Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Αφιέρωμα (διαφήμιση;) του BBC στους Μασόνους: « Θέλεις να γίνεις Ελευθεροτέκτονας»;

Του Tom de Castella (BBC News Magazine)/ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ 

Παρά το πλήθος θεωριών συνωμοσίας που τους περιτριγυρίζουν, οι Ελευθεροτέκτονες επιμένουν ότι είναι μια "σύγχρονη, ανοικτή οργάνωση". Αλλά μπορεί αυτή η ανδροκρατούμενη οργάνωση να πετάξει από πάνω της την εικόνα της μυστικότητας και να κερδίσει ένα δύσπιστο κοινό;
Σχεδίασαν τις πυραμίδες, σχεδίασαν την Γαλλική Επανάσταση και κρατούν τη φλόγα ζωντανή για τους Ναΐτες Ιππότες. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πιο ‘άγριες’ θεωρίες σχετικά με τους Ελευθεροτέκτονες. Σήμερα σχετίζονται με μυστικές χειραψίες και διαφθορά στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα.

Αλλά ενώ τους ακολουθάει αυτή η εικόνα της «μυστικής κοινωνίας», οι Ελευθεροτέκτονες εγκαινίασαν την διαφήμιση μιας έκθεσης.

Την προηγούμενη Παρασκευή, η Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας, η μεγαλύτερη τεκτονική ομάδα στη Βρετανία (στη φωτογραφία το εσωτερικό της Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας), δημοσίευσε την πρώτη ανεξάρτητη έκθεση της. “Το Μέλλον του Τεκτονισμού”, μια έρευνα από το Κέντρο Ερευνών Κοινωνικών Θεμάτων, έχοντας ως στόχο να ξεκινήσει μια «ανοικτή και διαφανής» συζήτηση ενόψει της συμπληρώσεως μιας τριακοσιετίας του ομίλου το 2017.

Ο Nigel Brown, (φωτο), μεγάλος γραμματέας της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς, λέει ότι ήρθε η στιγμή να φύγει η φήμη της μυστικότητας. "Είμαστε ενεργοί τώρα. Είναι απαραίτητο να διώξουμε από τις σκέψεις των ανθρώπων αυτούς τους μύθους." Για παράδειγμα, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως μυστικές χειραψίες και η επαγγελματική δικτύωση απαγορεύεται σύμφωνα με τους τεκτονικούς κανόνες, λέει.


Όμως αυτό αμφισβητείται. Ο Martin Short, ο οποίος έγραψε για τους Μασόνους το 1989 το βιβλίο ‘Inside the Brotherhood’ (‘Μέσα στην Αδελφότητα’), λέει ότι η χειραψία είναι πραγματική. "Αν συναντήσετε ένα μέσο-αξιωματικό της αστυνομίας, θα βρείτε ξαφνικά αυτή τη διακριτική πίεση μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου δάχτυλού σας. Ο αντίχειρας αλλάζει θέση και να νιώθεις ότι κάποιος σου δίνει ένα ηλεκτρικό σοκ."


Εδώ μια εικόνα για το πώς να κάνετε την χειραψία. Πώς πιστεύεται ότι πρέπει να γίνεται η μασονική χειραψία

Η έκθεση γενικά αποφεύγει τέτοια τέτοιες διαμάχες, την επιτήρηση των μελών και την απόψεις που έχει το ευρύτερο κοινό σχετικά με μασονικά θέματα όπως οι δεσμοί μεταξύ ανδρών, το φιλανθρωπικό έργο και τα τελετουργικά. Ισχυρίζεται ότι τα μέλη εκτιμούν την Τεκτονική κοινότητα και ότι οι ξένοι έχουν σε μεγάλο βαθμό άγνοια του πώς λειτουργεί η οργάνωση.


Με 250.000 μέλη στην Αγγλία και την Ουαλία και έξι εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, (στην φωτογραφία πάνω: Μασονική Στοά στην Ινδία) είναι μια μειοψηφία, όσο κι αν συνδέονται με τους μοχλούς της εξουσίας.


Ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ, George Washington, και ένας άλλος κορυφαίος της Αμερικάνικης επανάστασης, ο Benjamin Franklin, ήταν Τέκτονες. Σήμερα ένα σημαντικό μέρος του Βασιλικού Οίκου είναι μέλη τεκτονικών στοών και ο Δούκας του Κεντ (φωτογραφία κάτω) είναι ο Μεγάλος Άρχοντας (Grand Master) της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας.Οι τεκτονικοί κανόνες απαιτούν τα μέλη να στηρίζουν ο ένας τον άλλο και να διαφυλάττουν τα "νόμιμα μυστικά του άλλου" , κάτι που έχει προκαλέσει φόβους για περιβάλλον που ευνοεί διεφθαρμένες κλίκες.

"Δεν είναι κάτι νέο", λέει ο (Αγγλο-Εβραίος) αρθρογράφος της εφημερίδας Observer, Nick Cohen.

Από το 1790, οι Τέκτονες είναι το αγαπημένο θέμα για τους συνωμοσιολόγους, υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι μετά τη Γαλλική επανάσταση, οι καθολικοί που αντιδρούσαν έψαχναν για έναν αποδιοπομπαίο τράγο και οι Εβραίοι - ο συνήθης στόχος - ήταν πολύ καταπιεσμένοι για να κατηγορηθούν.

Ήταν η σειρά των Ελευθεροτεκτόνων και η θεωρία για μια μυστική κοινωνία που συνωμοτεί κρυφά δεν έλειψε ποτέ, λέει ο Cohen. «Μπορείτε να σχεδιάσετε μια ευθεία γραμμή από τα 1790 και μετά στους Ναζί, τον Φράνκο, τον Στάλιν έως τους σύγχρονους ισλαμιστές της Χαμάς».

Ο καταστατικός χάρτης της Χαμάς – το ισλαμικό κυβερνών κόμμα της Γάζας - δηλώνει ότι οι Τέκτονες είναι σε συνεννόηση με τους Εβραίους και τον Ροταριανό Όμιλο για την υπονόμευση της Παλαιστίνης.


Αυτές οι θεωρίες είναι «σαφώς τρελές», λέει ο Cohen, αλλά το να επιτίθεσαι στους Τέκτονες έχει γίνει μια βάση για τον οποιονδήποτε που είναι ύποπτος για την ύπαρξη μιας Νέας Παγκόσμιας Τάξης.

Υπάρχει επίσης η αίσθηση ότι οι Τέκτονες είναι «παράξενοι», λέει ο James McConnachie, συγγραφέας του βιβλίου ‘Rough Guide to Conspiracy Theories’.


Έτσι έχουν ακουστεί ότι (ένα νέο μέλος) κατεβάζει το παντελόνι του, του δένουν τα μάτια έχοντας ένα σχοινί στο λαιμό, και με ένα μαχαίρι τον σημαδεύουν στο γυμνό του στήθος. «Προσφέρουν μια εξέλιξη σε ένα υψηλότερο επίπεδο γνώσης», λέει ο McConnachie. «Είναι γοητευτικό και σεκταριστικό."

Ο Μεγάλος Γραμματέας Brown υποστηρίζει ότι οι μυήσεις είναι αλληγορικά μονόπρακτα. Δίνουν στους ανθρώπους «από όλα τα κοινωνικά στρώματα» την ευκαιρία να σταθούν μπροστά σε ένα ακροατήριο, να υπερνικήσουν τους φόβους τους, και να κάνουν φίλους, λέει.

«Οι άνθρωποι δεν συνδέουν τη διασκέδαση και την απόλαυση με τον Τεκτονισμό, αλλά αυτό είναι το κοινό νήμα για μας. Πρόκειται για συντροφικότητα και δημιουργία φιλιών."


Ένα άλλο επίμαχο ζήτημα είναι η εικόνα ότι έχουν μέλη μόνο άνδρες. Υπάρχουν Τάγματα γυναικών στη Βρετανία με 20.000 μέλη, αλλά ο Τεκτονισμός είναι συντριπτικά αντρική υπόθεση.

Η έκθεση μιλάει για μια «αθόρυβη επανάσταση». Όμως, κάποιες πληροφορίες θα πρέπει να φυλάσσονται από τη δημόσια θέα, λέει ο Μπράουν. "Το να κρατάς ένα κομμάτι μυστηρίου είναι καλό. Αν οι άνθρωποι που έρχονται ξέρουν τα πάντα, πού θα είναι ο ενθουσιασμός;"
Οι Τέκτονες περπατάνε σε τεντωμένο σχοινί, λέει ο σύμβουλος Jonathan Gabay. Για να είναι αποτελεσματική η διαφήμιση, πρέπει να αποδείξουν ότι είναι σοβαροί στο να είναι ανοικτοί και διαφανείς. Και όμως, κατά αυτή τη διαδικασία, κινδυνεύουν με αλλοτρίωση τα μέλη που εκτιμούν ότι η "σφραγίδα" του απορρήτου και η παράδοση είναι αξίες, λέει.

Οι άνθρωποι εντάσσονται στους Τέκτονες, όχι επειδή είναι μια κοινότητα που συγκεντρώνει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά για τον «παράγοντα σνομπ» και την ιστορία, υποστηρίζει ο McConnachie. Εάν αυτό υποβιβαστεί για χάριν μιας διαφανούς και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγισης, τότε ο οργανισμός θα πρέπει να διακρίνεται από πολλά άλλα dining clubs. "Θα πρέπει να κάνεις αυτή την ερώτηση - γιατί να θέλεις να γίνεις Τέκτονας και όχι Ροταριανός;"


Η δυσπιστία όμως, παραμένει ισχυρή. Πέρυσι, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουίλιαμς ονόμασε έναν Ελευθεροτέκτονα ως τον επόμενο Επίσκοπο του Έμπσφλιτ. Αν και προηγουμένως, είχε πει ότι ο Ελευθεροτεκτονισμός είναι «ασυμβίβαστος» με τον Χριστιανισμό.

Τον Αύγουστο του 2010 προέκυψε ότι μια νέα εθνική μασονική στοά είχε στηθεί από ανώτερους αξιωματικούς της αστυνομίας.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τζακ Στρο προσπάθησε να αντιμετωπίσει το ζήτημα των Ελευθεροτεκτόνων εργαζόμενος στο σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης. Το 1999, οι νέοι δικαστές υποχρεώθηκαν να δημοσιοποιούν το αν ήταν Τέκτονες.

Όμως, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η απαίτηση αυτή καταργήθηκε το 2009. Οι αστυνομικοί μπορούν πλέον μόνο ‘εθελοντικά’ να το αποκαλύψουν - αλλά μόνο στους ανωτέρους τους.

Ερευνώντας το βιβλίο του από τη δεκαετία του 1980, ο Short διαπίστωσε ότι "η διαφθορά στην αστυνομία ενισχύθηκε και προστατεύτηκε από τις μασονικές στοές."


Είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς αν έχει αλλάξει κάτι, καθώς οι Ελευθεροτέκτονες δεν κάνουν γνωστό τον κατάλογο των μελών, λέει. Ο Brown απαντά ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

"Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις υποψίες, είναι δύσκολο να μην λυπηθείς (sic) τους Ελευθεροτέκτονες", λέει ο Cohen.

"Ερευνώντας τους, μάλλον τους συμπαθείς. Αν οι άνθρωποι θέλουν να πουν ότι οι Στοές των Μασόνων είναι φωλιές διαφθοράς τότε εντάξει. Αλλά πρέπει να το αποδείξουν. Δεν αρκεί μόνο να το λένε".

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...