Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΠΡΟΣ ΦΑΝΑΡΙ : Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ


Προσοχή, γιατί το θέμα αυτό έχει τεράστια πολιτική και γεωστρατηγική σημασία και εμπλέκει με πολύ «βαρύ» τρόπο την Ορθόδοξη εκκλησία...

Όπως φαίνεται η πρόθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ Βαρθολομαίου, να αποδώσει το αυτοκέφαλο στην σχισματική εκκλησία της Ουκρανίας δεν θα περάσει χωρίς σοβαρούς τριγμούς σε όλη την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Έτσι μετά το πατριαρχείο Σερβίας και το Ιεροσολύμων, που θεωρείται ελληνικής επιρροής, τοποθετήθηκε εναντίον την πρόθεσης αυτής του Φαναρίου.

Γεγονός είναι ότι μετά την συνάντηση Βαρθολομαίου-Κύριλλου…. Όσοι δεν υπολόγισαν την άποψη των υπολοίπων Εκκλησιών για το σοβαρό αυτό θέμα μ/άλλον πλανήθηκαν πλάνην οικτράν.

Οι λοιπές αυτοκέφαλες εκκλησίες λοιπόν θα παίξουν σημαντικότατο ρόλο την υπόθεση της ουκρανικής αυτοκεφαλίας.

Τα πρώτα αστραπόβροντα ήρθαν από τους Αγίους Τόπους….

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ιερουσαλήμ αναγνωρίζει την Ουκρανία ως κανονική επικράτεια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μόνο, όπως και κάθε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Θεοδοσίου του Πατριαρχείου Ιερουσαλήμ στο ρωσικό πρακτορείο RIA-Novosti.

«Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζουν μόνο την εξουσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, που διευθύνεται από τον Μητροπολίτη Ονούφριο και είναι μέλος της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για τον τερματισμό του σχίσματος στην ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία . Η Εκκλησία είναι ένας τόπος αγάπης, ενότητας και ειρήνης και όχι μίσος και σχίσμα», εξήγησε ο επίσκοπος της Ιερουσαλήμ.

Το Πατριαρχείο Ιερουσαλήμ απορρίπτει έτσι την πρόσφατη θεωρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ότι ποτέ δεν παραχώρησε το έδαφος της Ουκρανίας στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Θεοδόσιος τόνισε ότι οποιαδήποτε απάντηση από την Κωνσταντινούπολη στην έκκληση του Προέδρου Πορόσενκο για αυτοκεφαλία πρέπει να καταρτιστεί σε πλήρη συντονισμό με τον Πατριάρχη Κύριλλο και την Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Το σχίσμα στην Ουκρανία είναι πολύ ατυχές και ελπίζω ότι ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης και οι άλλοι επικεφαλής των Ορθοδόξων Εκκλησιών του κόσμου θα συντονιστούν με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προκειμένου να προωθήσουν πρωτοβουλίες για τον τερματισμό αυτής της απαράδεκτης και αδικαιολόγητης κατάστασης» δήλωσε.

Επιπλέον, κάλεσε τους Ουκρανούς πολιτικούς να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στην ζωή της Εκκλησίας λέγοντας: «Είναι αδύνατο να επιτρέψουμε στους Ουκρανούς πολιτικούς να παρεμβαίνουν στα ζητήματα της Εκκλησίας. οι πολιτικοί δεν μπορούν να επιβάλλουν μια ατζέντα στην Εκκλησία, επειδή η Εκκλησία δεν είναι μια πολιτική οργάνωση – είναι ένας οργανισμός που φέρει αποστολή πίστης στον κόσμο και η πίστη πρέπει να συνοδεύεται από ευγενής ηθικές και ανθρώπινες, πνευματικές αξίες» πρόσθεσε ο Θεοδόσιος.

Κατά την άποψή του, το πρόβλημα στην Ουκρανική Ορθοδοξία είναι ουσιαστικά πολιτικό, λόγω της παρέμβασης πολιτικών σε εκκλησιαστικά θέματα από την εποχή της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από την ΕΣΣΔ.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...