Η Ρωσία απέδειξε για τελευταία φορά την τάση της για καινοτομία σε πρωτοποριακά σχέδια όπλων το 2018, παρουσιάζοντας μια σειρά από πρωτοποριακά στρατηγικά συστήματα. Προχωρήστε πέντε χρόνια μπροστά και ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και πάλι στις εργασίες για μυστηριώδη νέα όπλα που βασίζονται σε «νέες φυσικές αρχές». Το Sputnik απευθύνθηκε σε κορυφαίους Ρώσους και Αμερικανούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες για σχόλια.
γράφει ο Ilya Tsukanov
Ο αμυντικός τομέας της Ρωσίας εργάζεται πάνω σε όπλα τελευταίας τεχνολογίας που βασίζονται σε «νέες φυσικές αρχές», αποκάλυψε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Αν κάποιος εξετάσει τη σφαίρα της ασφάλειας, τα όπλα που βασίζονται σε νέες φυσικές αρχές θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας στην εγγύς ιστορική προοπτική. Το καταλαβαίνουμε αυτό πολύ καλά και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό» , δήλωσε ο Πούτιν σε μια ευρεία ομιλία στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ την Τρίτη.
Ο Πούτιν δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, αφήνοντας τα μέσα ενημέρωσης και τους στρατιωτικούς παρατηρητές να αναζητούν περισσότερες πληροφορίες.
Η επίσημη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ορίζει τα «όπλα που βασίζονται σε νέες φυσικές αρχές» ως «νέους τύπους όπλων των οποίων η καταστροφική δράση βασίζεται σε διαδικασίες και φαινόμενα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για στρατιωτικούς σκοπούς«.
Από τις αρχές του 21ου αιώνα, τα όπλα αυτά λέγεται ότι περιλαμβάνουν:
- Όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας (όπλα με λέιζερ, επιταχυντές, μικροκύματα και υπερήχους που έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν ή να αχρηστεύουν το ανθρώπινο δυναμικό, τον εξοπλισμό ή τις σκληρυμένες εγκαταστάσεις και υποδομές του εχθρού). «Όλοι οι τύποι όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας είναι πρακτικά χωρίς αδράνεια και, με εξαίρεση τα όπλα με υπερήχους, είναι ακαριαία […] Οι μεγαλύτερες επιτυχίες» προς αυτή την κατεύθυνση «έχουν επιτευχθεί στη βελτίωση των όπλων λέιζερ» , σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ.
- Ηλεκτρομαγνητικά όπλα (υπερυψηλών συχνοτήτων και λέιζερ), των οποίων οι καταστροφικές ιδιότητες επιτυγχάνονται με τη χρήση «ισχυρής, συνήθως παλμικής ροής ηλεκτρομαγνητικής συνεκτικής οπτικής ακτινοβολίας [που χαρακτηρίζει ορισμένους τύπους λέιζερ, σ.σ.] ή ασυνεπούς οπτικής ακτινοβολίας» .
- Μη θανατηφόρα όπλα, σχεδιασμένα να αχρηστεύουν όπλα, εξοπλισμό, υλικό και προσωπικό χωρίς να προκαλούν ανεπανόρθωτες απώλειες στα τελευταία. Ο ρωσικός στρατός τα διακρίνει σε συστήματα κατά προσωπικού, κατά εξοπλισμού/υλικού και σε συνδυασμένα συστήματα κατά προσωπικού/κατά εξοπλισμού/κατά υλικού. Αυτά περιλαμβάνουν διάφορα όπλα που έχουν σχεδιαστεί για να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τις εγχώριες υπηρεσίες ασφαλείας, όπως δακρυγόνα, σφαίρες από καουτσούκ, ψυχοτρόπες συσκευές, υπέρ-ηχητικά όπλα και ηλεκτρονική καταστολή, καθώς και στρατιωτικού βαθμού βιολογικούς και χημικούς παράγοντες που μπορούν να αποσυνθέσουν ή με άλλο τρόπο να καταστήσουν άχρηστα τα καύσιμα, τα μονωτικά και τα προϊόντα από καουτσούκ, καθώς και συστήματα υπερυψηλών συχνοτήτων που προορίζονται να αχρηστεύσουν τα ραδιοηλεκτρονικά εξαρτήματα των εχθρικών όπλων και εξοπλισμού.
- Γεωφυσικά όπλα (σεισμικά, κλιματικά, όζοντος, περιβαλλοντικά), τα οποία ορίζονται συλλογικά από το ΥΠΕΘΑ ως «μέσα σκόπιμης επιρροής του περιβάλλοντος για τη χρήση των δυνάμεων της φύσης για στρατιωτικούς σκοπούς» . Αυτά τα υποθετικά όπλα είναι σχεδιασμένα να δρουν κατά των στερεών, υγρών και αέριων ιδιοτήτων του πλανήτη και της ατμόσφαιράς του, και μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση ισχυρών εκρηκτικών για την πρόκληση σεισμών, ηφαιστειακών εκρήξεων, πλημμυρών και άλλων καταστροφών, καθώς και τη μεταβολή του καιρού ή του κλίματος σε ορισμένα μέρη του πλανήτη, με αποτέλεσμα ξηρασίες, πλημμύρες, καταιγίδες κ.λπ. Τα όπλα όζοντος έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν τρύπες στο στρώμα του όζοντος, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας από το διάστημα σε τεράστιες γεωγραφικές περιοχές. Τέλος, τα περιβαλλοντικά όπλα κατηγοριοποιούνται ως εκείνα που έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύσουν τα δάση, τις καλλιέργειες, το νερό, τον αέρα ή τους εδαφικούς πόρους, ενδεχομένως με τη χρήση χημικών ή βιολογικών παραγόντων.
- Τα ραδιολογικά όπλα περιλαμβάνουν όπλα των οποίων το καταστροφικό αποτέλεσμα «βασίζεται στη χρήση ραδιενεργών ουσιών ικανών να δηλητηριάσουν το ανθρώπινο δυναμικό με ιονίζουσα ακτινοβολία χωρίς πυρηνική έκρηξη» , με υλικά που εκτοξεύουν ακτινοβολία και προέρχονται από τα υπολείμματα των πυρηνικών καυσίμων, ή με την έκθεση χημικών στοιχείων σε ροές νετρονίων για την παραγωγή ραδιενεργών ισοτόπων. Τα όπλα αυτά μπορούν να τοποθετηθούν μέσα σε οβίδες, βόμβες που ρίπτονται από αέρος, κεφαλές πυραύλων και άλλα συμβατικά πυρομαχικά και είναι σχεδιασμένα να μολύνουν το περιβάλλον για δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χρόνια.
- Τέλος, τα γενετικά όπλα ορίζονται ως «ένας τύπος όπλου ικανός να βλάψει τη γενετική (κληρονομική) συσκευή του ανθρώπου» , συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ιών με μεταλλαξιογόνες ιδιότητες, καθώς και «μεταλλάξεις που προέρχονται από φυσικές πηγές με χημική σύνθεση ή βιοτεχνολογικές μεθόδους, για να προκαλέσουν βλάβες ή αλλαγές στο DNA.» Αυτό το είδος των μελλοντικών όπλων θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο υπό το πρίσμα του «απρόβλεπτου των συνεπειών» της χρήσης τους, κατά την εκτίμηση του ρωσικού στρατού.
Sputnik
kanenazori.com
https://corfiatiko.blogspot.com