Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Επιστολή Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ''ΝΙΚΗ''. Οι Ορθόδοξοι κληρικοί στην χώρα μας σε περίπτωση ποινικής δίωξης, ακόμα και απλών πλημμελημάτων, αυτομάτως θα λαμβάνουν μόλις το ήμισυ των αποδοχών!

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2022
Προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’ και τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, σχετικώς προς τη μόνιμη απειλή της διαθεσιμότητας και της απόλυσης των κληρικών με οργανική θέση.
Κοινοποίηση προς:
Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος
Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κρήτης
Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Δωδεκανήσου (Οικουμενικού Πατριαρχείου)
Ιερόν Σύνδεσμον Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ)
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών, κ.κ. Ιερώνυμε,
Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης, κ.κ. Ευγένιε,
Λαμβάνουμε το θάρρος να απευθυνθούμε σε Εσάς ως Προκαθημένους της αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος και της ημιαυτονόμου Εκκλησίας της Κρήτης, για ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο δεν έχει λάβει τη δημοσιότητα που θα έπρεπε, ενώ αφορά άμεσα το σύνολο των κληρικών της Ελληνικής Επικράτειας.
Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συντάγματος, όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου. Από τον Ιούλιο του 2022, όμως, υπάρχει μία κατηγορία Ελλήνων η οποία δεν απολαμβάνει ίσων δικαιωμάτων με τους άλλους πολίτες και τίθεται νομικά σε δυσχερέστατη θέση.
Πρόκειται για τους Ορθοδόξους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, οι οποίοι σύμφωνα με τον νόμο 4957/2022, άρθρα 336i 347ii και 348iii (βλ. σημειώσεις τέλους επιστολής), σε περίπτωση ποινικής δίωξης, ακόμα και απλών πλημμελημάτων, αυτομάτως θα λαμβάνουν μόλις το ήμισυ των αποδοχών τους μέχρι το πέρας της ποινικής υποθέσεως, ενώ σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης τους για πλημμέλημα, θα διακόπτεται εντελώς η μισθοδοσία τους από το δημόσιο!
Σε αντίστοιχες περιπτώσεις του δημοσίου τομέα, η ως άνω δυσμενέστατη συνέπεια, συμβαίνει μόνο σε περίπτωση κατηγορίας για σοβαρά κακουργήματα, κάτι που είναι λογικά και νομικά επιτρεπτό και δεν θα υπήρχε καμία αντίρρηση να ισχύει και για τους κληρικούς, όπως συνέβαινε πάντοτε. Όμως, οι κληρικοί -και μόνο αυτοί- θα υφίστανται αυτή τη βάσανο, θα περιορίζονται δηλαδή τα ατομικά τους δικαιώματα, ακόμα και για ήσσονος σημασίας πλημμελήματα, γεγονός το οποίο συνιστά δυσανάλογη και ανεξήγητη τιμωρία, η οποία δεν στηρίζεται σε νομικά και κοινωνικά σημαντικούς λόγους και επομένως είναι αντίθετη με το Σύνταγμά μας.
Με δεδομένο ότι οι ποινικές διαδικασίες στη χώρα μας καθυστερούν για χρόνια να περατωθούν, αλλά και ότι οι κληρικοί πέφτουν συχνά θύματα αβάσιμων και καταχρηστικών μηνύσεων και εγκλήσεων από διάφορους εμπαθείς κατά της Εκκλησίας ανθρώπους, ιδιαίτερα για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης και του αντιρατσιστικού νόμου, τίθεται πολύ σοβαρό ζήτημα επιβίωσης για όλους όσους υπηρετούν το ευλογημένο ράσο, από τους Επισκόπους μέχρι τους Διακόνους. Αν δεν αλλάξουν άμεσα αυτές οι διατάξεις, οι κληρικοί θα αποτελούν παίγνιο στα χέρια όχι μόνο της εξουσίας, αλλά και κάθε εμπαθούς ανθρώπου, είτε εχθρού της πίστεως, είτε προσωπικού εχθρού του εκάστοτε κληρικού, οι οποίοι θα δύναται με μηνύσεις ή με την απειλή μηνύσεων να ταλαιπωρούν σοβαρά τους λειτουργούς του Χριστού.
Δεν υπάρχει λογική εξήγηση να αντιμετωπίζονται με αυτό το δυσμενή και δυσανάλογο τρόπο οι κληρικοί, παρά μόνο για να τεθεί ανυπέρβλητο πρόσκομμα στο λειτουργικό και σωτηριολογικό τους έργο, δηλαδή τη μεταφορά του Λόγου του Θεού στους ανθρώπους, ακόμα και όταν ο Λόγος αυτός γίνεται δυσάρεστος σε κάποιους, οι οποίοι επέλεξαν να υπηρετούν την αμαρτία, ιδιαίτερα από τη θέση της εξουσίας.
Αλλά «ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ οὐ δέδεται»· οφείλει, μάλιστα, για να είναι γνήσιος ευαγγελικός λόγος, να συγκρούεται με το κοσμικό φρόνημα και με την αδικία των ισχυρών, όχι να συμβιβάζεται, διότι τότε θα είναι νόθος λόγος, ξένος προς το Ευαγγέλιο.
Φυσικά, ο σταυρός των Χριστιανών περιλαμβάνει το προσωπικό κόστος, κατηγορίες και πιθανές καταδίκες, και ο καθένας μας -σε προσωπικό επίπεδο- οφείλει να σταυρωθεί με υπομονή και ανεξικακία μέσῳ των θλίψεων και των αδικιών, τις οποίες ευεργετικά επιτρέπει ο Κύριος ως σοφός Ιατρός, για να αναστηθεί μαζί Του.
Όμως εδώ δεν είναι θέμα προσωπικού κόστους, αλλά συγκεκαλυμμένο συνολικό φίμωμα του λόγου του Θεού με ψευδονομικό περικάλυμμα, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε μία μεγάλη λίστα νομοθετημάτων αντίθετων με τις αρχές της Εκκλησίας και της Πατρίδας μας, όπως η κατάργηση της απαγόρευσης της κακόβουλης βλασφημίας - που πραγματοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση και διατήρησε η σημερινή- η αναγνώριση συμφώνου συμβίωσης για ομοφύλους, η αναγνώριση αλλαγής ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη και άλλα «ὧν οὐκ ἔστιν ἀριθμός». Όλη η νομοθετική πορεία, λοιπόν, των τελευταίων δεκαετιών συγκλίνει αναμφίβολα στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ισχυρή βούληση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος της «κομματοκρατίας», να τεθεί η Εκκλησία και οι Κληρικοί της στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής. Αυτό αποτελεί ιστορική αγνωμοσύνη της Πολιτείας, Συνταγματική εκτροπή και πολύ περισσότερο πνευματική και εθνική αυτοκτονία.

Εμείς ως Κίνημα, αναγνωρίζουμε τη μέγιστη προσφορά του Κλήρου στον Ελληνικό Λαό και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να υπάρξει ισονομία των Κληρικών, όπως και κάθε πολίτη.
Σεβαστοί μας Προκαθήμενοι, με υικό φρόνημα Σας καλούμε να θέσετε και Εσείς στην Ελληνική Κυβέρνηση το σοβαρότατο αυτό θέμα, το οποίο είναι ζήτημα ελευθερίας και δημοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα είναι και πνευματικό ζήτημα, αφού η φίμωση των Κληρικών, θα είναι ουσιαστικά φίμωση του Ευαγγελικού Λόγου του Θεού, ο οποίος διαχρονικά ελέγχει τις ανθρώπινες παρεκτροπές και αδικίες, με σκοπό την διόρθωσή τους. Πώς θα επιτευχθεί ο αναγκαίος επανευαγγελισμός του λαού, χωρίς τον ελεύθερο λόγο των Κληρικών; Πως θα ασκήσετε Εσείς οι Επίσκοποι το έργο σας, τιθέμενοι υπ’ αυτήν τη δυσμένεια, κατόπιν μιάς πιθανής αβάσιμης έγκλησης, την οποίαν κάνει εναντίον σας, π.χ. ένας ακτιβιστής του δικαιωματισμού, ένας ζηλωτής άθεος ή αλλόθρησκος ή ένας παρεκτραπείς υφιστάμενός σας κληρικός, ο οποίος επιθυμεί να Σας δημιουργήσει προβλήματα; Είναι επομένως, δημοκρατική και πνευματική ανάγκη να αποσυρθεί άμεσα η ως άνω διάταξη και να ισχύουν για τους κληρικούς όσα ισχύουν για τους υπολοίπους λειτουργούς και υπαλλήλους του δημοσίου τομέα.
Οι επιπτώσεις οι οποίες θα ενσκήψουν, αν δεν αποσυρθεί αυτή η διάταξη, θα είναι καθοριστικές για το μέλλον του εν Ελλάδι Ορθοδόξου Κλήρου, καθώς και για το σύνολο Πνευματικό και Εθνικό έργο της Εκκλησίας.
Ασπαζόμενοι ευλαβώς την δεξιάν Σας,
Πατριωτικό Δημοκρατικό Κίνημα ΝΙΚΗ

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...