Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Πούτιν: Κίνδυνος διαμελισμός της Ρωσίας από τον εθνικισμό των μειονοτήτων


Σε άρθρο του στην Nezavisimaya Gazeta ο νυν πρωθυπουργός και υποψήφιος Πρόεδρος της Ρωσίας επισημαίνει τον κίνδυνο από τον εθνικισμό των μειονοτήτων, σε μία περίοδο που η Δύση ανατρέπει μία σειρά από καθεστώτα χρησιμοποιώντας μειονότητες, εθνικές ή θρησκευτικές, στην Αφρική και την Μέση Ανατολή.

«Όταν κατέρρευσε η χώρα (η ΕΣΣΔ), βρεθήκαμε στο χείλος, ακόμη και πέρα από αυτό, ενός εμφυλίου», λέει ο Πούτιν. «Με τεράστια προσπάθεια και θυσίες αντιμετωπίσαμε αυτές τις φωτιές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έσβησαν», προειδοποιεί, στο δεύτερο από μία σειρά κειμένων στην εφημερίδα, προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις του ενόψει των προεδρικών εκλογών στις 4 Μαρτίου.

«Ο ρωσικός λαός και πολιτισμός είναι η κόλλα που συγκρατεί το μοναδικό οικοδόμημα αυτού του πολιτισμού», υποστήριξε ο Πούτιν, «κλείνοντας το μάτι» στους Ρωσικής καταγωγής ψηφοφόρους, κυρίως ορθόδοξους, που βλέπουν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της χώρας να αλλάζουν. Η αύξηση της μετανάστευσης από τις μουσουλμανικές περιοχές της Κοινοπολιτείας, σε συνδυασμό με τον πολύ μεγαλύτερο αριθμό γεννήσεων στις κοινότητες αυτές, προκαλούν φόβο στους πολίτες.

«Εάν μία πολυεθνική κοινωνία προσβληθεί από τον εθνικισμό των μειονοτήτων, χάνει την δύναμη και την αντοχή της ... Πρέπει να καταλάβουμε πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι συνέπειες από την προσπάθεια να αναζωπυρωθεί η έχθρα και το μίσος μεταξύ εθνοτήτων», τόνισε.

Προκειμένου οι μειονότητες να ζουν υπό τη σκέπη της ρωσικής κουλτούρας, οι εσωτερικοί μετανάστες θα δίνουν εξετάσεις στη ρωσική γλώσσα και Ιστορία, θα ευνοούνται συγκεκριμένες επαγγελματικές και επιστημονικές ειδικότητες, ενώ οι φοιτητές θα είναι υποχρεωμένοι να μελετήσουν περίπου 100 έργα Ρώσων κλασικών συγγραφέων.
 
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...