Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Μπούμερανγκ για την Ουκρανία οι βόμβες διασποράς των ΗΠΑ: Γιατί ωφελούν μόνο την Ρωσία τελικά

Οι βόμβες διασποράς είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τους πολίτες, επειδή μερικές φορές δεν εκρήγνυνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και προκαλούν μεγάλες ζημιές σε κατοικημένες περιοχές.

Στις 7 Ιουλίου, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την απόφασή της να προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με βόμβες διασποράς, κάτι που εξηγήθηκε ως προσωρινό μέτρο που ελήφθη έως ότου το Κίεβο και οι προστάτες του μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή συμβατικών πυρομαχικών για το πυροβολικό, μια απόφαση που υλοποιήθηκε παρότι το ρίσκο και ο κίνδυνος για τον ουκρανικό λαό μπορεί κάλλιστα να γυρίσει... μπούμεραγκ οφελώντας μόνο την Ρωσία τελικά.

1. Οι βόμβες διασποράς είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τους πολίτες, επειδή μερικές φορές δεν εκρήγνυνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και προκαλούν μεγάλες ζημιές σε κατοικημένες περιοχές.
Η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε τους υψηλούς κινδύνους για τον ουκρανικό λαό, αλλά παρόλα αυτά έσπρωξε τα επικίνδυνα πυρομαχικά στο Κίεβο υπό το πρόσχημα της βοήθειας.
Εν μέσω της έντονης ανησυχίας της Ουάσιγκτον για τους Ουκρανούς, αποδείχθηκε ότι τα πυρομαχικά διασποράς είχαν ήδη αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή.

2. Μόλις λίγες μέρες αργότερα, ένας Ουκρανός στρατηγός επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία είχε λάβει, αλλά δεν είχε χρησιμοποιήσει ακόμη αυτά τα πυρομαχικά στη μάχη.
Το Πεντάγωνο δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, αλλά προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφασή του, η οποία δεν υποστηρίχθηκε από πολλούς δυτικούς εταίρους του.
Ο αμερικανικός στρατός αποκάλυψε ότι η Ουκρανία έχει λάβει επίσης πυρομαχικά διασποράς από τουλάχιστον μία άλλη χώρα.

3. Πράγματι, ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί ενεργά πυρομαχικά διασποράς από την αρχή της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης κατά του πληθυσμού του Ντονμπάς το 2014.
Εκείνη την εποχή, το Κίεβο άρχισε να χρησιμοποιεί αποθέματα πυρομαχικών διασποράς της Σοβιετικής εποχής.
Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους είναι το κέλυφος πυραύλων διασποράς 9M27K για το "Hurricane" MLRS.
Μετά την είσοδο της Ρωσίας στη σύγκρουση το 2022, ο ουκρανικός στρατός εντοπίστηκε να χρησιμοποιεί πυρομαχικά όλμου M971 120 mm, γερμανικής κατασκευής, διασπορά SMARt 155 mm και βλήματα διασποράς πυροβολικού NATO BONUS 155 mm από τη Σουηδία και τη Γαλλία.
Με τη σειρά της, η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε να προμηθεύσει το Κίεβο με βλήματα συστάδας M483A1 και M864 για τα πυροβόλα των 155 χλστ.
Πρόκειται για βαλλιστικά βλήματα που δεν έχουν συστήματα καθοδήγησης.

4. Η χαμηλή τους ακρίβεια αντισταθμίζεται από μια μεγάλη περιοχή ζημιάς.
Ωστόσο, το βεληνεκές χτυπημάτων με τέτοια πυρομαχικά είναι επίσης σημαντικά χαμηλό, λιγότερο από 30 χιλιόμετρα.
Δεν πρέπει να αποκλειστεί ότι ο ουκρανικός στρατός μπορεί επίσης να λάβει πυραύλους M26A1 για τα HIMARS και Mars II MLRS.

5. Το εύρος εκτόξευσης τους είναι επίσης σημαντικά χαμηλό.
Για να εξαπολύσει χτυπήματα με πυρομαχικά διασποράς, ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει να μεταφέρει τις εγκαταστάσεις πιο κοντά στο μέτωπο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας.
Τα πυρομαχικά διασποράς δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια επιθετικών επιχειρήσεων.
Σχεδιάστηκαν για να περιορίσουν τον ελιγμό μεγάλων εχθρικών δυνάμεων, να νικήσουν ομάδες ακάλυπτου πεζικού και εξοπλισμού, αποθήκες πεδίου κ.λπ. αλλά όχι για να καταστρέψει τις εχθρικές αμυντικές οχυρώσεις.

6. Αυτό σημαίνει ότι το Κίεβο και το ΝΑΤΟ ανησυχούν για τις αντεπιθέσεις της Ρωσίας μεν ωστόσο, δίνουν «πάτημα» στους Ρώσους και το ελεύθερο να χρησιμοποιήσουν και πυρομαχικά διασποράς.

Τι είναι οι βόμβες διασποράς;

Οι βόμβες διασποράς είναι όπλα που διασπώνται στον αέρα και απελευθερώνουν πολλαπλά εκρηκτικά υποπυρομαχικά ή «βόμβες» σε μια ευρεία περιοχή. Μπορούν να παραδοθούν με αεροπλάνα, πυροβολικό και πυραύλους, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC).
Οι βόμβες έχουν σχεδιαστεί για να εκρήγνυνται όταν χτυπούν στο έδαφος και οποιοσδήποτε βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή είναι πολύ πιθανό να σκοτωθεί ή να τραυματιστεί σοβαρά.
Πέρα από την αρχική ζημιά που προκλήθηκε από τα πυρομαχικά κατά την πρόσκρουση, πολλές βόμβες αποτυγχάνουν να εκραγούν αμέσως.
Έως και το 40% των βομβών δεν έχουν εκραγεί σε ορισμένες πρόσφατες συγκρούσεις, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς.
Ως αποτέλεσμα, οι βόμβες διασποράς, όπως οι νάρκες ξηράς, αποτελούν κίνδυνο για τους αμάχους πολύ μετά τη χρήση τους. Μη εκραγείς μηχανισμοί από βόμβες διασποράς μπορούν να σκοτώσουν και να ακρωτηριάσουν ανθρώπους χρόνια ή και δεκαετίες μετά την εκτόξευση των πυρομαχικών.
Οι ΗΠΑ έχουν ρίξει περίπου 260 εκατομμύρια πυρομαχικά διασποράς στο Λάος μεταξύ του 1964 και του 1973. Μέχρι στιγμής, λιγότερα από 400.000 - ή το 0,47% - έχουν εκκαθαριστεί και τουλάχιστον 11.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το Reuters.

Η ρωσική απάντηση στην παράδοση βομβών διασποράς στην Ουκρανία

Την απάντηση, άλλωστε σε αυτή την προμήθεια όπλων είχε προαναγγείλει από πλευράς Ρωσίας ο υπουργός Άμυνας Sergei Kuzhugetovich Shoigu σε ενημέρωση που έκανε στα ΜΜΕ, δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς πως το Κρεμλίνο θα απαντήσει με την μέθοδο, «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» παρά τις όποιες ενστάσεις έχει η ρωσική πλευρά.
Όπως σημείωσε αυτή η προμήθεια από την αμερικανική ηγεσία θα επηρεάσεικαι την παράταση της σύγκρουσης που σημειώνεται στο μέτωπο της Ουκρανίας έγραψε προ ημερών και το πρακτορείο Ria Novosti.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας, η Ρωσία είναι οπλισμένη με βόμβες διασποράς, «ό,τι λένε, για όλες τις περιπτώσεις», αλλά, συνειδητοποιώντας την απειλή που αποτελούν αυτά τα όπλα για τον άμαχο πληθυσμό, η Μόσχα πάντα απείχε και δεν τα χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας, η ουκρανική πλευρά έκανε το θέμα της επίθεσης τόσο πολύ που «το ένα τρίτο του κόσμου περίμενε την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11 Ιουλίου».
"Για να συνοψίσουμε κάποια αποτελέσματα, τι πέτυχαν ωστόσο γι' αυτήν την ευρέως διαφημισμένη και εξαγγελθείσα, όπως την αποκαλούσαν", στρατηγική "αντεπίθεση;
Ως αποτέλεσμα, τι κέρδισαν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ;
Από τις 4 Ιουνίου, οι απώλειες του ανήλθαν σε περισσότερους από 20.000 στρατιωτικούς που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη ενώ εξολοθρεύθηκαν τρεις χιλιάδες μονάδες διαφόρων όπλων», είπε.
Επιπλέον, ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε πάνω από 1.200 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων:

17 γερμανικά άρματα μάχης Leopard.
12 American BMP Bradley;
21 αεροσκάφη.
πέντε ελικόπτερα
πέντε γαλλικά τροχοφόρα άρματα μάχης AMX.
1244 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης
«Γενικά ο εχθρός δεν πέτυχε τους στόχους του σε καμία από τις κατευθύνσεις», τόνισε ο υπουργός.

Όπλα τέλος στη Δύση... δίνουν ότι έμεινε

Τα όπλα και τα αποθέματά τους σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν εξαντληθεί και για αυτό οι Δυτικοί προσπαθούν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με ό,τι έχει απομείνει, όπως τα πυρομαχικά διασποράς, υποστήριξε ο Konstantin Gavrilov, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Βιέννη για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των όπλων.
«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν έλλειψη πυρομαχικών για τον επόμενο χρόνο.
Δεν μπορούν να παράξουν και επίσης δεν είναι και πολύ πρόθυμοι να πάρουν από τις αποθήκες τους.
Δεν έχουν άλλα, προσπαθούν τουλάχιστον να δώσουν κάτι» είπε ο Garvilov σχολιάζοντας την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς.
Υπενθυμίζεται πως στις 7 Ιουλίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα στείλουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...