Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Το περπάτημα μεταβάλλει τον εγκέφαλό σας όταν πάσχετε από κατάθλιψη

Γνωρίζατε ότι η σωματική άσκηση, μετρίου επιπέδου σε τακτική βάση, μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα όταν πάσχετε από κατάθλιψη; Το απλό περπάτημα για μισή ώρα κάθε μέρα μπορεί να σας προσφέρει αυτά τα οφέλη.

Όταν πάσχετε από κατάθλιψη, ο κόσμος προχωρά με διαφορετικό ρυθμό. Όταν ο εγκέφαλός σας περνά αυτή τη διαδικασία, βιώνετε ένα χαμηλότερο επίπεδο δραστηριότητας και κάνετε λιγότερες νευρωνικές συνδέσεις.
Όπως ανέλυσε μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, η αμυγδαλή, η δομή που λειτουργεί ως φρουρός των συναισθημάτων σας, λειτουργεί σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια της κατάθλιψης.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό: να σας αναγκάσουν να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας. Λειτουργείτε σε ένα ελάχιστο επίπεδο για να επιτρέψετε στον εαυτό σας να αναλύσει τον εσωτερικό σας κόσμο, να τον κατανοήσετε και να επιλύσετε τα προβλήματά σας.
Αλλά τίποτα δεν είναι εύκολο. Η κατάθλιψη δεν μπορεί να θεραπευτεί όπως η γρίπη ή κάποια λοίμωξη. Για να μπορέσετε να ξεπεράσετε αυτή την πάθηση θα πρέπει να προσεγγίσετε το πρόβλημα από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Αρχικά, αν ο γιατρός σας το προτείνει, μπορείτε να ακολουθήσετε θεραπείες με φάρμακα που θα συμπληρώνουν την κανονική θεραπεία.

Επίσης, οι νευρολόγοι προσεγγίζουν αυτή τη διαδικασία μιλώντας για τη γνωστή νευρωνική νευροπλαστικότητα.

Βιώνοντας νέα ερεθίσματα και νέες αισθήσεις που είναι έντονα και ουσιαστικά μπορείτε να «επανενεργοποιήσετε» τις νευρωνικές συνδέσεις σας. Κάτι τόσο απλό όσο το καθημερινό περπάτημα σε έναν εξωτερικό χώρο μπορεί να αποβεί εξαιρετικά θεραπευτικό.

Σήμερα θα ανακαλύψουμε όλες τις πληροφορίες. Αξίζει να τις θυμάστε.

ΑΝ ΠΆΣΧΕΤΕ ΑΠΌ ΚΑΤΆΘΛΙΨΗ, ΜΗΝ ΞΕΧΝΆΤΕ: ΠΗΓΑΊΝΕΤΕ ΓΙΑ ΠΕΡΠΆΤΗΜΑ!
Ο SCOTT LANGENECKER, ΨΥΧΊΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ ΤΟΥ ΙΛΙΝΌΙΣ, ΕΞΗΓΕΊ ΌΤΙ ΈΝΑΣ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΠΑΡΆΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΧΝΆ ΠΡΟΩΘΕΊ ΤΗΝ ΕΜΦΆΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΆΘΛΙΨΗΣ ΕΊΝΑΙ Η «ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΉ ΣΚΈΨΗ».
Οι άνθρωποι περνούν ορισμένες περιόδους κατά τις οποίες αποκτούν εμμονή με αρνητικές ή μοιρολατρικές ιδέες.

Είναι σαν ένα ατελείωτο ρεφρέν. Οι αρνητικές σκέψεις συσσωρεύονται η μια πάνω στην άλλη μέχρι να δημιουργήσετε τελικά μια μοιρολατρική συναισθηματική διαδικασία που σας κάνει να πέσετε μέσα στη δική σας μαύρη τρύπα.

Οι ρουτίνες, η διαβίωση σε μικρούς χώρους ή ακόμη και η σχέση σας με τους ίδιους ανθρώπους όλη την ώρα μπορεί να εντείνει ακόμη περισσότερο αυτή τη «μηρυκαστική σκέψη».

Η κατάθλιψη είναι πιο κοινή στις αστικές περιοχές παρά σε μικρότερες πόλεις ή σε χωριά που είναι περισσότερο συνδεδεμένα με τη φύση.
Ωστόσο, δεν είναι εύκολο για όλους μας να τα παρατήσουμε όλα και να ζήσουμε σε ένα βουνό. Απλά χρειάζεστε μερικές ώρες για τον εαυτό σας και να έρθετε σε επαφή με τη φύση.
Αν πάσχετε από κατάθλιψη, δοκιμάστε να πηγαίνετε για περπάτημα κάθε μέρα σε ένα πάρκο, δάσος ή σε μια παραλία. Επιλέξτε κάποια περιοχή με πράσινο όπου θα είναι εύκολο να περπατήσετε.
Η διάθεσή σας θα αλλάξει
Όταν ασκείστε, έστω και ένα απλό περπάτημα για μισή ώρα, ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει ενδορφίνες.
Οι ενδορφίνες αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς του εγκεφάλου σας για να μειώσουν το αίσθημα της θλίψης, της αρνητικότητας ή ακόμη και του πόνου.
Όπως εξηγούν οι νευρολόγοι, οι ενδορφίνες προσφέρουν ευχάριστη αίσθηση.
Είναι μια θετική και αναζωογονητική αίσθηση που προκαλεί μια παύση στην έμμονη και μοιρολατρική σκέψη. Σας βοηθά να βάλετε πολλά πράγματα σε μια προοπτική.

Προωθεί νευρωνικές συνδέσεις

Προηγουμένως αναφέραμε ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ της νευρωνικής αποσύνδεσης και της κατάθλιψης. Προκαλεί ενδιαφέρον το γεγονός ότι η μέτρια αλλά τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του εγκεφάλου μας.

Επιτυγχάνεται κάτι εκπληκτικό με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Πρώτα από όλα, φαίνεται ότι η «νευρογένεση» δημιουργεί νέα εγκεφαλικά κύτταρα.
Ο καρδιακός ρυθμός σας ρυθμίζεται, ο εγκέφαλος λαμβάνει περισσότερο οξυγόνο ενώ παράλληλα διευκολύνεται η απελευθέρωση πιο ευχάριστων, θετικών και ενθαρρυντικών νευροχημικών στοιχείων.
Όλη αυτή η εσωτερική «χημεία» δημιουργεί νέα κύτταρα και ευνοεί τις ισχυρότερες νευρωνικές συνδέσεις.

Αυτά τα οφέλη δεν θα εμφανιστούν από την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα. Θα πρέπει να είστε επίμονοι με το καθημερινό πρόγραμμα των ασκήσεών σας.

Απλά πηγαίνετε για περπάτημα για μισή ώρα κάθε μέρα και να θυμάστε ότι αυτός είναι «ο χρόνος για τον εαυτό σας».

Ευχάριστη ώρα.

Το περπάτημα ενισχύει τη δημιουργικότητά σας

Μπορεί να αναρωτιέστε πώς μπορεί η δημιουργικότητα να σας βοηθήσει όταν πάσχετε από κατάθλιψη. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτή η πανίσχυρη ικανότητα να ενθαρρύνετε τη βελτίωση θα σας βοηθήσει να δείτε μια πιο θετική πορεία μπροστά σας για την ανάρρωσή σας.

Το περπάτημα σας χαλαρώνει. Κάθε βήμα που κάνετε και κάθε αναπνοή που παίρνετε τονώνει τον εγκέφαλό σας.

Εκείνη την ώρα συνδέεστε με τον εαυτό σας και την ευεξία σας. Ξαφνικά τόσο πολλά πράγματα θα καταλήγουν σε μια προοπτική. Κατά συνέπεια θα έχετε ακόμη καλύτερες ιδέες.
Η θετική σκέψη είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να σπάσετε τις μικρές αλυσίδες που σας διατηρούν φυλακισμένους σε αυτή την καταθλιπτική κατάσταση.
Είναι πιθανό όταν πηγαίνετε για περπάτημα να σας έρθουν νέες καλύτερες ιδέες. Αυτή η δημιουργικότητα δεν είναι ανάγκη να συνδέεται με κάτι καλλιτεχνικό. Έχουμε ήδη μιλήσει για αυτή την προσωπική εφευρετικότητα που θα σας βοηθήσει να βγείτε από αυτή τη μαύρη τρύπα.
Η αντιμετώπιση και η θεραπεία της κατάθλιψης δεν είναι κάτι εύκολο. Αλλά ένα νέο όνειρο, ένα έργο, μια επιθυμία και αργότερα μια απόφαση που θα αλλάξει τα πάντα, θα εμφανιστεί κάποια μέρα.

Αξίζει να θέσετε σε εφαρμογή αυτή τη μικρή αλλαγή. Αν πάσχετε από κατάθλιψη, πηγαίνετε για περπάτημα και αφήστε τον εγκέφαλό σας να αρχίσει να θεραπεύεται σιγά-σιγά.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...