Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Σε παράνοια όλος ο πλανήτης

-Εξάπλωση κορωνοϊού: Ένα δισ. άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους
-Προ των πυλών ο οικονομικός όλεθρος: Κόβει δολάρια αξίας 1 τρισ. η Ουάσιγκτον! - Οι ΗΠΑ μπροστά σε μια μαζική κρίση
-Πάνω από 2.600 Αμερικανοί πεζοναύτες σε καραντίνα στην Ευρώπη
-Eφιαλτικές προβλέψεις επιστημόνων: ''Το 2021 θα επανέλθουμε στην κανονικότητα''! - ''Οι πιο κρίσιμες μέρες δεν έχουν έρθει''


Τα θύματα έχουν ξεπεράσει τις 12.000 παγκοσμίως - «Παγωμένος» ο πλανήτης παρακολουθεί την κατάσταση στην Ιταλία - Όλο και περισσότερα περιοριστικά μέτρα από τις κυβερνήσεις
Σκηνικά "Αποκάλυψης" έχει συνθέσει η ταχεία εξάπλωση του φονικού κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη, καθώς πλέον σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους και χιλιάδες είναι οι νεκροί που νόσησαν από το νέο ιό.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων και η εκτίμηση πως η κρίση "δεν έχει κορυφωθεί" ενισχύουν την αγωνία των πολιτών, που μέσα σε λίγα 24ωρα κλήθηκαν να αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα και τις συνήθειές τους, περιμένοντας υπομονετικά τις ενημερώσεις των γιατρών και ειδικών που έχουν ριχθεί στη μάχη για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Περισσότεροι από 900 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο καλούνται από τις αρχές να μείνουν σπίτι, με βάση στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι περισσότεροι πολίτες υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό, όπως στη Γαλλία και την Ιταλία. Στους υπολοίπους έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, καραντίνα ή υπόκειται σε μέτρα μη αναγκαστικού χαρακτήρα να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Στις ΗΠΑ, το 30% του πληθυσμού έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, με διαφορετικού τύπου μέτρα, ιδίως στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σικάγο.

Στη Λατινική Αμερική, η Κολομβία θα εφαρμόσει υποχρεωτικό περιορισμό από το βράδυ της Τρίτης, ενώ στη Βολιβία, όπου αναβλήθηκαν οι προεδρικές εκλογές, η κυβέρνηση έχει επιβάλει καραντίνα στην χώρα από την Κυριακή. Στη Βραζιλία, η πολιτεία του Σάο Πάολο θα βρίσκεται σε καραντίνα για δεκαπέντε ημέρες από την Τρίτη.

Στην Αφρική, ο περιορισμός θα εφαρμοστεί σε όλο την Τυνησία, από σήμερα Κυριακή, το ίδιο και στη Ρουάντα.
Πάνω από 12.000 θάνατοι παγκοσμίως

Πάνω από 291.420 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 165 χώρες και περιοχές από την έναρξη της πανδημίας. Τουλάχιστον 12.725 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας του ιού, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου έως χθες Σάββατο στις 21:00 ώρα Ελλάδας.

Στην Ιταλία έχουν πεθάνει 4.825 άνθρωποι σε 53.578 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η Κίνα έχει 81.008 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 3.255 θανάτων.
Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους μετά την Ιταλία και την Κίνα είναι το Ιράν με 1.556 νεκρούς σε 20.610 κρούσματα, η Ισπανία με 1.326 θανάτους (24.926 κρούσματα), η Γαλλία με 562 θανάτους (14.459 κρούσματα) και οι ΗΠΑ με 278 νεκρούς (22.177 κρούσματα).
Αυστηρότερα μέτρα

Η Ιταλία διέκοψε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες οι οποίες δεν θεωρούνται βασικής σημασίας και αυστηροποίησε τους κανόνες περιορισμού με το κλείσιμο όλων των χώρων πρασίνου.

Στη Γαλλία τέθηκαν πρόσθετοι περιορισμοί μετακίνησης και απαγόρευση κυκλοφορίας σε αρκετές πόλεις του νότου.
Η Ελβετία απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων.
Η Γεωργία και το Κιργιζιστάν κήρυξαν χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκαν στην Αϊτή, τη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, την Ιορδανία, την Ρουμανία και την Μπουρκίνα Φάσο.

Κλείσιμο συνόρων

Από την Τρίτη τουρίστες θα ξεκινήσουν να φεύγουν από την Κούβα, που έκλεισε τα σύνορα της σε μη κατοίκους.

Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Μπουρκίνα Φάσο έκλεισαν τα σύνορά τους από αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως η Ρουάντα.

Η Βραζιλία θα κλείσει από τη Δευτέρα τα σύνορά της σε υπηκόους από την Ευρώπη, την Αυστραλία και πολλές ασιατικές χώρες.

Το Πακιστάν διέκοψε όλες τις διεθνείς πτήσεις.

Η Ρουμανία απαγορεύει την είσοδο αλλοδαπών πολλών εθνικοτήτων στην επικράτειά της.
Αιτήματα για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων

Πληθαίνουν τα αιτήματα για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου στο Τόκιο.

Μετά τις ομοσπονδίες κολυμβήσεων των ΗΠΑ και Γαλλίας και την Νορβηγική Ολυμπιακή Επιτροπή, οι αθλητικές ομοσπονδίες των ΗΠΑ της Ισπανίας ζήτησαν και αυτές από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή την αναβολή των Αγώνων.

Προ των πυλών ο οικονομικός όλεθρος: Κόβει δολάρια αξίας 1 τρισ. η Ουάσιγκτον! - Οι ΗΠΑ μπροστά σε μια μαζική κρίση

Ταινίες επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ θυμίζει εδώ και πολλές ημέρες η οικονομία και η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ λόγω της τρομερής πανδημίας του κορωνοϊού.
Πληροφορίες του ξένου τύπου μιλούν για σοβαρή οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, την αρχή της οποίας προσπάθησε να καθυστερήσει ο Ν.Τραμπ, παρόλα αυτά η πανδημία της έδωσε την χαριστική βολή.
Όπως προκύπτει από έκθεση της Michelle Meyer, κορυφαίας αναλύτριας στην Bank of America, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται μπροστά σε μια σοβαρή οικονομική κρίση, η κύρια αιτία της οποίας είναι ο κορωναϊός.
“Δηλώνουμε επισήμως ότι η αμερικανική οικονομία είναι σε ύφεση, κάτι που θα επηρεάσει και τον υπόλοιπο κόσμο”, φέρεται να δήλωσε η ίδια.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Meyer, το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η οικονομία των ΗΠΑ θα έχει ύφεση και το ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους θα μειωθεί κατά 0,8%.
Ταυτόχρονα, η ίδια εκτιμά ότι η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου μπορεί να φτάσει στα 3,5 εκατομμύρια άτομα.
Η κορυφαία αναλύτρια πιστεύει ότι παρά την άνευ προηγουμένου ισχύ της κρίσης, αυτή θα είναι βραχυπρόθεσμη και για να βγει πιο γρήγορα από αυτή το αμερικανικό κράτος θα πρέπει να δώσει μεγάλα οικονομικά κίνητρα.
Όπως φαίνεται όλα αυτά ήταν υπόψιν των ειδικών στο υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ και για αυτό σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται νέα μέτρα.

Η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να εκτυπώσει περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία και θα διοχετεύσει στην οικονομία των ΗΠΑ, για να βοηθήσει ως αντιστάθμισμα των καταστροφικών συνεπειών του κορωναϊού, ο οποίος έχει προκαλέσει μεγάλο πλήγμα σε ένα τεράστιο μέρος των μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων.

Αρκετοί οικονομολόγοι και αναλυτές της Wall Street προειδοποιούν ότι ακόμη και το τεράστιο πακέτο κινήτρων που εξετάζεται τώρα στον Λευκό Οίκο, δεν μπορεί να δώσει τίποτε άλλο, παρά μόνο μια μικρή ανάσα.
Κάποιοι υποδηλώνουν ότι το ποσό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ή ίσως πολλά περισσότερα.

"Θα πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα από ό, τι σκέφτονται και να τα κάνουν πολύ πιο γρήγορα, εκτυπώνοντας τουλάχιστον 2 τρισεκατομμύρια δολάρια", δήλωσε ο Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics.

"Έχουμε ολόκληρες βιομηχανίες όπως η βιομηχανία εστιατορίων που έχουν ήδη καταποντιστεί. Οι αιτήσεις ανεργίας την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσαν να είναι δύο ή τρία εκατομμύρια”, προσθέτει ο ίδιος.
Ο Shepherdson πρόσθεσε ότι "θα μπορούσαμε να δούμε μια απώλεια 5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας τον Απρίλιο. Θα δούμε αριθμούς που ποτέ δεν θεωρούσαμε ως εφικτούς. Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο οικονομικό χτύπημα που δέχθηκε οποιαδήποτε αναπτυγμένη οικονομία ποτέ, μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο".
Ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου Anthony Scaramucci, ο οποίος διώχθηκε από τον Τραμπ, πρότεινε ότι το σημερινό πακέτο ήταν πολύ μικρό. Ο ίδιος ζητά περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
"Τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια θα καλύψουν περίπου δύο με τρεις εβδομάδες οικονομικής δραστηριότητας", δήλωσε ο Torsten Slok, επικεφαλής διεθνών οικονομολόγων της Deutsche Bank Securities.
"Αν λοιπόν θα διαρκέσει αυτή η πανδημία μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως δεν θα ήταν αρκετό ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, που θα ήταν πραγματικά μόνο μια προκαταβολή”, συνέχισε ο ίδιος.

Ο Slok πρόσθεσε ότι "πρέπει να ισοπεδώσουμε τόσο την καμπύλη του ιού όσο και την καμπύλη της ύφεσης. Έτσι, αυτό θα ήταν μια καλή αρχή. Αλλά εάν ο ιός επιμένει, ίσως χρειαστούμε πολύ περισσότερα κίνητρα”.

Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποια στιγμή η κρίση του ιού υποχωρήσει, οι Αμερικανοί δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψουν άμεσα στην προηγούμενη κατάσταση, αφού πολλοί δεν θα έχουν δουλειά ούτε εισόδημα.
Οι περισσότεροι Αμερικανοί εργάζονται για μικρούς και μεσαίου μεγέθους εργοδότες οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν έξω προτού προλάβουν να πάρουν την ομοσπονδιακή βοήθεια.
"Δεν έχουμε χρόνο εδώ. Χρειαζόμαστε τον επιχειρηματικό τομέα να είναι εκεί όταν τα χρειαζόμαστε, δηλαδή τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, όχι τον Σεπτέμβριο", δήλωσε ο Shepherdson.
Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συνεχίζουν να λένε ότι ενώ το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι κακό, αλλά η οικονομική δραστηριότητα θα αναβιώσει γρήγορα. Ο πρόεδρος Ν.Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να αναδυθεί "ισχυρότερη από ποτέ".

Ο ΥΠΟΙΚ Steven Mnuchin υποσχέθηκε επίσης μια γρήγορη ανάκαμψη σε μια εμφάνιση στο κανάλι Fox Business Network, προβλέποντας ένα "γιγαντιαίο τέταρτο τρίμηνο", καθώς οι Αμερικανοί θα απελευθερώσουν την "ανεκμετάλλευτη ζήτηση" και θα επιστρέψουν σε "έναν κανονικό κόσμο".

Καλά τα οικονομικά μεγέθη,αλλά πίσω και πάνω από όλα αυτά υπάρχει και μια πανδημία για την οποία πιθανόν θα ξέρει κάτι παραπάνω ο Τραμπ, για να δηλώνει ο υπουργός των οικονομικών του, ότι το δ’ τρίμηνο του 2020 θα εκτοξευτεί η ζήτηση και οι δείκτες της οικονομίας της χώρας σε δυσθεώρητα ύψη.

Πάνω από 2.600 Αμερικανοί πεζοναύτες σε καραντίνα στην Ευρώπη


Ακυρώνεται η πολεμική άσκηση "Defender Europe 2020" - Σε κατάσταση συναγερμού η EUCOM.
Χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες και στρατιωτικό προσωπικό σε βάσεις στην Ευρώπη έχουν τεθεί σε καραντίνα μετά από τουλάχιστον 36 θετικές περιπτώσεις στον Covid-19 σε αμερικανική βάση, περιπλέκοντας περαιτέρω την προβολή ισχύος της Ουάσινγκτον στον Ατλαντικό, αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ.

Περίπου 2.600 στρατιώτες και προσωπικό της Ευρωπαϊκής Διοίκησης (EUCOM) απομονώθηκαν χθες σε μια προσπάθεια να διακοπεί η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού, μετά την αποκάλυψη ύπαρξης 36 θετικών αποτελεσμάτων σε τέστ.
Το Πεντάγωνο σημείωσε ότι τα στρατεύματα που βρίσκονταν σε καραντίνα δεν είναι άρρωστα, αλλά απομονώθηκαν για λόγους προφύλαξης λόγω των πρόσφατων ταξιδιών τους.

"Αυτά τα άτομα δεν είναι αναγκαστικά άρρωστα, αλλά μπορεί να έχουν εκτεθεί για αυτό και απαιτείται με τη δέουσα επιμέλεια να λάβουν όλα τα προληπτικά μέτρα υγείας", ανέφερε το Πεντάγωνο σε ειδική ανακοίνωση.
Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει όσους μπορεί να είναι φορείς, αλλά όχι θετικοί και όσους έχουν αποδειχθεί αποδεδειγμένα θετικοί, δηλαδή τα 36 άτομα.

Επίσης το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ακυρώνει μέρος της μεγαλύτερης ασκήσεως του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «Defender Europe 2020» εξαιτίας της απειλής κορωνοϊού.

Ο διοικητής της EUCOM, Πτέραρχος Tod Wolters, μίλησε στους δημοσιογράφους για τους θετικούς στον ιό, προσθέτοντας ότι και οι 72.000 Αμερικανοί στρατιώτες του στην Ευρώπη έχουν λάβει όλα τα μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω έκθεσης στην ασθένεια.

"Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια όσον αφορά την πιθανή εξάπλωση", δήλωσε ο Wolters σε τηλεδιάσκεψη από την έδρα της EUCOM στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. "Εδώ και πολλούς μήνες, έχουμε λάβει προληπτικά μέτρα”, τόνισε ο ίδιος.

Το Πεντάγωνο δεν διευκρίνισε ωστόσο το πώς σχεδιάζει να απομονώσει 2.600 Πεζοναύτες. Επίσης έχουμε την δεύτερη περίπτωση ναυτών που ήταν θετικοί στον κορωνοϊό σε πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ.

Το USS Boxer είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο που επιβεβαίωσε περισσότερους από έναν μολυσμένους με τον ιό ναύτες, για αυτό και το πλήρωμα υιοθέτησε αυτό που ονομάζεται «επιθετική στρατηγική μετριασμού».

Η καραντίνα έρχεται ως λύση για αρκετούς κλάδους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για να “αναχαιτιστεί” ο κορωνοΪός, ειδικά πάνω στα γεμάτα με κόσμο αμερικανικά πολεμικά σκάφη του ναυτικού.

Ο ιός, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει μολύνει σχεδόν 300.000 άτομα και έχει οδηγήσει στο θάνατο περισσότερους από 12.000 σε όλο τον κόσμο, ανάγκασε την ανωτάτη ηγεσία να προβεί σε ακύρωση ή μείωση πολλών αμερικανικών στρατιωτικών ασκήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της ασκήσεως «Defender 2020».

Μιλάμε για πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις και συνθήκες, οι οποίες αλλάζουν όλα τα δεδομένα ανοίγοντας τα ειδικά πρωτόκολλα των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ως απάντηση της πανδημίας που εξελίσσεται εδώ και πολλές ημέρες.

Το πρόβλημα της πανδημίας όμως δεν αφορά μόνο τους πολίτες αλλά και τις στρατιωτικές ηγεσίες των τριών ομολογουμένως υπερδυνάμεων του πλανήτη, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, οι οποίες υλοποιούν τα δικά τους έκτακτα σχέδια για τη διατήρηση των στρατιωτών τους σε καλή κατάσταση.

Σε πιθανές εφιαλτικές καταστάσεις λόγω της πανδημίας, οι ένοπλες δυνάμεις γενικά θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο φύλακα του κάθε κράτους από πιθανές ξένες επιβουλές, διότι η ζωή και τα τεράστια συμφέροντα δεν σταματούν σχεδόν ποτέ.

Eφιαλτικές προβλέψεις επιστημόνων: ''Το 2021 θα επανέλθουμε στην κανονικότητα''! - ''Οι πιο κρίσιμες μέρες δεν έχουν έρθει''

Θέση για όσα συμβαίνουν σε Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο πήραν ειδικοί επιστήμονες.

Την εκτίμηση πως ο πλανήτης δεν θα επιστρέψει στην κανονικότητα νωρίτερα από το 2021, όσον αφορά τον κορωνοιό, εξέφρασε σε αποκλειστική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια, Ζέφρι Σέιμαν.

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας του καθηγητή, σε κάθε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα αντιστοιχούν έντεκα ασυμπτωματικά ενώ όπως προκύπτει ειδικότερα από τα συγκεκριμένα ευρήματα η ανάπτυξη του ιού οφείλεται στους ανθρώπους με ήπια συμπτώματα που μεταφέρουν και μεταδίδουν τον ιο.
Όπως ανέλυσε ο κος Σέιμαν συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ, στις τελευταίες έρευνες, βασισμένες στα στοιχεία που έχουμε δει στη χώρα όπου δεν έχουν υπάρξει αρκετά τεστ, υπολογίζεται ότι μόνο ένας στους έντεκα ανθρώπους έχουν εντοπιστεί ως κρούσματα που κουβαλούν τον ιό.

Στην Κίνα, πριν επιβάλλουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, πριν τις 23 Ιανουρίου ήταν ένας στους επτά.

"Εξαρτάται από το πόσοι θα αναζητήσουν νοσοκομειακή περίθαλψη και από το πόσα τεστ θα είναι διαθέσιμα, θα γίνουν και θα ανακοινωθούν." τόνισε προσθέτοντας πως αφότου η Κίνα επέβαλε τους ταξιδιωτικούς περιρισμούς και τα περιοριστικά μέτρα, άρχισαν να τεστάρουν τους ανθρώπους πολύ πιο επιθετικά, και τότε ήταν που ξεκίνησαν να καταχωρούν την πλειονότητα των μολύνσεων, αφού βγήκαν έξω στην "κοινότητα", ιχνηλάτησαν και εξέτασαν ραγδαία.

«Αυτό που βρήκαμε είναι πως η πλειοψηφία αυτών που έχουν μολυνθεί από τον COVID-19 δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ισχυρά συμπτώματα και δεν είναι αναγκασμένοι να ακολουθήσουν κάποια θεραπεία. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν προφανώς κάποια ήπια συμπτώματα, κάτι σαν αυτό που εσείς κι εγώ θα νιώθαμε τον Χειμώνα εάν είχαμε ένα κρύωμα, θα είχαμε έναν ξηρό λαιμό, ή πόνους στο σώμα, όμως δεν είναι αρκετά σκληρά τα συμπτώματα ώστε να σταματήσουμε την καθημερινή μας ρουτίνα, να πηγαίνουμε στη δουλειά μας, να χρησιμοποιούμε την δημόσια συγκοινωνία, ή να πηγαίνουμε για ψώνια» εξήγησε ο καθηγητής καταλήγοντας πως ως αποτέλεσμα αυτά τα άτομα είναι έξω στην "κοινότητα" και διασπείρουν τον ιό σε άλλες περιοχές, τον μεταδίδουν σε άλλους ανθρώπους, πηγαίνουν σε ταξίδια εργασίας, ή διακοπές.

«Και μπαίνουν σε αεροπλάνα και το μεταδίδουν σε άλλες περιοχές. Και αυτό είναι που τελικά βοήθησε την γρήγορη εξάπλωση αυτού του ιού, στη Κίνα και παγκοσμίως αφού μεταφέρθηκε από ένα μέρος σε ένα άλλο.» επεσήμανε.

Βαθύ 21

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Επιδημιολογίας οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για εμβόλιο αυτή τη στιγμή είναι για το καλοκαίρι του 2021 εφόσον όλα προχωρήσουν πολύ καλά, γρήγορα και με επάρκεια. Για αυτό το λόγο εκτιμά ότι όχι μόνο δεν θα έχουμε απαλλαγεί τον κορωνοιό, νωρίτερα από το 2021, αλλά υπολογίζεται και θεωρεί ότι η κανονικότητα θα έχει επανέλθει στο βάθος του 2021. 

"Ξέρετε προφανώς θα μπορούσε αυτή η διαδικασία να επιταχυνθεί ή να αργήσει. Αλλά θέλουμε να αντέξουμε ώστε να παραγάγουμε ένα εμβόλιο που θα προστατεύσει ευρέως τον πληθυσμό. Η εναλλακτική ξέρετε είναι να μολυνθεί με αργό ρυθμό ο πληθυσμός και αρκετοί άνθρωποι να έχουν νοσήσει ώστε σε κάποιο χρονικό σημείο να επιστρέψουμε στην κανονικότητα της οικονομίας μας και της δραστηριότητας γιατί οι άνθρωποι θα έχουν νοσήσει και οι περισσότεροι θα νοσήσουμε με ελαφρά συμπτώματα πιθανότατα.", δηλώνει.

Τι αναφέρουν Έλληνες ειδικοί

Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, καθηγητή γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει για πολλά χρόνια. η μετάλλαξη μακροπρόθεσμα του ιού δεν θα έχει σε καμία περίπτωση τις κοινωνικές συνέπειες που έχει αυτή τη στιγμή. Τώρα, όποιος εκτίθεται κινδυνεύει να νοσήσει και μάλιστα πολύ σοβαρά, αλλά όταν θα «χτιστεί» η ανοσία η διαχείρισή του θα γίνει σαφώς ευκολότερη, όπως συμβαίνει και με τον ιό της γρίπης. «Αυτό που βλέπουμε τώρα στην Ιταλία μπορεί να το δούμε να γίνεται σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και ανάλογα με την κλίμακα του πληθυσμού.

Κληθείς να σχολιάσει το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον κορονοϊό ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως «κανείς δεν ξέρει καθώς το εμβόλιο είναι κάτι δύσκολο και δεν βγαίνει έτσι απλά στην αγορά όπως βγαίνουν άλλα εμβόλια. Είναι ένα καινούργιο εμβόλιο που αφορά έναν καινούργιο ιό και πρέπει να δοκιμαστεί. Αυτό που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας είναι ο ευρωπαϊκος οργανισμός να το δεχτεί. Εάν αυτό γίνει γρήγορα τότε αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε απελπιστική κατάσταση γιατί θα είναι διατεθειμένοι να πάρουν ένα ρίσκο λόγω της επικρατούσας κατάστασης" κατέληξε ο καθηγητής γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης.
πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...