Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αποφάσισαν να στρατολογήσουν περισσότερες γυναίκες μετά από απώλειες που υπέστησαν τους 20 μήνες της σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky κατέθεσε νομοσχέδιο στη Verkhovna Rada –το Κοινοβούλιο της χώρας – για παράταση του στρατιωτικού νόμου και της γενικής κινητοποίησης στη χώρα για άλλες 90 ημέρες ξεκινώντας από τις 16 Νοεμβρίου.
Η κίνηση έρχεται καθώς το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων στον στρατό της χώρας μετά την αποτυχημένη καλοκαιρινή αντεπίθεση που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 90.000 στρατιώτες.
Η γενική επιστράτευση στην Ουκρανία ανακοινώθηκε αμέσως μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Σύμφωνα με το νόμο, οι έφεδροι στρατιωτικοί ηλικίας από 18 έως 60 ετών έχουν υποχρέωση στρατολόγησης.
Τροφή για τα κανόνια
Τον Σεπτέμβριο του 2023, το Κίεβο κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να απελάσουν υποτιθέμενους Ουκρανούς «σε ηλικία στράτευσης» – κάτι που οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν σε μεγάλο βαθμό αρνηθεί να κάνουν μέχρι στιγμής – ενώ τον Αύγουστο, ο Zelensky διέταξε πλήρη αναθεώρηση όλων των εξαιρέσεων επιστράτευσης που χορηγήθηκαν από τις Στρατιωτικές Ιατρικές Επιτροπές ξεκινώντας από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Είχε αναφερθεί νωρίτερα ότι όσοι Ουκρανοί δεν ήθελαν να πολεμήσουν προέβησαν σε δωροδοκίες αξιωματούχων των MMC προκειμένου να λάβουν απαλλαγή.
Κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, προέκυψαν αναφορές και βίντεο-αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν Ουκρανούς να αρπάζονται με τη βία από στρατιωτικούς σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου αναφέρουν πως το ηθικό είναι χαμηλό και ότι πολλοί στρατεύσιμοι ωθούνται στην πρώτη γραμμή ως «τροφή για τα κανόνια», χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση, προστασία ή πυρομαχικά.
Γυναίκες στο μέτωπο ελλείψει ανδρών
Εν τω μεταξύ, μια αμερικανική εφημερίδα έχει επιστήσει την προσοχή στην προσπάθεια του καθεστώτος του Κιέβου να καλύψει το κενό των στρατιωτών επιστρατεύοντας περισσότερες γυναίκες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, περίπου 43.000 γυναίκες υπηρετούν τώρα στις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες αποτελούν μια εκπληκτική αύξηση 40% από το 2021. Κατά συνέπεια, ο ουκρανικός στρατός ήρε τους περιορισμούς που εμπόδιζαν γυναίκες νεοσύλλεκτες να υπηρετήσουν σε διάφορες μάχιμες θέσεις.
Επίσης, αύξησε το όριο ηλικίας για τις γυναίκες που είναι επιλέξιμες για στρατολογία από 40 σε 60.
Η εφημερίδα σημείωσε ότι ενώ η απόφαση του ουκρανικού στρατού να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες και να άρει τους περιορισμούς είναι «ένα βήμα προς την ισότητα», «αντικατοπτρίζει επίσης το τεράστιο τίμημα» που επέβαλε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Γυναίκες στο χακί
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 40.000 Ρωσίδες υπηρετούν και στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Από αυτές, περίπου 5.000 είναι αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων 44 συνταγματάρχες.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, 1.100 Ρωσίδες εμπλέκονται στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. το ένα τρίτο των οποίων μάλιστα έχει διακριθεί και τιμηθεί.
Όσον αφορά στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), οι γυναίκες αποτελούν το 33% των στρατιωτών και το 51% των υπηρετούντων αξιωματικών.
Πριν από την στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Γάζας, η οποία συγκέντρωσε περίπου 360.000 εφέδρους και των δύο φύλων, περίπου 10.000 γυναίκες υπηρετούσαν στις IDF σε μόνιμη υπηρεσία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, οι γυναίκες αποτελούν το 17,3% των ενεργών δυνάμεων στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ (231.741 στρατιωτικοί) ενώ αποτελούν το 21,4% της Εθνικής Φρουράς και των εφέδρων (171.000).
Ωστόσο, το πρόβλημα με τις Ουκρανές νεοσύλλεκτες δεν είναι η ποσοτική αύξηση του αριθμού για την κάλυψη των υπαρχόντων κενών, αλλά η δεινή κατάσταση στο μέτωπο που μπορεί γρήγορα να τις μετατρέψει σε τροφή για κανόνια.
www.bankingnews.gr