Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Αφιερωμένο σε αυτούς που δεν δέχονται τον Άγιο Παΐσιο

 Ισαάκ 
 Έκτακτο Παράρτημα 


Η μη παραδοχή της αγιότητας και του προφητικού χαρίσματος, ενός από τους μεγαλύτερους αγίους των τελευταίων 400 χρόνων - όπως άλλοι σύγχρονοι Άγιοι έχουν παραδεχθεί - αφορά, κατά την ταπεινή μου άποψη, τις παρακάτω περιπτώσεις ανθρώπων:

1. Η πρώτη κατηγορία αφορά ανθρώπους κοσμικούς, συνήθως ημιμαθείς, οι οποίοι τις περισσότερες φορές δεν έχουν διαβάσει τα βιβλία του Αγίου (ή αυτά που γράφηκαν για τον Άγιο) ή έχουν διαβάσει πολύ μικρά αποσπάσματα και αυτά εντελώς περιστασιακά. Το κάνουν αυτό περισσότερο για να εντυπωσιάσουν και για να ...ξεχωρίσουν. Είναι δε ειδικοί στο να υποβιβάσουν μία συζήτηση για πνευματικά θέματα, σε συζήτηση ...καφενείου.

2. Η δεύτερη κατηγορία είναι συνήθως άνθρωποι οι οποίοι δεν τυγχάνουν ...”πνευματικής δημοσιότητας”. Μπορεί να είναι και “αγωνιζόμενοι” χριστιανοί, από όλες τις τάξεις, πολλές φορές μάλιστα και πολύ μορφωμένοι. Αυτοί ζηλεύουν τη δημοσιότητα που κέρδισε στο ηλιακό μας σύστημα ένας άσημος, ολιγογράμματος ξυλουργός, με ένα πνευμόνι, που τραβούσε σαν μαγνήτης, τον κόσμο, από όλες τις ηπείρους, μόνο και μόνο, επειδή ήθελε να... κόψει την καρδιά του σε κομματάκια και να τη μοιράσει σε όλο τον κόσμο. Επειδή δεν μπορούν να το κάνουν αυτό και οι ίδιοι... απλώς τον ζηλεύουν.

3. Η τρίτη κατηγορία - και αυτό συνήθως συμβαίνει με αυτούς που έχουν διαβάσει τα βιβλία του - είναι αυτοί που ο λόγος του Αγίου Παϊσίου τους... ελέγχει! Τα βιβλιαράκια του Γέροντα, καλύπτουν με συμβουλές όλο το φάσμα της γήινης ζωής (χριστιανικής και μη), ακόμη και περιπτώσεις δύσκολες και ιδιάζουσες, με τέτοιο τρόπο, που ακόμη και ένα παιδί του νηπιαγωγείου μπορεί να τα καταλάβει. Προσωπικά, νομίζω ότι εσκεμμένα ο Κύριος μας, μας ελέησε με την απλότητα των λόγων (εννοώ γραμματικά και συντακτικά) του Αγίου σε αυτή την “εκλαϊκευμένη” μορφή, έτσι ώστε να είναι αναπολόγητοι και όλοι αυτοί οι πονηροί, που στη Δευτέρα Παρουσία θα επικαλεστούν το επιχείρημα ότι δεν μπορούσαν να καταλάβουν την Πατρολογία του MIGNE στο πρωτότυπο.

4. Η τέταρτη και τελευταία κατηγορία, κατά τη γνώμη μου, αφορά διάφορους, οι οποίοι, ενώ βλέπουν ότι αυτά που έχει προφητέψει ο Άγιος “βγαίνουν” το ένα μετά το άλλο, δεν δέχονται τα γεγονότα, παρά το γεγονός ότι ο Γέροντας έχει μιλήσει ακόμη και με ονόματα, αναφορικά με το τι θα πράξουν ακόμη και πρωθυπουργοί. Αυτή η κατηγορία είναι κλινικής φύσεως και ανάγεται στη σφαίρα της σχιζοφρένειας.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...