Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Έκλεισαν οι κάλπες στο κρατίδιο - Κάτω από 35% η συμμετοχή

Βατερλώ της Δύσης και των νεοταξιτών

- Έκλεισαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ - Στο 34,09% η συμμετοχή - Δηλώσεις Ζάεφ στις 20:30 - "Φωνάζει" ήδη η αντιπολίτευση για ακύρωση της Συμφωνίας - Καταγγέλλει και πιέσεις στους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν

Κρίσιμη μέρα για την ΠΓΔΜ και το μέλλον της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Έτσι την περιγράφει ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ όπου… σταθεί κι όπου βρεθεί προκειμένου να πείσει τους συμπατριώτες του να πάνε να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για το αν δέχονται ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, που προβλέπει αλλαγή ονόματος (Βόρεια Μακεδονία) και Συνταγματική αναθεώρηση.

«Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;». Αυτό είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Αν επικρατήσει το «ναι», το αποτέλεσμα πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή με πλειοψηφία των 2/3, δηλαδή από 81 βουλευτές, τους οποίους, όμως, δεν διαθέτει ο Ζόραν Ζάεφ.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, VMRO, υποστηρίζει ότι το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ ασκεί πιέσεις τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του VMRO παρουσίασε και ηχητικό (η αυθεντικότητα του οποίου δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί) σύμφωνα με το οποίο μια γυναίκα καλεί πολίτες και... θυμίζει στον συνομιλητή της ότι πρέπει να πάει να ψηφίσει. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει και την αποστολή sms στους πολίτες, πριν τελειώσει η προεκλογική εκστρατεία.

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε τις καταγγελίες της σκοπιανής αντιπολίτευσης ψέματα και τόνισε πως όλα γίνονται γιατί στελέχη του VMRO δεν ακολούθησαν το παράδειγμα του ηγέτη τους Χρίστιαν Μίτσκοσκι και πήγαν να ψηφίσουν.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...