Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Η Μόσχα «στριμώχνει» τις ΗΠΑ: Μαχητικά Su-35, βομβαρδιστικά Tu-160 και πύραυλοι S-300 «πάνε» Βενεζουέλα – Ρωσική «ασπίδα» για τον Μαδούρο

Η Ρωσία έστειλε χθες δυο βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tu-160 στη Βενεζουέλα για να συμμετάσχουν σε μια κοινή άσκηση με τις τοπικές ένοπλες δυνάμεις ως απάντηση στις απειλές των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Μαδούρο.

Οι ειδικοί στην Μόσχα αναφέρουν ότι οι «ασκήσεις» έχουν σχεδιαστεί για να επιδείξουν την αυξανόμενη στρατιωτική δύναμη της Μόσχας στην αμερικανική ήπειρο ενώ ενισχύσουν τη θέση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολα Μαδούρο.

Τα αεροσκάφη Tu-160 προσγειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Simón Bolívar κοντά στο Καράκας τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βενεζουέλας.

Σήμερα Τρίτη μετά από συνάντηση του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου με τον ομόλογο του από την Βενεζουέλα Βλαντιμίρ Πάτρνιο Λόπεζ, συζητήθηκε η παράδοση αντιαεροπορικών πυραύλων S-300VM για την ενίσχυση των δυνατοτήτων άρνησης περιοχής πρόσβασης (A2AD) σε ξένα αεροσκάφη.

Συγκεκριμένα η Ρωσία θα προμηθεύσει πιθανότατα την Βενεζουέλα με μαχητικά αεροσκάφη Su-35, αριθμό πυραύλων S-300VM μεγάλης εμβέλειας και αντιαεροπορικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς BuK-M2E.

Αυτά συμπληρώνονται από το υπάρχον αντιαεροπορικό σύστημα S-125, το οποίο είναι ιδιαίτερα θανατηφόρο εναντίον αεροσκαφών που πετούν χαμηλά.

Στην πολεμική αεροπορία της χώρας υπάρχουν μαχητικά αεροσκάφη Su-30 τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία και είναι εξοπλισμένοι με πυρομαχικά R-27ER και R-77, με εμβέλεια 130χλμ και 110χλμ αντιστοίχως, τα οποία ξεπερνούν σε εμβέλεια εκείνα των αμερικανικών πυραύλων AIM-120B και AIM-120C τα οποία εξοπλίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των αμερικανικών μαχητικών.

Το αεροσκάφος Su-30MK2 αλλά και το Su-35 είναι μαχητικά εναέριας υπεροχής τα οποία θα δώσουν στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας μεγάλη δύναμη.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν επίσης ζητήσει την ρωσική βοήθεια για την αναβάθμιση των υπάρχοντων αντιπυραυλικών τους συστημάτων.

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν μια μέρα μετά τη διεξαγωγή των μυστικών συνομιλιών μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του ομόλογο του της Βενεζουέλας, η οποία αφορούσε σύμφωνα με πληροφορίες αποκλειστικά τον τομέα της άμυνας.

Ο υπουργός της Βενεζουέλας Padrino Lopez δήλωσε σχετικά κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ρώσο ΥΠΑΜ: «Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ των προέδρων μας, τέθηκαν πολλά ζητήματα σχετικά με τον αμυντικό τομέα. Ιδιαίτερα, ότι αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας μας στη συντήρηση του εξοπλισμού που παρέχεται στη χώρα μας από τη Ρωσία. Αλλά αποφασίσαμε και για την προμήθεια σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος».

Αυτό που θέλει ο Μαδούρο να επιτύχει είναι να ενισχύσει κατά πολύ τις δυνατότητες των αντιπυραυλικών του συστημάτων του, αυξάνοντας παράλληλα την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έτσι, το Καράκας εισάγει έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τα αμερικανικά αεροσκάφη που δεν υπήρχε στη Λιβύη, το Ιράκ, τη Συρία, τον Παναμά, τη Γρενάδα ή σε άλλα θέατρα όπου οι δυνατότητες της αεράμυνας των χωρών αυτών ήταν εξαιρετικά περιορισμένες.

Ο εκσυγχρονισμός των δυνατοτήτων της αντιεροπορικής άμυνας της Βενεζουέλας είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια της χώρας.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, η Βενεζουέλα έχει προγραμματίσει την αγορά και προηγμένων μαχητικών Su-35, η οποία πριν μερικούς μήνες ήταν απαγορευτική λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και της σοβαρής οικονομικής κρίσης στην χώρα.

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται και πάλι, οι απειλές για τη χώρα παραμένουν και έτσι είναι πολύ πιθανό η Βενεζουέλα να ξεκινήσει και πάλι την απόκτηση των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών.

Πέρα από τις ανάγκες της Βενεζουέλας, υπάρχουν τα σχέδια της Μόσχας η οποία ετοιμάζει ισόποση αντίδραση στο σχέδιο περικύκλωσης της ρωσικής επικράτειας από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο μας αναφέραμε ότι έρχονται μεγάλες εξελίξεις παγκοσμίως μετά το σχέδιο συνεχούς περικύκλωσης της Ρωσίας από τις κινήσεις των αμερικανικών δυνάμεων γύρω από την ρωσική επικράτεια εδώ και μερικούς μήνες, οι οποίες προκάλεσαν «κόκκινο συναγερμό» στο Κρεμλίνο.

Η κόντρα μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων έχει περιέλθει σε άλλο επίπεδο με κινήσεις αμερικανικών πλοίων κοντά σε βάση του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού, αλλά και στην θάλασσα του Αζόφ.

«Ρωσικά υποβρύχια «φορτωμένα» με βαλλιστικούς πυραύλους θα εμφανιστούν στον Κόλπο του Μεξικού και θα καταστρέψουν την Αμερική», προειδοποιεί ο διάσημος Ρώσος αμυντικός αναλυτής Ιγκόρ Κοροτσένκο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εθνική Άμυνα», σύμβουλος του Πούτιν σε θέματα εξοπλισμών, ο οποίος σαφώς γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, μετά τις απειλές για ισχυρή παρουσία πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στην Μ.Θάλλασσα.

Ο ίδιος εμπειρογνώμονας με πραγματικά μεγάλες διασυνδέσεις στο Κρεμλίνο και τον ρωσικό στρατό, προειδοποιεί ότι κάθε προσπάθεια εκφοβισμού της Ρωσίας είναι «άχρηστη και άσκοπη”, από πλευράς ΗΠΑ διότι οι συνέπειες θα είναι πραγματικά καταστροφικές.

«Η Ρωσία είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην προσπάθεια των ΗΠΑ να αποστείλουν πολεμικά πλοία σε Μαύρη Θάλασσα και ρωσική Άπω Ανατολή, με την αποστολή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων κλάσης Borei-yasen στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά προς το παρόν αυτά «προτιμούν» να ασκούν εκεί κοντά καθήκοντα ρουτίνας», ανέφερε ο Ιγκόρ Κοροτσένκο σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων ITAR TASS.

Αυτές οι κινήσεις δείχνουν πως ότι είναι να ξεκινήσει ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει και το μόνο που θα κάνουμε από εδώ και στο εξής είναι να «μετράμε» κινήσεις και από τις δύο πλευρές.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...