Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Τουρκία: Το 1/3 των νέων ψηφοφόρων στηρίζει τους Κούρδους

Σκάνδαλο με τη θρησκευτική υπηρεσία των ιμάμηδων σε Βαλκάνια και Αφρική

Το ένα τρίτο των νέων ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία υποστηρίζει το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Κέντρο Ερευνών Δημόσιας Γνώμης της Ευρασίας (AKAM).
Ενώ οι συνολικές ψήφοι του HDP έφτασαν περίπου στο 11 τοις εκατό, το 35 τοις εκατό των νέων στην Τουρκία δήλωσε ότι θα ψηφίσει το κουρδικό κόμμα.

Ο πρόεδρος του κέντρου δημοσκόπησης Kemal Özkiraz είπε ότι τα τρία τέταρτα των νέων που πρόσφατα έγιναν ψηφοφόροι προτιμούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι δεν επηρεάζονται από τις «συκοφαντίες» που απευθύνονται από το ΑΚΡ στα εν λόγω κόμματα.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα CHP είναι το «μόνο κόμμα που αύξησε τις ψήφους από τις τελευταίες εκλογές» στην Τουρκία.

Η κατάσταση είναι παρόμοια για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης (CHP), το οποίο συγκεντρώνει περίπου το 25 τοις εκατό, με το 40 τοις εκατό των νέων να δηλώνουν ότι θα το ψηφίσουν.

«Οι νέοι προτιμούν το κουρδικό κόμμα επειδή είναι προοδευτικό. Πολλοί νέοι ακτιβιστές πιστεύουν ότι το CHP είναι σοσιαλδημοκρατικό. Γι 'αυτό και δεν ψηφίζουν το CHP παρόλο που δεν είναι Κούρδοι», δήλωσε ο Kirzkiraz στο πρακτορείο ειδήσεων Mesopotamia.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το δεξιό κόμμα İYİ (Καλό Κόμμα) κερδίζει ένα μικρό αριθμό ψήφων από τη νεολαία. Είναι επίσης μικρότερο από το ποσοστό που λαμβάνει το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP).

Οι συμμετέχοντες απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας και μόνο το 20 τοις εκατό δήλωσε ότι ήταν ικανοποιημένο με αυτήν.

Ο Ερντογάν μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αναφέρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Περίπου το 77 τοις εκατό των ερωτηθέντων είπε ότι βιώνει σήμερα οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης της οικονομίας πριν από την πανδημία. Ο Kirzkiraz είπε ότι η κυβέρνηση χάνει σοβαρή υποστήριξη και κινδυνεύει πλέον σοβαρά.

Μόνο το 23% των ερωτηθέντων στην δημοσκόπηση δήλωσαν ότι πίστευαν ότι τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης για τα περιστατικά και τους θανάτους του κορονοϊού ήταν ακριβή.

Σχολιάζοντας τις φήμες που μιλούν για πρόωρες εκλογές, ο Özkiraz είπε ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δεν ήταν πρόθυμο να κάνει δημοσκοπήσεις, καθώς η υποστήριξη των Τούρκων στην συμμαχία AKP-MHP ανέρχεται στο 43%, κάτι που δεν επαρκεί για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Νομίζουμε ότι η δημοσκόπηση στην Τουρκία λέει λίγα, διότι ο Ερντογάν έχει φυλακίσει και εκδιώξει από το δημόσιο παραπάνω από 200.000 Τούρκους.
Σκάνδαλο με τη θρησκευτική υπηρεσία των ιμάμηδων στην Τουρκία

Ο τετράμηνος προϋπολογισμός της θρησκευτικής υπηρεσίας της Τουρκίας ξεπέρασε επτά βασικά υπουργεία της χώρας, ανέφερε η εφημερίδα Cumhuriyet.

Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, γνωστή και ως Diyanet, ξόδεψε 3,8 δισεκατομμύρια λίρες (558 εκατομμύρια δολάρια) τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, ξεπερνώντας τις δαπάνες των υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών Υποθέσεων, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Πολιτισμού και Τουρισμού, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας για την ίδια χρονική περίοδο.

Από τα βασικά υπουργεία της χώρας, μόνο οι προϋπολογισμοί των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Δικαιοσύνης και Άμυνας ήταν υψηλότεροι από τους προϋπολογισμούς της Diyanet.

Το θρησκευτικό σώμα δέχεται κριτική για τα συνεχώς αυξανόμενα χρήματα που δαπανά.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει τετραπλασιάσει τον προϋπολογισμό της Diyanet κατά τη διάρκεια των 18 χρόνων της εξουσίας του, προκαλώντας κριτική ότι ο οργανισμός χρησιμοποιείται από το ισλαμιστικό AKP ως όχημα ήπιας εξουσίας σε Βαλκάνια και Αφρική.

Το εσωτερικό σκηνικό είναι ζοφερό για τον Ερντογάν για αυτό και αυτός έριξε το βάρος σε Συρία και Λιβύη θέλοντας να ρεφάρει στα εκατομμύρια των Τούρκων ψηφοφόρων.

πηγή 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...