Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Το barcode που θα μας «σταμπάρει» για κορωνοϊό

σχόλιο ID-on’t: Αυτό είναι ένα από τα πιθανά “ψηφιακά πιστοποιητικά” που ανέφερε ο Bill Gates στην συνέντευξη του στο reddit.
Λέμε πιθανό, γιατί στην συνέντευξη του δεν διευκρίνισε ποιο ακριβώς θα είναι. Άλλωστε η τεχνολογία προχωράει και εάν και όποτε εφαρμοστεί η πρόταση του για “ψηφιακά πιστοποιητικά” (digital certificates), τότε θα αποφασιστεί ποιο θα είναι το πιο πρόσφορο τεχνικά μέσο. Επίσης διαφορετικές κυβερνήσεις μπορεί να διαλέξουν διαφορετικά “ψηφιακά πιστοποιητικά”. Για παράδειγμα κάποιες θα μπορούσαν να διαλέξουν μια καταγραφή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφηση, να γράφεται μια ένδειξη εάν έχει γίνει η όχι το εμβόλιο. Κι αυτό “ψηφιακό πιστοποιητικό” είναι.
Στην περίπτωση αυτού του άρθρου βλέπουμε την εφαρμογή αυτής της ιδέας ως προέκταση-επέκταση και σε άλλες πτυχές της ζωής των ανθρώπων.
Γι’ αυτό λέμε τα μέτρα που λαμβάνονται να μην είναι μόνιμα…
 
Εφαρμογή στο κινητό του κατόχου θα τον «βαθμολογεί» ανάλογα με το πόσο αλκοόλ πίνει, πόσο αθλείται ή πόσες ώρες τη μέρα κοιμάται για να αποφανθεί αν είναι «υγειονομικά ασφαλής»
Μια πόλη της Κίνας πρότεινε μόνιμο εντοπισμό κρουσμάτων μέσω μιας εφαρμογής που θα βασίζεται σε συνήθειες των πολιτών, όπως για παράδειγμα πόσο αλκοόλ πίνουνπόσο αθλούνται ή πόσες ώρες τη μέρα κοιμούνται.
Το σύστημα εντοπισμού θα λειτουργεί μέσω ενός ψηφιακού barcode στο τηλέφωνο ενός ατόμου. Αυτά τα αποκαλούμενα QR codes έγιναν δημοφιλή κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας στην Κίνα. Χρησιμοποιούνται ακόμα, σε μικρότερη έκταση από πριν, για να εντοπίζουν αν ένα άτομο μπορεί να μπει σε ένα κτήριο ή να ανέβει σε μέσο μαζικής μεταφοράς.
Όπως μεταδίδει το CNBC, κάποιες εφαρμογές barcode λειτουργούν με ένα σύστημα παρόμοιο με τα φανάρια των δρόμων – όταν ανάβει το κόκκινο το συγκεκριμένο άτομο θεωρείται επίφοβο, όταν ανάβει το πράσινο τότε μπορεί με ασφάλεια να μπει σε κλειστό χώρο για παράδειγμα. Κάποια από αυτά τα barcodes βασίζονται στο ταξιδιωτικό ιστορικό του ατόμου. Αν πήγε σε μια επικίνδυνη περιοχή της Κίνας (πχ. με πολλά κρούσματα κορωνοϊού), τότε το barcode αλλάζει χρώμα. Αλλά βασίζονται σε αυτά που το ίδιο το άτομο δηλώνει για την κατάσταση της υγείας του, αν πχ είχε καθόλου συμπτώματα ή αν ταξίδεψε.
Κι ενώ όλα τα παραπάνω φαίνονται ως ένας τρόπος αντιμετώπισης της έξαρσης του κορωνοϊού, η Hangzhou, μια πόλη στα νοτιοδυτικά της Σανγκάης και έδρα του τεχνολογικού κολοσσού Alibaba, έρχεται να προτείνει τη μόνιμη βερσιόν του συστήματος barcode.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι κυβερνήσεις συνέλεξαν περισσότερα στοιχεία προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τον ιό. Αυτό ωστόσο δημιούργησε ανησυχίες ότι η στενή παρακολούθηση θα συνεχιστεί και μετά την παρέλευση της υγειονομικής κρίσης.
Στην Hangzhou, οι προτάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν και το να δίνεται στους πολίτες ένα … υγειονομικό σκορ. Αυτό θα βασίζεται σε πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων και ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία, αποτελέσματα εξετάσεων και επιλογές τρόπου ζωής. Σε ένα screenshot  του συστήματος barcode, θα μπορεί για παράδειγμα να βλέπει κανείς να μειώνεται το σκορ ενός ατόμου που πίνει αλκοόλ ή καπνίζει. Αντιθέτως, το σκορ μπορεί να ανέβει αν κάποιος κοιμάται καλά ή αθλείται.
Πάντως, δεν είναι σαφές το πώς θα συλλέγει η κυβέρνηση τέτοιου είδους πληροφορίες ή αν θα αποφέρει καρπούς η χρήση αυτής της εφαρμογής.
Σημειώνεται ότι ο κωδικός υγείας που χρησιμοποιούν σήμερα οι κάτοικοι της Hangzhou και σχετίζεται με τον κορωνοϊό εκτελείται μέσω της Alipay, της πλατφόρμας πληρωμών για κινητά που ανήκει στη θυγατρική της Alibaba Ant Financial.
Όταν ρωτήθηκε για τη νέα εφαρμογή, η εταιρεία δήλωσε στο CNBC ότι «δεν έχουν γίνει συνομιλίες γι’ αυτό το project». Eκπρόσωπος της εταιρείας επανέλαβε ότι η προστασία του απορρήτου των χρηστών είναι «αυστηρή προϋπόθεση για όλους τους παρόχους υπηρεσιών στην πλατφόρμα μας».

ΠΗΓΗ

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...