμα της Συρίας.

Σε δύο στρατόπεδα η G20 για το θέμα της Συρίας
Ρωσία και Κίνα απορρίπτουν το χτύπημα - Εγκαταλείπει η αμερικανική κυβέρνηση την οδό του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ .
Η συριακή κρίση και η πρόθεση των ΗΠΑ για πλήγμα εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ έχει παγώσει το κλίμα στην Αγία Πετρούπολη, χωρίζοντας σε δύο στρατόπεδα τους ηγέτες των G20.

Ρωσία και Κίνα απορρίπτουν το χτύπημα ενώ αρκετές άλλες χώρες της ομάδας συμμερίζονται μεν την θέση της Ουάσινγκτον πως το συριακό καθεστώς έχει χρησιμοποιήσει το χημικό οπλοστάσιο αλλά δεν στηρίζουν την επέμβαση.

Εγκαταλείπει η αμερικανική κυβέρνηση την οδό του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανταλλαγή διπλωματικών αντεγκλήσεων σε υψηλούς τόνους με τη Μόσχα.

Το ζήτημα της Συρίας, που τυπικά δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, κατέληξε να κυριαρχεί στις εργασίες της Συνόδου και καθόριζε και τις διμερείς συναντήσεις που είχαν οι ηγέτες στο περιθώριό της.

Το κλίμα διχασμού μετέφερε ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα μετά το δείπνο εργασίας: «Ολοκληρώθηκε η συνάντηση, στην οποία επιβεβαιώθηκε η διάσταση για τη Συρία» έγραψε στο twitter τη νύχτα.

Νωρίτερα, η θερμή χειραψία του Ομπάμα με τον Πούτιν δεν κατάφερε να κρύψει το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί. Στην σκιά της Συρίας αλλά και διμερών θεμάτων όπως το άσυλο στον Σνόουντεν, εκείνη η χειραψία φαίνεται πως θα είναι η μοναδική περίσταση στην οποία οι πρόεδροι των δύο χωρών θα βρεθούν δίπλα-δίπλα, καθώς ο Ομπάμα είχε ακυρώσει τη διμερή συνάντηση που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Η Μόσχα επανέλαβε όχι μόνο την αντίθεσή της σε πλήγμα χωρίς έγκριση του ΟΗΕ αλλά και την δυσπιστία της για τις αναφορές των δυτικών χωρών πως ο Άσαντ έχει χρησιμοποιήσει χημικά.

Η Κίνα, η οποία είχε συνταχθεί με τη Ρωσία και στο παρελθόν υπέρ της Δαμασκού στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υπογράμμισε τους κινδύνους που θα είχε μία επέμβαση στην παγκόσμια ανάκαμψη.

Από την άλλη πλευρά, μόνο η Γαλλία στηρίζει πλήρως τις προθέσεις των ΗΠΑ. Η Βρετανία τάχθηκε μεν ξανά υπέρ της στάσης της Ουάσινγκτον, η ψηφοφορία όμως στο βρετανικό Κοινοβούλιο εμποδίζει το Λονδίνο από τη συμμετοχή σε αμερικανική στρατιωτική δράση.

Στείρα θεωρούν οι ΗΠΑ την επιλογή του Συμβουλίου Ασφαλείας


Η ανταλλαγή διπλωματικών αντεγκλήσεων στο περιθώριο της G20 συνεχίστηκε στο περιθώριο της Συνόδου.

Η Ουάσινγκτον άφησε σαφώς να εννοηθεί πως, ενώπιον των συσχετισμών, έχει εγκαταλείψει κάθε επιδίωξη για δράση εναντίον της χρήσης του συριακού χημικού οπλοστασίου μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους, λέγοντας ότι η Ρωσία «κρατά υπό την ομηρεία της» το Συμβούλιο Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ ενημερώνουν τα κράτη-μέλη του ΣΑ για τις πληροφορίες που διαθέτουν για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Κατηγόρησε την Μόσχα ότι λειτουργεί «ως προστάτης ενός καθεστώτος, το οποίο προχώρησε στη μεγαλύτερη επίθεση με χημικά όπλα στα τελευταία 25 χρόνια».

Η Ρωσία δεν εμποδίζει τη δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά τη Συρία, απλώς θέλει τα μέλη του να είναι πιο αντικειμενικά, ήταν το σχόλιο-απάντηση του εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ζητάμε από τους εταίρους μας να εξετάσουν την κατάσταση με υπευθυνότητα, και όχι να βιαστούν να προχωρήσουν σε μια επίθεση για κάποιο λόγο» είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το μόνο νόμιμο όργανο που μπορεί να εγκρίνει στρατιωτική επέμβαση εναντίον μίας χώρας.

Παράλληλα, ο ίδιος ο Πούτιν χαρακτήρισε «ψεύτη» τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος είχε κατηγορήσει τη Μόσχα για κωλυσιεργία και είχε αναφέρει στο Καπιτώλιο ότι η επιρροή των ακραίων ισλαμιστών στις τάξεις των σύρων αντικαθεστωτικών είναι περιορισμένη. Ο Κέρι «δεν θα χάσει τον ύπνο του» εξαιτίας του χαρακτηρισμού, απάντησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΤΟ ΒΗΜΑ 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παράλογη η δήλωση του Πούτιν για τον Κέρι

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε σήμερα ως «παράλογη» τη δήλωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε ψέματα στο Κογκρέσο για το ρόλο που διαδραματίζει η Αλ Κάιντα στη συριακή κρίση.Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε σήμερα ως «παράλογη» τη δήλωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε ψέματα στο Κογκρέσο για το ρόλο που διαδραματίζει η Αλ Κάιντα στη συριακή κρίση.


«Όπως γνωρίζετε όλοι, ο υπουργός είναι ένας παρασημοφορημένος βετεράνος πολέμου. Τον έχουν βάλει στο στόχαστρο με κάτι περισσότερο από λέξεις», σχολίασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Τζεν Ψάκι, αναφερόμενη στη θητεία του Κέρι στο Βιετνάμ. «Για αυτό δεν χάνει τον ύπνο του για ένα τέτοιο παράλογο σχόλιο που βασίστηκε σε μια ανακριβή παράθεση» των λεγομένων του, πρόσθεσε.
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Πούτιν κατηγόρησε τον Κέρι ότι ψεύδεται όσον αφορά την ανάμιξη της Αλ Κάιντα στον πόλεμο της Συρίας. «Λένε ωραία ψέματα, φυσικά. Παρακολούθησα τις συνεδριάσεις του Κογκρέσου. Ένας γερουσιαστής ρώτησε τον Κέρι αν η Αλ Κάιντα βρίσκεται στη Συρία και εκείνος λέει: Όχι, σας δηλώνω υπεύθυνα πως όχι», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις αυτές «τον ξάφνιασαν και τον δυσαρέστησαν» γιατί οι Αμερικανοί «γνωρίζουν» ότι οι μονάδες της Αλ Κάιντα είναι η βασική στρατιωτική δύναμη στην περιοχή.
Ο Κέρι είχε ρωτηθεί από έναν γερουσιαστή αν αληθεύει ότι στη συριακή αντιπολίτευση με τον καιρό «έχει διεισδύσει η Αλ Κάιντα» και εκείνος απάντησε ότι «αυτό δεν είναι αλήθεια, είναι ουσιαστικά λάθος».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/09/g20_6.html#.UimV3z-2V_4

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...