Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Όταν οι πρόγονοι της Μέρκελ ήρθαν στην Κρήτη (βίντεο)


Πρόλογος Αναγνώστη Κώστα Παπαδόπουλου

Λόγω των ημερών, ξέθαψα από το αρχείο μου, το κείμενο που σου στέλνω. Ξέρω ότι δεν είναι το εξειδικευμένα επίκαιρο, ωστόσο ήθελα να σου κάνω γνωστές κάποιες σκέψεις μου σχετικά με αυτό.

Είναι ίσως από τα λίγα κατορθώματα του λαού μας, που για έναν ανεξήγητο λόγο, περνάει στην σκιά. Το να απαγάγεις, τον Γερμανό στρατιωτικό Διοικητή, και να τον στείλεις πακέτο στην Αλεξάνδρεια, στα καλά καθούμενα. Είναι κάτι που, και να το φανταστείς ακόμα,  μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Δεν είμαι Κρητικός, αλλά θα μου πεις τι σημασία έχει, είμαι Έλληνας Πόντιος, Έλληνας πριν και πάνω από όλα. Αλλά για εμένα ένα τόσο σημαντικό γεγονός, που στην συνέχεια, και ειδικά εκείνη την εποχή, πλήρωσαν τόσο ακριβά οι Έλληνες της Κρήτης. Θεωρώ ότι είναι άξιο ακόμα και ιδιαίτερου εορτασμού.




Η ομάδα απαγωγής του Στρατηγού Κράϊπε. Από αριστερά καθιστοί: Γρηγόρης Χναράκης, Πάτρικ Λη Φέρμορ και Στάνλεϊ Μος. Όρθιοι: Στρατής Σαβιολής, Μανώλης Πατεράκης, Λεωνίδας Παπαλεωνίδας, Γιώργος Τυράκης και Νίκος Κόμης.

Ο σπουδαίος Αγγλοϊρλανδός συγγραφέας ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, που έκανε την Ελλάδα σπίτι του, ο Σερ Πάτρικ Λι Φέρμορ, πέθανε στα 96 του χρόνια.
Οι φίλοι του στην Καρδαμύλη της Μάνης, όπου έζησε τις τελευταίες δεκαετίες, τον φώναζαν Παντελή (από το Πάτρικ Λι), ενώ στην Κρήτη τα χρόνια της Αντίστασης τον ήξεραν με το ψευδώνυμο Μιχάλης.
Ο συγγραφέας της «Ρούμελης» και της «Μάνης», ο ξένος που έγινε δικός μας διαφημίζοντας την Ελλάδα όσο ελάχιστοι, ξεκίνησε το 1933 σε ηλικία 18 ετών να διασχίσει την Ευρώπη με τα πόδια, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Κοιμήθηκε σε άσυλα, μοναστήρια, σπηλιές. Το μεγαλύτερο μέρος του οδοιπορικού περιέχεται στα δύο βραβευμένα βιβλία του «Η εποχή της δωρεάς» και «Ανάμεσα στα δάση και τα νερά» (εκδ. Μεταίχμιο). Υμνήθηκαν από τους κριτικούς και ο Πάτρικ Λι Φέρμορ κατέκτησε δικαίως τον τίτλο του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού συγγραφέα των καιρών μας.
Εφτασε στην Κωνσταντινούπολη την Πρωτοχρονιά του 1935 και από κει πέρασε την Ελλάδα, περιπλανήθηκε στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Στερεά και τα νησιά, έμαθε τα ήθη, τις παραδόσεις, τη γλώσσα μας. Με το που ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος, επέστρεψε στην Αγγλία για να καταταγεί στην ιρλανδική φρουρά. Το 1941, εντούτοις, το υπουργείο Πολέμου τον έστειλε στο αλβανικό μέτωπο ως αξιωματικό-σύνδεσμο, στον ελληνικό στρατό. Οταν έπεσε το μέτωπο βρέθηκε στην Κρήτη και μετά την απόβαση των Γερμανών, τον Μάιο του '41, ανέβηκε στο βουνό για να οργανώσει τις ομάδες αντίστασης. Εκεί έμεινε ενάμιση χρόνο ζώντας σαν βοσκός. Ηγήθηκε της ομάδας που απήγαγε το Γερμανό διοικητή, στρατηγό Κράϊπε.
Ενα κατόρθωμα για το οποίο ο ίδιος δεν έγραψε ποτέ γραμμή, αλλά διαδόθηκε μέσω του βιβλίου «Met by moonlight», που έγραψε ο υπαρχηγός της ομάδας του, Στάνλεϊ Μος, αλλά και της ομώνυμης ταινίας όπου τον Φέρμορ ενσαρκώνει ο Ντερκ Μπόγκαρντ. Φίλος του Σεφέρη και του Κατσίμπαλη, έγραψε ακόμη τα βιβλία: «Τα βιολιά του Σεν Ζακ», «Φιλολογικές διαδρομές στην Ελλάδα» κ.ά. Σύζυγός του ήταν η φωτογράφος Τζόαν Λι Φέρμορ που πέθανε το 2003.
Φ.Μπ.
Ελευθεροτυπία
Σημ Εν κρυπτώ: Η απαγωγή του Υποστράτηγου στρατιωτικού Διοικητή της Κρήτης Karl Heinrich Georg Ferdinand Kreipe αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα της Εθνικής Αντίστασης και της αδούλωτης Ελληνικής ψυχής κατά της τριπλής κατοχής 1941-44.

" Στα σκοτεινά πηγαίνουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε..."
Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά
Γ. Σεφέρης, Τελευταίος σταθμός


http://www.enkripto.com/2011/06/96.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...