Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Τραμπ: Αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω από την Ρωσία σε πυρηνική ισχύ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Σε μια σπάνια παραδοχή για Αμερικανό πρόεδρο προχώρησε ο Ν.Τραμπ

ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «έχουν μείνει πίσω ως προς τις πυρηνικές τους ικανότητες» εννοώντας ότι υπολείπονται της ρωσικής πυρηνικής ισχύος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θέλει να επεκτείνει το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ για να διασφαλίσει ότι αυτό θα βρίσκεται «στην κορυφή»

Μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι είναι «πολύ θυμωμένος» για τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας και σημείωσε ότι η επιτάχυνση ενός συστήματος πυραυλικής άμυνας για τους συμμάχους των ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα είναι μία από τις πολλές διαθέσιμες επιλογές.

«Θα ήταν εξαιρετικό, ένα όνειρο να μην διαθέτει καμία χώρα πυρηνικά όπλα, αλλά αν οι χώρες πρόκειται να διαθέτουν πυρηνικά, εμείς θα είμαστε στην κορυφή», τόνισε ο Τραμπ.

Η Νέα Συνθήκη Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων, γνωστή ως New START, που υπογράφηκε το 2010, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας απαιτεί έως τις 5 Φεβρουαρίου 2018 από τις δύο χώρες να περιορίσουν το στρατηγικό πυρηνικό τους οπλοστάσιο σε ίδια επίπεδα για 10 χρόνια.

Κατά την συνέντευξη του ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την συνθήκη αυτή «μια μονομερή συμφωνία».

«Ακόμα μια κακή συμφωνία που συνήψε η χώρα, είτε πρόκειται για την New START, είτε για την συμφωνία με το Ιράν. . . Θα ξεκινήσουμε να συνάπτουμε καλές συμφωνίες», επισήμανε.

Παράλληλα εξέφρασε παράπονα για την ανάπτυξη από την Ρωσία ενός πυραύλου κρουζ κατά παραβίαση της συνθήκης του 1987 για την απαγόρευση πυραύλων εδάφους – αέρος και βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς και τόνισε πως θα θέσει το θέμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «όταν και αν συναντηθούν».

«Για μένα, είναι σημαντικό ζήτημα», σημείωσε.

Ο Τραμπ τόνισε επίσης ότι η Κίνα μπορεί να επιλύσει την πρόκληση που θέτει η Βόρεια Κορέα στην εθνική ασφάλεια «πολύ εύκολα αν το θελήσει», ασκώντας πίεση προς το Πεκίνο για να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στην Πιονγιάνγκ να περιορίσει τις επιθετικές της ενέργειες.

Ο Ν.Τραμπ δέχεται πολλές πιέσεις από το βαθύ αμερικανικό κράτος της Ουάσιγκτον το οποίο δεν θέλει εξομάλυνση των σχέσεων με την Ρωσία αλλά με την σημερινή δήλωσή του αυτό που ήθελε να αναδείξει ήταν ότι δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται μια γεωστρατηγική περικύκλωση της Ρωσίας με κάθε τρόπο από την προηγούμενη κυβέρνηση Μ.Ομπάμα όταν η πυρηνική ισχύς της Ρωσίας καθιστούσε κάτι τέτοιο εξόχως επικίνδυνο.


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...