S-500: Ο εξολοθρευτής των F-35 και F-22
Το τρομερό νέο αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα S-500 της Ρωσίας εισήλθε στην διαδικασία παραγωγής και καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ βεληνεκούς εμπλοκής πυραύλων.
Το οπλικό σύστημα επόμενης γενιάς έχει σχεδιαστεί για να συμπληρώνει το ήδη πανίσχυρο σύστημα S-400 της Μόσχας και να αντικαταστήσει το αντιβαλλιστικό αμυντικό σύστημα A-135. Όχι μόνο το νέο οπλικό σύστημα έχει πρωτοφανή ικανότητα να καταρρίπτει στόχους σε υψηλό υψόμετρο - συμπεριλαμβανομένων των βαλλιστικών πυραύλων και δορυφόρων - σε εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις. Υπάρχουν αναφορές ότι το σύστημα θα έχει την ικανότητα να εντοπίζει και να εμπλέκει αεροσκάφη τύπου stealth. Ωστόσο, ενώ ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι θεωρητικά δυνατό, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια χειροπιαστή απόδειξη, δεδομένης και τις μυστικότητας που υπάρχει γύρω από το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα.
Αυτό που είναι σίγουρα γνωστό για το S-500 είναι ότι η κατασκευή του αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος το παρουσίασε δημόσια κυρίως ως ένα αμυντικό σύστημα εναντίον στόχων υψηλού υψόμετρου. "Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν και να οικοδομηθούν τεχνολογικές βάσεις στον τομέα της αεράμυνας, να συνεχιστεί ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων Pantsir, να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη και οι προετοιμασίες για τη μαζική παραγωγή των νεότερων συστημάτων S-500 που είναι ικανά να χτυπήσουν στόχους σε υπερβολικά μεγάλα ύψη", δήλωσε ο Πούτιν τον Μάιο.
Αν και δεν έχουν έρθει στην δημοσιότητα όλες οι δυνατότητες των S-500, δεν υπάρχει καμία αμφιβολίας για τις δυνατότητες των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας. Πράγματι, σύμφωνα με τις αμερικανικές πηγές, η Μόσχα πρόσφατα διενήργησε δοκιμή ρεκόρ του συστήματος S-500 με καταρρίψεις στόχων σε αποστάσεις που μέχρι προηγουμένως θεωρούνταν αδύνατες. Σύμφωνα με μια έκθεση του CNBC που αναφέρει πηγές της αμερικανικής κατασκοπίας, «το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-500 έπληξε επιτυχώς έναν στόχο 299 μίλια μακριά, απόσταση την οποία οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι είναι 50 μίλια μακρύτερα από κάθε άλλο γνωστό τεστ».
Όπως ανέφερε ο Βλαντιμίρ Καρνόζοφ στην Aviation International News, το S-500 θα χρησιμοποιεί διάφορα είδη πυραύλων. Όταν χρησιμοποιείται με στόχους αναπνοής αέρα, το S-500 μπορεί να χρησιμοποιήσει την οικογένεια των πυραύλων 48N6, τα οποία έχουν εμβέλεια μέχρι 240 χιλιόμετρα. Για στόχους μεγαλύτερης εμβέλειας, το σύστημα θα χρησιμοποιεί την έκδοση 40N6 με υψηλότερες επιδόσεις. Επίσης θα χρησιμοποιεί μικρότερου βεληνεκούς βλήματα 9M96 και 9M100.
Οι νέοι S-500 αναμένεται να είναι πιο αποτελεσματικοί από τους S-400, έχοντας χρόνο αντίδρασης μόλις 3-4 δευτερόλεπτα, ενώ οι προκάτοχοί τους χρειάζονταν 9 με 10 δευτερόλεπτα.
Οι S-500 μπορούν να εντοπίσουν και να επιτεθούν σε πάνω από 10 βαλλιστικούς πυραύλους ταυτόχρονα σε ύψος 600 χλμ και με ταχύτητα 7.000 μέτρα το δευτερόλεπτο.
Σύμφωνα με κάποιες πηγές οι S-500 θα έχουν ακτίνα δράσης τα 2.000 χλμ ενώ θα μπορούν να καταστρέψουν τους βαλλιστικούς πυραύλους πριν αυτοί μπουν ξανά στην ατμόσφαιρα.
Οι S-500 θα μπορούν να συνεργαστούν με τους S-400, S-300VM4, S-350 καθώς και άλλα όπλα ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία ενός αποτελεσματικού δικτύου προστασίας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν πως τα τελευταίας τεχνολογίας F-22, F-35 και B-2 δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τους S-500, οι οποίοι είναι εφοδιασμένοι με τελευταίας τεχνολογίας ραντάρ που ανιχνεύουν ακόμα και αεροσκάφη τεχνολογίας στελθ.
Σύμφωνα με το Missile Threat (των ινστιτούτων George C. Marshall και Claremont), το σύστημα πιθανώς να χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό και πυρηνικές κεφαλές, για να διασφαλίζεται η καταστροφή των εισερχόμενων σμηνών βαλλιστικών πυραύλων.
Ενάντια στις απειλές των βαλλιστικών πυραύλων το S-500 χρησιμοποιεί τους κινητικά βλήματα 77N6-N και 77N6-N1. Οι πύραυλοι είναι ικανοί να χτυπήσουν τους στόχους τους με ταχύτητα 7 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, ταχύτητα η οποία οι Ρώσοι θεωρούν επαρκή για να καταστρέψουν κάθε εισερχόμενο εναέριο στόχο, συμπεριλαμβανομένων και δορυφόρων. Έχει προφανώς την ικανότητα να εμπλέκεται με στόχους σε ύψος 200 χλμ. σε απόσταση 600 χιλιομέτρων. Μπορεί να επιτεθεί ταυτόχρονα σε 10 εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους και έχει απόκριση μικρότερη από 4 δευτερόλεπτα.
Υπάρχουν μερικές αναφορές που δηλώνουν ότι οι S-500 μπορούν να εμπλέξουν αεροσκάφη τύπου stealth, συμπεριλαμβανομένων του Lockheed Martin F-22 Raptor, του F-35 Joint Strike Fighter ή οποιασδήποτε άλλης πλατφόρμας τέτοιου τύπου. Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι το σύστημα μπορεί να εμπλέξει στόχους πέρα από τον ορίζοντα και να συνδεθεί σε ένα δίκτυο αεράμυνας και ραντάρ που συμπεριλαμβάνει και δορυφόρους.
"Είναι ασφαλές να πούμε ήδη από τώρα ότι η Ρωσία δημιούργησε το πρώτο πολυεπίπεδο σύστημα αεροπορικής άμυνας στον κόσμο, το οποίο θα προστατεύσει με αξιοπιστία τη χώρα από τεράστιες επιθέσεις πυραύλων", δήλωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Zvezda . "Το S-500 θα αναλύει πληροφορίες μιας πιθανής επίθεσης πυραύλων από δορυφόρους και ραντάρ πέρα από τον ορίζοντα, όπως το Voronezh, καθώς και θα επιλέγει στόχους, με βάση την σπουδαιότητάς τους και εν τέλει θα τροφοδοτεί στόχους σε διάφορα αντιαεροπορικά συστήματα. "
Δεδομένων των προηγμένων δυνατοτήτων δικτύωσης και διασύνδεσης των S-500, ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι όντως οι Ρώσοι θα μπορούσαν να εντοπίσουν και να καταρρίψουν αεροσκάφη τύπου stealth. Πράγματι, με τη διασύνδεση πολλών ραντάρ μεγάλης ταχύτητας και εμβέλειας, όπως το RLS Voronezh-DM και το 1L119 Nebo SVU, θα μπορούσε να είναι δυνατός ο εντοπισμός αεροσκαφών όπως το F-22 ή το F-35. Η ένωση αισθητήρων έδωσε σε πολλά στρατεύματα ικανότητες πολύ μεγαλύτερες από το άθροισμα των δυνάμεων τους. Αυτή μπορεί να είναι μια τέτοια περίπτωση.
http://www.onalert.gr/stories/s500-o-eksolo8reuths-twn-f35-kai-f22/66764