Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Όταν το κράτος σε ρωτάει αν θέλεις να πληρώνεις φόρο.

Του Γιώργου Καισάριου

Συνεχίζοντας λίγο το θέμα του φόρου ακινήτων από χτες, θα ήθελα σήμερα να δούμε λίγο τι πληρώνουν στις ΗΠΑ οι Αμερικανοί και να κάνουμε μια σύγκριση.
Κατ΄ αρχάς τα έσοδα από τον φόρο ακίνητης περιουσίας στις ΗΠΑ πάνε στις τοπικές κυβερνήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες έχουν την δυνατότητα μέσω της κάλπης να ψηφίσουν υπέρ ή κατά πολιτικών που υπόσχονται να μειώσουν τους φόρους ή ακόμα και να τους καταργήσουν.
Μόλις πέρσι στην πολιτεία της North Dakota έγινε δημοψήφισμα με θέμα την κατάργηση του φόρου ακινήτων ή όχι. Το 75% των πωλητών ψηφίσαν υπέρ του να συνεχίσει να υπάρχει.
Επίσης όλες οι δικαιοδοσίες έχουν δικαστήρια όπου μπορούν οι πολίτες να προσφύγουν αν θεωρούν ότι οι φόροι είναι πάρα πολλοί σε σχέση με την πραγματική αξία του ακινήτου τους. Σε ένα τέτοιο δικαστήριο προσέφυγε ο διευθύνων σύμβουλος της Oracle –και κέρδισε– και του μειώθηκαν οι φόροι στην ιαπωνική βίλα που έχει στο Los Angeles.

Σύμφωνα λοιπόν με τον οργανισμό taxfoundation.org, κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ το 2009 ο φόρος ακινήτου σπιτιού ήταν περίπου $1.917. Ως ποσοστό της αξίας του ακινήτου ο μέσος όρος είναι 1,04% και ως ποσοστό του οικογενειακού εισοδήματος ήταν 3%.

Οι διαφορές από περιοχή σε περιοχή είναι πολύ μεγάλες.

Για παράδειγμα στην πολιτεία του New Jersey ο μέσος φόρος είναι $6.579, που αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το 1,9% της αξίας του ακινήτου και 7,45% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος. Ειλικρινά δηλαδή είναι να λυπάται κανείς όποιον ζει εκεί.

Στην άλλη άκρη έχουμε την πολιτεία του Mississippi, όπου ο μέσος φόρος είναι $508 και αντιστοιχεί στο 0,5% της αξίας του ακινήτου και 1,1% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος.

Μπορεί αυτά τα νούμερα να ακούγονται μεγάλα – και πράγματι είναι – αλλά αν λογαριάσει κανείς ότι στις ΗΠΑ το φυσικό αέριο κοστίζει το 1/3 από την Ελλάδα, ο ΦΠΑ (η φόρος κατανάλωσης όπως λένε εκεί) είναι από 0-8%, το ότι η βενζίνη είναι στη μισή τιμή και χίλια δυο άλλα πράγματα που εμείς πληρώνουμε παραπάνω από αυτούς, τότε αναλογικά πληρώνουμε περισσότερους φόρους, παρόλο που φαινομενικά δείχνει ότι οι Αμερικανοί υπέρ-φορολογούνται.

Αυτό που έχει όμως σημασία είναι ότι οι του New Jersey θέλουν και πληρώνουν αυτούς τους φόρους. Επειδή έχει τύχει να οδηγήσω το βράδυ στην πολιτεία του New Jersey πολλές φορές, μπορώ να πιστοποιήσω ότι υπάρχει αστυνομία ακόμα και τα βράδια εν αφθονία.

Οι κάτοικοι δηλαδή του New Jersey θέλουν και πληρώνουν να έχουν αστυνομία παντού και επί εικοσιτετράωρης βάσης. Είναι δικαίωμά τους, αφού το πληρώνουν.

Το ερώτημα είναι εμείς τι θέλουμε και αν ποτέ κάποιος μας έχει ρωτήσει. Θέλουμε να έχουμε ένα μεγάλο κράτος και να το πληρώνουμε χωρίς να παίρνουμε τίποτα, ή θέλουμε λιγότερους φόρους με λιγότερες υπηρεσίες όπως έχουμε σήμερα;

Αυτό όμως που δεν μπορεί να κάνει το κράτος είναι να μην προσφέρει τίποτα και να θέλει να μας πεθάνει στους φόρους, στο όνομα του να μην μειωθεί το κόστος του κράτους αυτού και στο όνομα του να προστατευτεί η κομματική πελατειακή βάση του πολιτικού συστήματος.

george.kesarios@capital.gr

www.capital.gr
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/05/blog-post_1877.html#.UYojFsq153o

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...