Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Συρία δέχθηκε την πρόταση της Ρωσίας.

Name
σχόλιο Γ.Θ : Έξυπνη η πρόταση του Владимир, αλλά οι φονιάδες των λαών είναι αποφασισμένοι να σφάξουν ξανά...
 
Την πρόταση της Μόσχας να θέσει τα χημικά της όπλα υπό το διεθνή έλεγχο, δέχθηκε η Συρία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι δήλωσε ότι η Συρία θα μπορούσε να αποφύγει την στρατιωτική επίθεση εάν ο πρόεδρος Ασαντ παρέδιδε όλα τα χημικά του όπλα στην διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο Σύρος Πρόεδρος δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση.

Εκτεθειμένες οι ΗΠΑ
Μετά από την απόφαση της Συρίας να δεχτεί την πρόταση της Μόσχας και να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό της οπλοστάσιο, οι ΗΠΑ μένουν εκτεθειμένες καθώς ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ Τζον Κέρι προηγουμένως σήμερα απέκλεισε το ενδεχόμενο, ο Άσαντ να αποδεχτεί να θέσει τα χημικά όπλα υπό διεθνή παρακολούθηση.
Πάντως, μετά από αυτή την εξελίξη, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι "η πρόταση είναι της Ρωσίας και την αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό". 

Xάνει έδαφος ο Ομπάμα

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο Πρόεδρος Ομπάμα απέχει πολύ από το να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου για επέμβαση στη Συρία. Λιγότερο από 10% από τα μέλη του κογκρέσου τον υποστηρίζουν ενώ τουλάχιστον 202 μέλη από τα 433 τάσσονται ξεκάθαρα εναντίον της στρατιωτικής επίθεσης στη στη Συρία.


Η πρόταση του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα
Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει για το θέμα της Συρίας, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε σήμερα ότι ενδέχεται να ζητήσει να μεταφερθούν τα χημικά όπλα που διαθέτει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ σε συριακές πόλεις όπου θα είναι εφικτό να αποθηκευτούν με ασφάλεια και να καταστραφούν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο Μπαν είπε ότι είναι πιθανό να καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει από τη Συρία να υπογράψει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη, αποθήκευση και χρήση τέτοιων όπλων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόταση της Ρωσίας να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, ο Μπαν είπε ότι θα μπορούσε να εισηγηθεί τη δημιουργία ζωνών υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες θα μεταφέρονταν και θα καταστρέφονταν τα αποθέματα του συριακού καθεστώτος.

Η πρόταση αυτή ενδέχεται να γίνει εφόσον οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαιώσουν ότι έγινε χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων, με απώτερο στόχο να ξεπεραστεί η "ενοχλητική παράλυση" του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτή πάντως θα είναι μία από τις πολλές προτάσεις που σχεδιάζει να κάνει ο Μπαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εάν οι επιθεωρητές επιβεβαιώσουν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Στο μεταξύ, η Συρία χαιρέτισε την πρόταση της Ρωσίας να θέσει η Δαμασκός το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο προκειμένου να αποφύγει ένα ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα από τη Δύση, όπως δήλωσε σήμερα ο Σύρος Υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ από τη Μόσχα, εξαίροντας την προσπάθεια του Κρεμλίνου να "εμποδίσει την αμερικανική επίθεση".

"Ο Υπουργός Λαβρόφ ανέλαβε μια πρωτοβουλία σχετικά με τα χημικά όπλα. Δηλώνω ότι η Συριακή Αραβική Δημοκρατία χαιρετίζει τη ρωσική πρωτοβουλία, παρακινούμενη από την ανησυχία της συριακής ηγεσίας για τις ζωές των πολιτών μας και την ασφάλεια της χώρας μας, αλλά και από την εμπιστοσύνη της στη σοφία της ρωσικής ηγεσίας, που προσπαθεί να εμποδίσει την αμερικανική επίθεση εναντίον του λαού μας", δήλωσε ο Μουάλεμ.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ότι η Συρία θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, όμως υπογράμμισε ότι αυτή η συζήτηση δεν θα πρέπει να αποτελέσει μια τακτική αντιπερισπασμού.

"Αν η Συρία έθετε το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, προφανώς θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός", είπε ο Κάμερον απευθυνόμενος στο βρετανικό κοινοβούλιο. "Όμως πρέπει να προσέξουμε αυτό να μην αποτελέσει μια τακτική αντιπερισπασμού για να συζητήσουμε κάτι άλλο αντί για το πρόβλημα που βρίσκεται μπροστά μας", συμπλήρωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός. 

Χαιρετίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ τις δηλώσεις Κέρι – Λαβροφ για Συρία
Θετικά αντέδρασε στις προτάσεις των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, για αφοπλισμό της Συρίας από χημικά όπλα, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ο Μπαν Γκι-μουν καλωσόρισε τις θέσεις που εξέφρασαν οι υπουργοί των ΗΠΑ και των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι κι αυτός ήδη σκέφτεται συγκεκριμένες προτάσεις που θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μαζί με την έκθεση της ερευνητικής επιτροπής που συγκέντρωσε στοιχεία για πιθανή χρήση χημικών.

Σκέφτεται, είπε, να ζητήσει από το Σ.Α. να ζητήσει άμεση μεταφορά των συριακών χημικών όπλων και των σχετικών οπλοστασίων που υπάρχουν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες εντός της Συρίας, όπου μπορούν να αποθηκευτούν και να καταστραφούν με ασφάλεια.
Στην εισαγωγική του ομιλία ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε πως αναμένει την έκθεση Sellström, η οποία, αν επιβεβαιώσει τη χρήση χημικών, το θέμα θα πρέπει να ενώσει το Σ.Α.  και να σηματοδοτήσει καθολική απάντηση.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι νέες εξελίξεις ίσως αποτελούν μία αξιοπρεπή διέξοδο κυρίως στον πρόεδρο Ομπάμα, που αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στο Κογκρέσο. Προσφέρουν επίσης για πρώτη φορά ελπίδες για ουσιαστική πια διπλωματία και με συγκεκριμένο πλέον στόχο, αυτόν του πλήρους αφοπλισμού της Συρίας από τα χημικά. Κι αυτό συμπεριλαμβάνει και το καθεστώς Ασαντ, αλλά και τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.
Ωστόσο προϋποθέτει και κάποιο χρόνο για να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις εντός του Σ.Α.. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο χρόνος αυτός πρέπει να υπάρχει, αφού ούτε η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ θα είναι έτοιμη μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, αλλά ούτε και το Κογκρέσο θα έχει πριν τις αρχές της επόμενης εβδομάδας προλάβει να ολοκληρώσει τις ψηφοφορίες του.
 
http://www.sigmalive.com/news/international/64214#sthash.FtuXfSOU.dpuf
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/09/blog-post_2831.html#.Ui7fqz-2V_4



Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...