Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε υποχωρήσεις απέναντι στην Τουρκία, προτού καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, σε συνέντευξη που παρέθεσε το βράδυ της Πέμπτης (13/7) στον ΣΚΑΪ.
Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι σκοπός του είναι να λυθούν τα προβλήματα με την Τουρκία.
«Για το ποιος είναι ο στόχος είπε ότι είναι να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας στη συνέχεια:
«Εφόσον αποφασίσουμε να πάμε στη Χάγη και ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να το πετύχουμε είναι σημαντική η διατήρηση του καλού κλίματος».
Ο άνθρωπος της αμερικής Κούλης είπε ακόμα ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας να λύσουμε το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες. «Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να είναι η αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης. Υπάρχει μια τολμηρή ατζέντα με την Τουρκία που είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω», είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ότι η Τουρκία φαίνεται έτοιμη για μια στροφή στην εξωτερική της πολιτική που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και τις σχέσεις με την Δύση που μόνο προς όφελος της Ελλάδας μπορεί να βγει.
«Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η πολιτική θα έχει συνέπεια, συνέχεια και διάρκεια και πάνω σε αυτό το καλό κλίμα να οικοδομήσουμε μια πολιτική που θα έχει απτά αποτελέσματα», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.
«Δεν είμαστε αφελείς αλλά οφείλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο», πρόσθεσε η Κούλα.
«Θέλουμε», είπε ακόμα η μαριονέτα των ΗΠΑ είμαστε στην αρχή μιας νέας θητείας και οφείλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο».
Για το αν εμπιστεύεται τον Ερντογάν απάντησε: «Σίγουρα έρχεται από μια μεγάλη εκλογική νίκη και δεν χρειάζεται να εκμεταλλευθεί πολιτικά τα ελληνοτουρκικά για εσωτερική κατανάλωση και πρόσθεσε ότι αυτό που εισέπραξε είναι μια διαφορετική ατμόσφαιρα σε σχέση με προηγούμενες συναντήσεις».
Για τα F-16 η μαριονέτα είπε ότι «στην ομιλία μου στο Κογκρέσο αναφέρθηκα στην ανάγκη οι πωλήσεις εξοπλισμών να συμβάλλουν στην σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η άποψη του Κογκρέσου ότι οι εξοπλισμοί δεν πρέπει αν χρησιμοποιούνται εις βάρος άλλης χώρα και μάλιστα μέλος του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ισχύει.
Σύντομα θα έχουμε εξελίξεις για τα εξοπλιστικά της Ελλάδας από το να μένεις πολιτείες ενίσχυση και δεν αναφέρομαι μόνο στα 35 αλλά και σε πλεονάζουν υλικό που θα μας δοθεί δωρεάν και ανεξάρτητα από τα F16 στην Τουρκία».