Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Η τελευταία σταγόνα

Ο χαλίφης ήταν πλούσιος, αλλά ούτε οι αμέτρητοι θησαυροί ούτε η δύναμη τον ευχαριστούσαν. Οι μονότονες, άσκοπες μέρες σέρνονταν άτονα. Οι σύμβουλοι προσπάθησαν να τον διασκεδάσουν με ιστορίες θαυμάτων, μυστηριωδών γεγονότων και απίστευτων περιπέτειων αλλά το βλέμμα του χαλίφη παρέμενε αδιάφορο και ψυχρό. Φαινόταν ότι η ίδια η ζωή ήταν βαρετή γι 'αυτόν, και δεν έβλεπε κανένα νόημα σε αυτήν.

Μια μέρα, από την ιστορία ενός επισκέπτη ταξιδιώτη, ο Χαλίφης έμαθε για έναν γέρο στον οποίο αποκαλύφθηκε το μυστικό. Και η καρδιά του ηγεμόνα έκαιγε από την επιθυμία να δει τον σοφότερο από τους σοφούς και να ανακαλύψει επιτέλους γιατί δόθηκε ζωή στον άνθρωπο.

Έχοντας προειδοποιήσει τους κοντινούς του ανθρώπους ότι έπρεπε να φύγει για λίγο από τη χώρα, ο χαλίφης ξεκίνησε το ταξίδι του. Μαζί του πήγε και ένας παλιός υπηρέτης, που τον μεγάλωσε . Το βράδυ το καραβάνι έφυγε κρυφά από τη Βαγδάτη.

Αλλά στην αραβική έρημο δεν αρέσει να αστειεύεται. Χωρίς οδηγό, οι ταξιδιώτες χάθηκαν και κατά τη διάρκεια μιας αμμοθύελλας έχασαν και το τροχόσπιτο και τις αποσκευές τους. Όταν βρήκαν το δρόμο, είχαν μόνο μια καμήλα και λίγο νερό σε μια δερμάτινη τσάντα.

Η αφόρητη ζέστη και η δίψα κυρίευσαν τον γέρο υπηρέτη και έχασε τις αισθήσεις του. Από τη ζέστη υπέφερε και ο χαλίφης. Μια σταγόνα νερό του φαινόταν πιο πολύτιμη από όλους τους θησαυρούς! Ο χαλίφης κοίταξε την τσάντα. Υπάρχουν ακόμα μερικές γουλιές πολύτιμης υγρασίας εκεί. Τώρα θα ανανεώσει τα ξεραμένα χείλη του, θα υγράνει το λάρυγγά του και μετά θα πέσει αναίσθητος, όπως αυτός ο γέρος που κοντεύει να σταματήσει να αναπνέει. Όμως μια ξαφνική σκέψη τον σταμάτησε.

Ο χαλίφης σκέφτηκε τον υπηρέτη, τη ζωή που του είχε δώσει ολοκληρωτικά. Αυτός ο δύστυχος άντρας, εξαντλημένος από τη δίψα, πεθαίνει στην έρημο, εκπληρώνοντας το θέλημα του κυρίου του. Ο Χαλίφης λυπήθηκε τον φτωχό και ντρεπόταν που για πολλά χρόνια δεν είχε βρει ούτε έναν καλό λόγο ούτε ένα χαμόγελο για τον γέρο. Τώρα πεθαίνουν και οι δύο, και ο θάνατος θα τους κάνει ίσους. Αλήθεια, λοιπόν, για όλα τα χρόνια της υπηρεσίας του, ο γέρος δεν άξιζε καμία ευγνωμοσύνη; Και πώς μπορείς να ευχαριστήσεις κάποιον που δεν γνωρίζει πια τίποτα;

Ο χαλίφης πήρε την τσάντα και έριξε την υπόλοιπη θεραπευτική υγρασία στα ανοιχτά χείλη του ετοιμοθάνατου. Σύντομα ο υπηρέτης  έπεσε σε έναν ήσυχο ύπνο.

Κοιτάζοντας το γαλήνιο πρόσωπο του γέρου, ο χαλίφης γνώρισε ανείπωτη χαρά. Και αυτή η χαρά προήλθε από το γεγονός ότι για πρώτη φορά στη ζωή του μπόρεσε να φροντίσει όχι τον εαυτό του, αλλά ένα άλλο άτομο.

Και τότε άρχισαν να πέφτουν χείμαρροι. Ο υπηρέτης ξύπνησε και οι ταξιδιώτες γέμισαν τα σκάφη τους.

Αφού συνήλθε, ο γέρος είπε:

«Κύριε, μπορούμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας».

Αλλά ο χαλίφης κούνησε το κεφάλι του:

«Όχι». Δεν χρειάζομαι πια συνάντηση με τον σοφό. Ο Παντοδύναμος μου αποκάλυψε το νόημα της ύπαρξης.

Φιλιππησίους 2:4 Ο καθένας ας μην ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για τους άλλους.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...