Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Βρυχάται το Κρητικό Πέλαγος

 Προοίμιο του μεγάλου σεισμού στην Ανατολική Μεσόγειο;

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση στη Κρήτη, στο πόδι όλο το νησί
Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι δύο "δίδυμες" σεισμικές δονήσεις που αναστάτωσαν την Κρήτη μέσα σε ένα 24ωρο. Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης κ.Φίλιππος Βαλλιανάτος "εξετάζουμε επισταμένα την σχέση ανάμεσα στους δύο σεισμούς και τις φυσικές διεργασίες που τους συνδέουν".


Απο την εν γένει σεισμική δραστηριότητα έχει ξεκαθαριστεί πως πρόκειται για δύο ξεχωριστούς σεισμούς με το ίδιο περίπου μέγεθος (5,3 - 5.4 R) και το ίδιο επίκεντρο στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης.

Η μόνη διαφορά υπάρχει στο εστιακό βάθος, καθώς ο σεισμός στις 6:25 πμ της 26/1 είχε εστιακό βάθος 14 χιλιομέτρων, ενώ ο σεισμός στις 3:33 πμ της 27/1 είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Να σημειωθεί πως η αρχική επεξεργασία των δεδομένων του σημερινού σεισμού έκανε λόγο για σεισμό 5,2 R σε εσταικό βάθος 13 χιλιομέτρων, όμως η πληρέστερη επεξεργασία των δεδομένων, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, οδηγεί σε έναν πιό "ρηχό" σεισμό και με μεγαλύτερη ένταση, κάτι που εξηγεί και το γιατί ο σημερινός σεισμός έγινε πιό αισθητός απο τον χθεσινό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, δεν αποκλείεται , στις 26/1 να συνέβει η "ενεργοποίηση" ενός ρήγματος ενώ έμεινε ανέπαφο ένα άλλο κοντινό ρήγμα, το οποίο τελικά "ενεργοποιήθηκε" σήμερα, μετά απο τους μετασεισμούς που ακολούθησαν τον πρώτο σεισμό ή για άλλη αιτία.

Πάντως το φαινόμενο παρακολουθείται επισταμένα σε συνδυασμό με τα όσα συμβαίνουν και στην καλδέρα της Σαντορίνης και σύμφωνα με ειδήμονες, οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν η να φοβούνται αλλά και οι αρμόδιοι της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης δνε πρέπει να εφησυχάζουν.

Δεκάδες μικροσεισμοί


Να σημειωθεί πως μετά τον σεισμό των 5,3 R που συνέβει στις 3:33 πμ και μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί στο ίδιο επίκεντρο περισσότερες απο 30 μικρότερες σεισμικές δονήσεις με μεγέθη απο 2,5 έως 3,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, οι οποίες συνεχίζονται αν και με πολύ πιό μικρή συχνότητα απότι τις πρώτες ώρες.Στον χάρτη του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου με ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ κύκλους είναι οι σεισμοί που έχουν καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο (!!!!), ενώ με ΚΙΤΡΙΝΟΥΣ κύκλους είναι οι σεισμοί που κατεγράφησαν τις προηγούμενες 7 ημέρες.

Πανικός και μικροτραυματισμοί

Στο Τυμπάκι Ηρακλείου μια 65χρονη γυναίκα  μέσα στον πανικό της, έτρεξε να βγει από το σπίτι της, έπεσε και έσπασε το πόδι της και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, από όπου νωρίς το πρωί αναμένεται να διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για περαιτέρω νοσηλεία.

Στο Ακρωτήρι Χανίων ένας 34χρονος άντρας "τινάχτηκε" από το κρεβάτι του όταν ένιωσε το σεισμό με αποτέλεσμα να πέσει και να τραυματιστεί. Η γυναίκα του ειδοποίησε το ΕΚΑΒ για να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο.

Το ΕΚΑΒ αλλά και η Πυροσβεστική δέχτηκε καταιγισμό από κλήσεις από φοβισμένους ανθρώπους που εξέφραζαν την έντονη ανησυχία τους για το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο.

Ναπολέων Σαραντίδης  - Ελένη Ζουμαδάκη
sarantidis@flashnews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...