Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: Αν στην Κρήτη ερχόταν ο Πούτιν θα έρχονταν όλοι – Χολή για όσους αντιδρούν! Σοκ από προτάσεις για το ράσο και τις Θείες Λειτουργίες

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Δριμεία επίθεση σε όσους αμφισβητούν τα… ανοίγματα του Φαναρίου και τους εναγκαλισμούς με ετερόδοξους και αλλόθρησκους εξαπέλυσε χθες σε ομιλία του με θέμα «Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον 21ο αιώνα» ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος στο περιθώριο του Α” Κατανυκτικού-Συγχωρητικού Εσπερινού στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου της πόλης.

Αρχής της Αγίας & Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ο Ιεράρχης ξέχασε να…νηστέψει στους λόγους του και κατακεραύνωσε όσους αντιδρούν.

Χαρακτήρισε “σατανική” την πολεμική ενάντια στην Σύνοδο του Κολυμπαρίου, ενώ είπε πως κάποιοι θέλουν μια Εκκλησία ανάπηρη.

Ο κ. Άνθιμος καταδίκασε την νοοτροπία των σημερινών Χριστιανών ως “αντιχριστιανικό δογματισμό” και τόνισε η Εκκλησία μας σήμερα χαρακτηρίζεται από τρία σύνδρομα.

Το ένα σύνδρομο είναι ο μανιακός απομονωτισμός.

Εξηγώντας τον όρο “μανιακό απομονωτισμό” εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά όσων έχουν άλλη άποψη!

Οι απόψεις του Μητροπολίτου προκαλούν αίσθηση όταν ουσιαστικά ζητάει τομές στην εκκλησιαστική ζωή με μετάφραση στη δημοτική των εκκλησιαστικών κειμένων, μικρότερες θείες λειτουργίες και αλλαγές ακόμη και στο ράσο(κάτι που έχει και στο παρελθόν ζητήσει).

Και βέβαια για τον Μητροπολίτη για όλα φταίνε οι ιστοσελίδες που αντιδρούν στους τέτοιου είδους προοδευτισμούς!

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Δεν τολμάμε, φοβόμαστε να δοκιμάσουμε τη μετάφραση των εκκλησιαστικών κειμένων μας στη λατρεία, την απλοποίηση των αμφίων μας, την αλλαγή των ωραρίων των λατρευτικών συνάξεων, τη μείωση της χρονικής διάρκειας των ακολουθιών, την απάλειψη των βυζαντινών μελών από τους ανατολίτικους αμανέδες και μερικά άλλα.

Δεν είμαι βέβαιος ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές σ ̓ αυτά, αλλά όχι και να φοβόμαστε να δοκιμάσουμε! Όχι και να υφιστάμεθα τέτοια πρωτόγνωρη τρομοκρατία στις ιστοσελίδες, όταν το προσπαθούμε διερευνητικά!”

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα αναφέρει πως:

“Αυτή η δειλή ατολμία πνίγει κάθε δημιουργική ικμάδα της Εκκλησίας και από εργαστήρι σωτηρίας, την μετατρέπει σε μουσείο τυπολατρείας. Από χώρο ελευθερίας της βουλήσεως προσώπων, η Εκκλησία, καταντά κολλέγιο υποκρινομένων αγίων. Από ελπιδοφόρος ορίζοντας του αύριο, ευτελίζεται σε φαντασιωμένη παρελθοντολογία και γελοία προφητολογία”.


Πηγή

14 σχόλια:

 1. Ο διαβολος κρυβεται στις λεπτομερειες.Λεει χιλιες αληθειες για να περασει ενα ψεμα.Ετσι,ενω ολη η επιχειρηματολογια του Ανθιμου ειναι σωστη,η κρυπτοδαιμονικη προθεση αποκαλυπτεται στο τελος με εκφρασεις του τυπου "γελοια προφητολογια"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ξυρισμα και καθαιρεση,ας παει στους προτεσταντες..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σα σε ντρέπεται...Αν είχε δίπλα τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά θα τα έλεγε;Συμφωνούν μαζί του άραγε οι άγιοι πατέρες της Εκκλησίας μας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός προφήτευσε για τους κληρικούς των εσχάτων χρόνων : «Οι κληρικοί θα γίνουν οι χειρότεροι και ασεβέστεροι των όλων»,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αδερφια ας αρχισουμε να αποτειχιζομαστε απο τους μεταπατερικους ιεραρχες και θεολογους..φτανει πια..αν θελουν να πανε στην κολαση να πανε μονοι τους..μην παρουν ομως μαζι τους τον λαο..φτανει πια με τις μεταπατερικες θεολογιες και την παναιρεση του οικουμενισμου..αποτειχιση μηπως και συνετιστου..και αν δεν καταλαβουν τιποτα και αν ειμαστε λιγοι οι αποτειχισμενοι;;και ο Λεωνιδας 300 ειχε οπως μου ειπε σημερα ο πνευματικος μου.. Π.Ι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κρίμα οι Κολυμπαριστες...επισκοποι πόρρω απέχουν της Αληθείας...και αγωνίζονται μάταια να επικρατήσουν...η Αλήθεια της Ορθοδοξίας θα ισχύσει προς καταισχύνη τους...!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Φιλοπαπικος!Και να θελει να το κρυψει...δεν μπορει το φωναζει απο παντου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Νομίζω τα λέει όλα ο Κύριος και Πατήρ μας, αρκεί να Τον ακούσουμε καλά.......

  1 Τότε ὁ ᾿Ιησοῦς ἐλάλησε τοῖς ὄχλοις καὶ τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ

  2 λέγων· ἐπὶ τῆς Μωσέως καθέδρας ἐκάθισαν οἱ γραμματεῖς καὶ οἱ Φαρισαῖοι.

  3 πάντα οὖν ὅσα ἐὰν εἴπωσιν ὑμῖν τηρεῖν, τηρεῖτε καὶ ποιεῖτε, κατὰ δὲ τὰ ἔργα αὐτῶν μὴ ποιεῖτε· λέγουσι γάρ, καὶ οὐ ποιοῦσι.

  4 δεσμεύουσι γὰρ φορτία βαρέα καὶ δυσβάστακτα καὶ ἐπιτιθέασιν ἐπὶ τοὺς ὤμους τῶν ἀνθρώπων, τῷ δὲ δακτύλῳ αὐτῶν οὐ θέλουσι κινῆσαι αὐτά.

  5 πάντα δὲ τὰ ἔργα αὐτῶν ποιοῦσι πρὸς τὸ θεαθῆναι τοῖς ἀνθρώποις. πλατύνουσι γὰρ τὰ φυλακτήρια αὐτῶν καὶ μεγαλύνουσι τὰ κράσπεδα τῶν ἱματίων αὐτῶν,

  6 φιλοῦσι δὲ τὴν πρωτοκλισίαν ἐν τοῖς δείπνοις καὶ τὰς πρωτοκαθεδρίας ἐν ταῖς συναγωγαῖς

  7 καὶ τοὺς ἀσπασμοὺς ἐν ταῖς ἀγοραῖς καὶ καλεῖσθαι ὑπὸ τῶν ἀνθρώπων ραββὶ ραββί.

  8 ὑμεῖς δὲ μὴ κληθῆτε ραββί· εἷς γὰρ ὑμῶν ἐστιν ὁ διδάσκαλος, ὁ Χριστός· πάντες δὲ ὑμεῖς ἀδελφοί ἐστε.

  9 καὶ πατέρα μὴ καλέσητε ὑμῶν ἐπὶ τῆς γῆς· εἷς γάρ ἐστιν ὁ πατήρ ὑμῶν, ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς.

  10 μηδὲ κληθῆτε καθηγηταί· εἷς γὰρ ὑμῶν ἐστιν ὁ καθηγητής, ὁ Χριστός.

  11 ὁ δὲ μείζων ὑμῶν ἔσται ὑμῶν διάκονος.

  12 ὅστις δὲ ὑψώσει ἑαυτὸν ταπεινωθήσεται, καὶ ὅστις ταπεινώσει ἑαυτὸν ὑψωθήσεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Έννοια σου....Ζει Κύριος Ο Θεός και θα σε κανονίσει εσένα και τους όμοιους σου γιατί έχει παραγίνει το κακό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Συμφωνώ απολύτως με τον μητροπολίτη ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στην εκκλησία μας, και η πρώτη είναι να ξυρίσουν αυτόν και τους ομοίους του, και να τούς πετάξουν κλωτσηδόν απο την εκκλησία, που ούτως ή άλλους δεν πιστεύουν ότι είναι η Μόνη που σώζει.
  Στέφανος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Οι υπόλοιποι επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος τι έχουν να πουν για τις θέσεις αυτές του Άνθιμου?
  Αν συμφωνούν όλοι μαζί του να μας το πουν για να ξέρουμε και εμείς πλέον τι να κάνουμε.
  Δηλαδή αν κατάλαβα καλά αποκάλεσε σατανιστές αυτούς που αντιδρούν με τις αποφάσεις της Κρήτης?
  Και οι σατανιστές που ξέραμε μέχρι σήμερα τι είναι?
  Αδελφές εκκλησίες?
  Γιατί και αυτοί έχουν εκκλησία.
  Έχει ξεφύγει εντελώς ο Άνθιμος ή εγώ έχω τρελλαθεί και δεν ξέρω τι μου γίνεται?
  Μόνο τον Κόντογλου να διαβάσει αφού αποφεύγει τους Μεγάλους Αγίους της Πόλης, θα διαπιστώσει πως ο Έλληνας και το ράσο αγαπά και τις ακολουθίες και τη λειτουργική γλώσσα.Γιατί τόση εμμονή στην απλοποίηση-διάλυση των πάντων?
  Είναι δειλός και άτολμος αυτός που θέλει να κρατήσει την Ορθόδοξη Πίστη του?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ΑΦΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ 1924 ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ,ΤΩΡΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΜΝΗΜΟΝΙΟ.ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΡΟΜΕΡΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ,ΤΗ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΑΛΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ,ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ,ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΕΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ,ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΑΝ,ΑΓΙΑΝ,ΚΑΘΟΛΙΚΗΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ.ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟΥΛΙ ΤΟΥΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Η εκκλησία Σεβασμιώτατε είναι σώμα Χριστού και δεν χρειάζεται αλλαγές απο εσάς και τούς ομοίους σας, οπως δεν χρειάζεται "διόρθωση" ο Κύριός μας που τήν ίδρυσε.
  Αν δεν σάς αρέσει, απορώ, γιατι επιλέξατε να τήν υπηρετήσετε;
  Μήπως είστε εγκάθετος, για να τήν ζημιώσετε εκ των έσω; θυμηθείτε όμως τα λογια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού: σκληρόν σοι πρός κέντραν λακτίζειν.
  Λευκή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ΑΛΛΟΣ ΜΑΤΑΞΑΚΗΣ ΜΑΣ ΒΡΗΚΕ !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...