O Zoltan Poszar αναλύει το "νομισματικό διαζύγιο" του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος από την ηγεμονία του δολαρίου
Την τελευταία δεκαετία, ο Zoltan Poszar αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος αναλυτής στον κόσμο, σε ό,τι αφορά τις άσχημες αποχρώσεις και τα μυστήρια που διέπουν τις παγκόσμιες αγορές χρήματος (και πιο πρόσφατα, στο πώς οι χρηματοοικονομικές και οι φυσικές αγορές επικαλύπτονται στη γεωπολιτική σκακιέρα).
Ως πρώην στέλεχος της Credit Suisse αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη του στο χάος…
Πλέον, έχει τη δική του εταιρεία, η οποία ονομάζεται η Ex Uno Plures…
«Θα παρέχω υπηρεσίες έρευνας σε θεσμικούς επενδυτές και θα τους συμβουλεύω» εξηγεί ο Poszar με το podcast του Bloomberg Odd Lots.
Ο πρώην άνθρωπος της Credit Suisse ασχολείται με την έννοια του «Bretton Woods III» και την μεταβαλλόμενη δυναμική της στην παγκόσμια οικονομία, εξηγώντας ότι η παραδοσιακή ιδέα του μονοπολικού κόσμου που κυριαρχείται από το δολάριο αλλάζει και εισερχόμαστε σε μια εποχή όπου τα πολλαπλά νομίσματα θα παίξουν σημαντικό ρόλο.
Με απλά λόγια, σημειώνει, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα αναμένεται να πάρει ένα «νομισματικό διαζύγιο» από την ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ και γίνεται πιο πολυπολικό.
«Ξέρετε, αυτά τα θέματα: η αποδολαριοποίηση, η εκ νέου νομισματοποίηση του χρυσού, η χρήση ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας, η δημιουργία ενός de novo χρηματοπιστωτικού συστήματος, το πετρογιουάν και η τιμολόγηση εμπορευμάτων με renminbi θα δούμε μπροστά μας».
Απομάκρυνση
Ο Zoltan Poszar υπογραμμίζει την αυξανόμενη εστίαση της Δύσης στη μείωση της εξάρτησης από τις κινεζικές αλυσίδες εφοδιασμού και την επίτευξη αυτάρκειας σε βασικούς τομείς.
Από την άλλη πλευρά, στην Ανατολή, δίνεται έμφαση στην «απόδρασή» τους από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την απομάκρυνση του κινδύνου ο οποίος εδράζεται στο δολάριο και τα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
«Αν μεταβούμε σε έναν κόσμο όπου το εμπόριο δεν τιμολογείται σε δολάρια... τα δολάρια θα συσσωρευτούν στο περιθώριο.
Το ερώτημα θα είναι εξής: πώς θα ανακυκλωθούν τα κερδισμένα δολάρια στην αγορά χρηματοδότησης και επιτοκίων;».
Όπως αναφέρει ο Poszar, υπήρξαν εξελίξεις που δείχνουν απομάκρυνση από το δολάριο, με το renmibi (γιουάν) να αξιοποιείται για την τιμολόγηση εμπορευμάτων, αλλά και με τη χρήση των ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας (CBDC) να εντείνεται.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε ότι στην αγορά εμπορευμάτων όλο και περισσότερες συναλλαγές διευθετούνται με renmibi...
Και ακόμη θα δούμε πολλά…».
Περαιτέρω, o Zoltan λέει ότι τα CBDC θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα νέο δίκτυο κεντρικών τραπεζών, διευκολύνοντας τον άμεσο διακανονισμό διεθνών συναλλαγών μεταξύ κεντρικών τραπεζών, αντί να στηρίζονται σε ανταποκρίτριες τράπεζες.
Η δημιουργία ενός διακρατικού και διατραπεζικού δικτύου, ανεξάρτητου από τα δυτικά χρηματοπιστωτικά κέντρα και το δολάριο, όπως ο Zoltan πιστεύει, θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στο τρέχον σύστημα που βασίζεται στο δολάριο.
Όσον αφορά τον ρόλο των CBDC, ο Zoltan προτείνει ότι μπορούν να αποτελέσουν μέρος της διεθνοποίησης του renmibi (RMB).
Τα CBDC μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση των υπεράκτιων RMB και στις γραμμές ανταλλαγής με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC).
Ο Zoltan σημειώνει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξανόμενος αριθμός συναλλαγών διακανονίζεται σε ρενμίνμπι και το μερίδιο του ρενμίνμπι στη χρηματοδότηση του εμπορίου αυξάνεται, υποδεικνύοντας δυνητικό κέρδος σε ό,τι αφορά το νόμισμα τα επόμενα χρόνια.
Χρυσός
«Ο χρυσός είναι σίγουρα κάτι που επανέρχεται ως θέμα…
Το βλέπουμε όλο και περισσότερο στα δεδομένα ότι ειδικά οι χώρες που δεν είναι γεωπολιτικά ευθυγραμμισμένες με τις ΗΠΑ αποφεύγουν τα ομόλογα και το δολάριο και αντ' αυτού αγοράζουν χρυσό».
Μάλιστα, ο Poszar τονίζει την ανάγκη επανεξέτασης του ρόλου των κεντρικών τραπεζών ως διαπραγματευτών τελευταίας ανάγκης στην αγορά συναλλάγματος (FX), ιδιαίτερα για την παγκόσμια Ανατολή και τον Νότο.
Ο Poszar πιστεύει ότι η δυναμική του παγκόσμιου εμπορίου και η εμφάνιση πολλαπλών επιλογών συναλλάγματος για πληρωμές θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση σε δολάρια και στις αγορές επιτοκίων.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει, εάν οι χώρες έχουν την επιλογή να πληρώνουν για εμπορεύματα σε διαφορετικά νομίσματα, π.χ. δολάρια, ρενμίνμπι ή χρυσό, αυτό θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την αγορά συναλλάγματος και τη ζήτηση για δολάρια.
Η συσσώρευση αποθεμάτων σε δολάρια από χώρες, όπως η Κίνα, μπορεί επίσης να επηρεαστεί εφόσον να χρησιμοποιήσουν το δικό τους νόμισμα για εισαγωγές εμπορευμάτων, μειώνοντας την ανάγκη για μεγάλα δολαριακά αποθέματα.
«Θα μπορείτε να δώσετε δολάρια για πετρέλαιο, αλλά θα μπορείτε επίσης να δώσετε ρενμίνμπι για πετρέλαιο.
Αλλά αν έχετε χρυσός, θα μπορείτε να πληρώσετε για το πετρέλαιο με χρυσό...
Απλώς θα διαλέγατε όποιο είναι φθηνότερο».
Money-market-mage
Μετατοπίζοντας την εστίασή του από το παγκόσμιο στο τοπικό, το money-market-mage αναφέρει ότι οι λύσεις που επεξεργάστηκε η Fed για την αντιμετώπιση προβλημάτων ρευστότητας, όπως το Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Τραπεζικής Χρηματοδότησης (BTFP), ήταν αποτελεσματικές…
Βέβαια, αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα BTFP έλαβε μικτές αντιδράσεις, με κάποιους να το βλέπουν ως σωστή κίνηση στο πλαίσιο των κανονισμών της Βασιλείας ΙΙΙ και άλλους να το επικρίνουν για πιθανή υπονόμευση της ανάγκης διαχείρισης του κινδύνου επιτοκίου στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Ωστόσο, ο Poszar πιστεύει ότι το BTFP είναι πλέον μέρος του συστήματος και πιθανότατα θα παραμείνει ως τυπικό χαρακτηριστικό του.
Υπογραμμίζει δε τη σημασία του BTFP για τη στήριξη της αγοράς των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου εμποδίζοντας τις τράπεζες να ρευστοποιούν τίτλους χρέους εντείνοντας τις πιέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, ο Poszar εξηγεί ότι το τραπεζικό σύστημα πιθανότατα θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα.
Ενώ μπορεί να υπάρχουν προκλήσεις στα χαρτοφυλάκια πιστώσεων και στα βιβλία δανεισμού εμπορικών ακινήτων, υπάρχουν μοχλοί που μπορεί να τραβήξει η Fed για την επίλυση προβλημάτων.
Σύμφωνα με το ότι οι τόκοι από τα αποθεματικά παρέχουν στις τράπεζες μια σταθερή ροή εσόδων από τόκους, τα οποία μπορούν έμμεσα να βοηθήσουν στην προπλήρωση της κεφαλαιακής τους βάσης.
Ο Zoltan καταλήγει σημειώνοντας ότι η έννοια της σκιώδους τραπεζικής έχει εξελιχθεί και εστιάζει στα νέα σύνορα των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών λειτουργιών που μεταφέρονται στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών, των ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας (CBDC) και των διαφορετικών νομισμάτων.
www.bankingnews.gr