Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Η Ελλάδα και ο παγκόσμιος πόλεμος του 5G

Κομβικός μήνας για τη χώρα μας και το περιβόητο δίκτυο είναι ο Φεβρουάριος, οπότε και αναμένεται να μας επισκεφθούν στελέχη του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ
για να κλείσουν, όπως είναι ο στόχος τους, κάθε θέμα προμήθειας εξοπλισμού από την κινεζική Huawei
Το γραφείο του 32χρονου ομογενούς Mάικλ Kράτσιος, συμβούλου τεχνολογίας του Αμερικανού Πρόεδρου Τραμπ, είναι το δεύτερο στη σειρά στα κομβικά γραφεία συνεργατών του Λευκού Οίκου, ύστερα από εκείνο του συμβούλου εθνικής ασφάλειας.
Αμέσως μόλις τον διάλεξε ο Τραμπ, έδωσε εντολή να του παραδοθούν όλοι οι φάκελοι που αφορούσαν στη χάραξη στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών στις τεχνολογίες του αύριο, που είναι εκείνες οι οποίες θα διαμορφώσουν τη νέα παγκόσμια τεχνολογική τάξη, όπως είναι το δίκτυο 5G, η τεχνητή νοημοσύνη, τα drones κ.ά.
Οι εντολές ήταν σαφείς από την αρχή. Οι Αμερικανοί ήθελαν και θέλουν με κάθε τρόπο να κοντράρουν την Κίνα, που εμφανίζεται ως η αναδυόμενη δύναμη στην τεχνολογία. Ο ρόλος του Κράτσιος, που πέρασε ως επισκέπτης καθηγητής και από το Πανεπιστήμιο Τσινγκούα του Πεκίνου, είναι ο πλέον κομβικός στο περιβάλλον του Προέδρου αλλά και σε μια σειρά αμερικανικών υπηρεσιών ασφάλειας.
Ο «πλανητάρχης», σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, έχει ακουστεί να λέει ότι ο νεαρός γκουρού της πληροφορικής έχει τον πρώτο λόγο σε όλα στον τομέα του, γιατί ξέρει τον εχθρό… από μέσα.
Για τον Τραμπ και τους Αμερικανούς, η Κίνα στο θέμα του 5G είναι σίγουρα εχθρός. Οι πιο έγκριτοι καθηγητές τεχνολογίας στον κόσμο αναφέρουν με κάθε τρόπο ότι ένας εξειδικευμένος παγκόσμιος πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ της Κίνας και των Αμερικανών μετά την άσκηση διώξεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της εταιρείας Huawei, προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ευρώπη και απειλώντας με εκτροχιασμό τα υφιστάμενα σχέδια ανάπτυξής τους.
Η αφετηρία
Προ μηνών την έντονη αντίδραση της καγκελαρίου Μέρκελ προκάλεσε η παρέμβαση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, για την υπόθεση της πιθανής συνεργασίας της Γερμανίας με την κινεζική Huawei στην κατασκευή του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G. Σε επιστολή του προς τον τότε υπουργό Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, ο κ. Γκρενέλ ανακοίνωνε προς τη γερμανική κυβέρνηση ότι οι ΗΠΑ θα περιορίσουν ή και θα διακόψουν πλήρως τη συνεργασία τους με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες εφόσον για την κατασκευή του νέου δικτύου επιλεγεί η εταιρεία της Κίνας. Η καγκελάριος από την πλευρά της απέρριψε τις απειλές του Αμερικανού διπλωμάτη, τονίζοντας ότι «η ασφάλεια είναι ύψιστο αγαθό και στην κατασκευή του δικτύου 5G οι Γερμανοί θα προσδιορίσουν οι ίδιοι τα κριτήρια».
Αντιδράσεις υπήρξαν όμως κι από άλλους Χριστιανοδημοκράτες. Ο εκπρόσωπος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούργκεν Χαρντ, δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά στο νέο δίκτυο, έχουμε πάντα στο μυαλό μας την ασφάλεια, ενώ ο στόχος μας είναι το ασφαλέστερο και καλύτερο δυνατό δίκτυο για τη Γερμανία». Ακόμη πιο έντονη ήταν η αντίδραση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU, Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ: «Αυτή η κυβέρνηση δεν χρειάζεται καμία προτροπή ή υπόδειξη από τον Αμερικανό πρεσβευτή προκειμένου να προχωρήσει στα λογικά από πλευράς εσωτερικής ασφάλειας βήματα».
Οι παρεμβατικές γερμανικές δηλώσεις εξόργισαν τους Αμερικανούς. Στο παρασκήνιο οι τελευταίοι θεωρούν ότι ο γερμανικός παράγοντας έχει χαράξει τη δική του γραμμή σε σειρά κρίσιμων τομέων για τη γεωπολιτική και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Είναι κοινό μυστικό ότι οι Γερμανοί αναπτύσσουν ιδιαίτερες σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα, ενώ κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι δίνουν έμφαση σε σειρά… σκοτεινών υποθέσεων ενδιαφέροντός τους.
Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, από αμερικανική έρευνα ξεκίνησαν οι κατηγορίες κατά του τομέα της γερμανικής Deutsche Bank στη Ρωσία και πριν από λίγους μήνες στη Δανία. Αμερικάνοι εισαγγελείς ήρθαν σε επαφή με την Deutsche Bank για να λάβουν πληροφορίες σχετικά με συναλλαγές που διενεργήθηκαν για λογαριασμό τραπεζικού υποκαταστήματος στην Εσθονία που συνδέεται με έρευνα για ξέπλυμα χρήματος. Η Deutsche Bank είχε σχέσεις τραπεζικής ανταπόκρισης με εσθονικό υποκατάστημα της δανικής Danske Bank, το οποίο έχει βρεθεί στο επίκεντρο διεθνών ερευνών. Η δανική τράπεζα αναγνώρισε ότι το υποκατάστημα μετέφερε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μεγάλο μέρος εκ των οποίων προερχόταν από παράνομες δραστηριότητες στη Ρωσία.
Είχε προηγηθεί ο θόρυβος για παρακολουθήσεις, με αφορμή την ασφάλεια και με τη σύμφωνη γνώμη των γερμανικών υπηρεσιών, χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών από αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας. Οι τότε απορίες είχαν σχέση με το ποιος έκανε τη διαρροή των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Οι Αμερικανοί πάντα υποπτεύονταν τους Γερμανούς ότι προσπαθούν να τους εκθέσουν. Σήμερα οι Γερμανοί θέλουν να βάλουν «από το παράθυρο» στις επικοινωνίες της Ευρώπης την Κίνα.
Τα στοιχεία
Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας πιο γρήγορες από ποτέ ταχύτητες αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το 5G δίκτυο
θα μπορεί να προσφέρει συνδέσεις που θα απέχουν παρασάγγας από τις υφιστάμενες. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), το 5G αναμένεται να είναι 100 φορές ταχύτερο από το 4G, επιτρέποντας το streaming ταινιών υψηλής ανάλυσης σε μερικά δευτερόλεπτα.
Το 5G σχεδιάζεται για έναν κόσμο όπου δεκάδες δισεκατομμύρια συσκευές εξαρτώνται από τη συνεχή σύνδεσή τους στο διαδίκτυο. Στην πραγματικότητα, το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας θα επηρεαστεί από τις νέες αυτές υποδομές του 5G σε βάθος χρόνου, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών και κατ’ επέκταση τη Δ΄ Βιομηχανική Επανάσταση. Παγκοσμίως, η τεχνολογία του 5G είναι σε φάση ανάπτυξης και περιορισμένης πιλοτικής λειτουργίας. Πάντως, έως το 2025, σύμφωνα με ανάλυση του Global System for Mobile Association, περίπου 1 στις 3 συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιεί δίκτυα επόμενης γενιάς. Συγκεκριμένα, η διείσδυση της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 31% το 2025, ποσοστό που μεταφράζεται σε 217 εκατομμύρια συνδέσεις.
Ενα σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι το 5G θα απαιτήσει μεν περισσότερα κεραιοσυστήματα, αλλά επειδή το δίκτυο θα είναι πιο πυκνό η εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θα είναι και σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τα επίπεδα που συναντάμε στα υπάρχοντα δίκτυα 4G, 3G και 2G. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν τα αυστηρότερα όρια ακτινοβολίας στον κόσμο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσο πυκνότερο είναι ένα δίκτυο κινητής τόσο μικρότερη είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που απαιτείται για να συνδεθεί μια συσκευή με αυτό. Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει μπορέσει να απαντήσει στο ερώτημα αν το νέο σύστημα θα αποτελεί απειλή για την υγεία μας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι επειδή θα χρειαστούν περισσότερες κεραίες, αυτό θα κάνει και μεγαλύτερους τους κινδύνους. Ομως κάποιοι λένε ότι οι κεραίες του 5G θα είναι καλύτερης τεχνολογίας και η εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θα είναι και σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τα επίπεδα που συναντάμε στα υπάρχοντα δίκτυα 4G, 3G και 2G.
Η Ελλάδα
Ο κομβικός μήνας για την Ελλάδα και το περιβόητο δίκτυο 5G είναι ο Φεβρουάριος, οπότε και αναμένεται να μας επισκεφθούν στελέχη του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για να κλείσουν οριστικά -έτσι νομίζουν- κάθε θέμα προμήθειας από τη χώρα μας εξοπλισμού από την κινεζική Huawei. Οι εξαιρετικά χαμηλοί τόνοι κυριαρχούν απ’ όλες τις πλευρές, όπως αρμόζει σε αυτές τις περιπτώσεις, για τη μεγάλη σύγκρουση που μαίνεται στο παρασκήνιο μεταξύ των γερμανικών και των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας.
Ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν ακόμα στην Αμερική, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό σχολίασε ότι η Ελλάδα θα αναμένει την αποκρυστάλλωση της ευρωπαϊκής θέσης για το θέμα, καθώς το 5G δεν είναι μόνο ζήτημα τεχνολογίας, όπως το 4G δίκτυο, αλλά και εθνικής ασφάλειας και προστασίας των κρίσιμων υποδομών. «Εκκρεμεί η ευρωπαϊκή θέση», αποσαφήνισε. Τα νέα, με τα λεγόμενα του υπουργού, έφτασαν στις ΗΠΑ σε λίγες ώρες και υπήρξε ο σχετικός… αιφνιδιασμός στους Αμερικανούς, αφού εκτιμήθηκε ότι η Ελλάδα ακολουθεί τους Γερμανούς.
Οι Αμερικανοί κινούνται σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να αποτρέψουν την όποια κινεζική επέλαση. Πραγματοποιούν διπλωματικές παρεμβάσεις -κυρίως υπόγεια-, ενώ προσπαθούν να βάλουν ευρωπαϊκές χώρες στο άρμα τους, στέλνοντας οδηγίες για πιθανό βέτο από κάποια πρόθυμη, αν χρειαστεί. Οι Ιταλοί του Σαλβίνι ήταν ένα όχημα. Ο ηγέτης της Λέγκας συμφωνούσε με τους Αμερικανούς και το είχε διαμηνύσει. Ο Σαλβίνι όμως δεν είναι σήμερα αντιπρόεδρος της Ιταλίας και ο νυν πρωθυπουργός Κόντε κινήθηκε αμέσως προς το σινογερμανικό σύστημα.
Οι Αμερικανοί ψάχνουν εναγωνίως νέους συμμάχους για να μπλοκάρουν τις εξελίξεις. Αυτό όμως που προσπαθούν να κάνουν με μεγάλο κόστος υπογείως, μπορεί να λυθεί από μια απρόσεκτη αλαζονική συμπεριφορά. Πριν από τέσσερις εβδομάδες επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι. Ο υψηλός τόνος της φωνής του και οι εκφράσεις του είδους «αν δεν πάρουμε το 5G στην Ευρώπη, θα δείτε τι θα γίνει» εξόργισαν ακόμα και τους πιο φανατικούς γερμανόφιλους γραφειοκράτες. Πρόσφατα βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης ακούστηκε να λέει ότι «από την εποχή του Κάρτερ οι Αμερικανοί όταν επένδυσαν στο λόμπινγκ, ποτέ δεν έχασαν μάχη». Θα επιβεβαιωθεί; Οι επόμενοι μήνες μέχρι το καλοκαίρι θα αποδειχτούν καθοριστικοί.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...