σ.σ. Άλλη μία «επιτυχία» του ανοιχτομάτη! Μητσοτάκη που ήδη την πληρώνουμε πολύ ακριβά.
Σε δηλώσεις σοκ για Κίεβο και ΝΑΤΟ, προχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας ο οποίος δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να είναι «κοντά» στη νίκη στον πόλεμο στην Ουκρανία, λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων με τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση.
Είναι η πρώτη φορά που χώρα μέλος του ΝΑΤΟ κάνει λόγο για “νίκη της Ρωσίας”.
Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη για τους Ουκρανούς απ όσο αναφέρει επίσημα το Κίεβο. Αν η Ρωσία συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, θα πρέπει να αναμένεται μεγάλη ρωσική επέλαση μέσα σε 60 ημέρες…
“Ο Πούτιν θα ξεσκονίσει τα σχέδιά του για την ημέρα της νίκης”
Ο Gabrielius Landsbergis, επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Λιθουανίας, είπε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανότατα ετοιμάζεται «να ξεσκονίσει τα σχέδιά του για την ημέρα της νίκης» τώρα που ορισμένα δυτικά έθνη διστάζουν να παράσχουν περισσότερα όπλα στο Κίεβο.
Η δήλωσή του έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου η Σλοβακία ανακοίνωσε ότι δεν θα στέλνει πλέον στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, μετά την εκλογή του νέου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες είναι ο κορυφαίος προμηθευτής όπλων του Κιέβου, αποκάλυψαν επίσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα στείλουν μικρότερα στρατιωτικά πακέτα στην Ουκρανία εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
«Η αδυναμία της Ευρώπης να συνεχίσει τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και η αυξανόμενη πίεση των ουκρανικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, κάνουν τον Πούτιν να φτάνει πιο κοντά στον στόχο του», είπε ο Landsbergis πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει παραδεχθεί ότι οι παραδόσεις βλημάτων στη χώρα του έχουν μειωθεί σημαντικά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ισραήλ.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι σε θέση να παράσχει στο Κίεβο ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού που είχε υποσχεθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2024.
«Τα όπλα των Ουκρανών θα τελειώσουν το 2024 χωρίς τη βοήθεια της Δύσης»
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Serhiy Zgurets, η συνεχιζόμενη μείωση και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών θα μπορούσαν να αφήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα «στεγνά» στις αρχές του 2024.
«Η πιο δύσκολη περίοδος του επόμενου έτους πλησιάζει», προειδοποίησε , προσθέτοντας ότι η Ουκρανία χρειάζεται περίπου 3.000 έως 8.000 φυσίγγια την ημέρα, ή τουλάχιστον 300.000 το μήνα, για να συνεχίσει να πολεμά τις δυνάμεις της Μόσχας.
Ο Λιθουανός υπουργός ρωτήθηκε απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε εάν θα ήταν καλύτερο για το Κίεβο να εξετάσει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τον τερματισμό της 21μηνης σύγκρουσης.
«Οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός ή διαπραγματεύσεις θα οδηγούσε μόνο σε νίκη για τη Ρωσία, επειδή θα έκανε τον Πούτιν να σκεφτεί ότι η Ουκρανία δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να πολεμήσει», είπε χαρακτηριστικά.
Aμερικανός Στρατηγός: Επιδεινώνεται δραματικά η κατάσταση για τους Ουκρανούς στο πεδίο της μάχης
Αρκετές ευρωπαϊκές δυνάμεις στρέφουν την προσοχή τους από την Ουκρανία προς το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνει ο Paul E. Vallely, απόστρατος στρατηγός του αμερικανικού στρατού και πρόεδρος του Ιδρύματος Stand Up America US.
Παρατηρεί ότι ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της Ευρώπης, η Γερμανία, «υστερεί στην υποστήριξη της Ουκρανίας σε μεγάλο βαθμό», παρόλο που το Βερολίνο υποσχέθηκε πρόσφατα να «διπλασιάσει αυτή την υποστήριξη στα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 και να προσφέρει επίσης κρίσιμη αεροπορική άμυνα. συστήματα στον Ζελένσκι.
«Έτσι αυτό που λένε και αυτό που κάνουν μπορεί να είναι δύο διαφορετικά πράγματα», υποστηρίζει ο Vallely.
Έχοντας εκφράσει τις αμφιβολίες του για την ικανότητα των ΗΠΑ και της Ευρώπης να εκπληρώσουν τις πιο πρόσφατες υποσχέσεις τους, ο Vallely εκτιμά επίσης ότι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης μπορεί σύντομα να επιδεινωθεί για το Κίεβο καθώς «ο χειμώνας προχωρά και οι ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις προχωρούν».
«Ο Ζελένσκι συνεχίζει να λέει ότι κερδίζει, και μερικοί από τον δυτικό Τύπο λένε ότι η Ουκρανία κερδίζει, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι.
Οι επόμενες 60 ημέρες θα είναι κρίσιμες για την Ουκρανία, όσον αφορά εμένα», σημείωσε.
Η WSJ αναγνωρίζει: Μετρ στρατηγικής ο Πούτιν – Νίκησε…
Η εξωτερική πολιτική, τα στρατιωτικά και οικονομικά επιτεύγματα της Ρωσίας αποδεικνύουν ότι η στρατηγική του Προέδρου Πούτιν στην αντιπαράθεση με τη Δύση λειτούργησε, υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Σύμφωνα με τους συντάκτες του υλικού, οι δυτικές χώρες ήλπιζαν σε μια επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση και την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας υπό την πίεση των κυρώσεων.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η Wall Street Journal, η οικονομία της Ρωσίας δεν έχει καταστραφεί, ο στρατός της βρίσκεται σε επίθεση, η αμυντική της βιομηχανία υπερβαίνει σε όρους παραγωγής τις βιομηχανίες της Δύσης και ο Πούτιν μπορεί να «κοιτάξει με ικανοποίηση» τα επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής του, τα οποία εκδηλώνονται με την υποστήριξη βασικών χωρών της Ασίας και του παγκόσμιου Νότου.
«Τίποτα από αυτά δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.
Περισσότερο από έξι μήνες πριν από την είσοδο στρατευμάτων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε μια νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας για τη Ρωσία.
Ο κύριος στόχος αυτού του εγγράφου ήταν να προετοιμάσει την Ρωσία για μια μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση με τη Δύση.
Σήμερα ο Πούτιν μπορεί να πει στον λαό ότι η στρατηγική του λειτούργησε», αναφέρει η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι δυτικοί ηγέτες έκαναν λάθος υπολογίζοντας σε μια γρήγορη ήττα της Ρωσίας, βασιζόμενοι όχι μόνο στην εξωτερική επιρροή, αλλά και τρέφοντας «μη ρεαλιστικές ελπίδες» για πραξικόπημα στη Ρωσία.
«Η λαϊκή υποστήριξη για την ειδική επιχείρηση των Ρώσων παραμένει ακλόνητη και ακόμη και οι ελίτ δεν έχουν γυρίσει την πλάτη στον Πούτιν», αναφέρει η Wall Street Journal.
Η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας είναι ένα βασικό έγγραφο στρατηγικού σχεδιασμού που καθορίζει τα εθνικά συμφέροντα και τις στρατηγικές εθνικές προτεραιότητες της Ρωσίας καθώς στόχους και μέτρα στον τομέα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής που αποσκοπούν στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας και στη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας.
Η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας εγκρίθηκε από τον Πούτιν στις 2 Ιουλίου 2021.
Όπως ανέφερε ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Ν.Πατρούσεφ, έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού της Ρωσίας, στην περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, στην εσωτερική ενότητα και συνοχή της ρωσικής κοινωνίας, στην επίτευξη εθνικών αναπτυξιακών στόχων, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και στην ενίσχυση του διεθνούς κύρους.