Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

«Τρέμει» τις προφητείες για την Πόλη ο Ερντογάν

Στην αρχή του 20ού αιώνα οι έρευνες των Ρώσων γύρω από την Άλωση της Πόλης και τις προφητείες για την απελευθέρωσή της εντάθηκαν όσο ποτέ. Κυκλοφόρησαν διάφορες εκδόσεις με το θέμα της αναβίωσης του Βυζαντίου και της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως ορθόδοξου ναού

«Είναι όλη δική μας, είναι η δική μας Κωνσταντινούπολη», διακήρυξε τρομοκρατημένος ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, σαν να ξύπνησε από κάποιον εφιάλτη. Ηταν μία προσπάθεια να διεγείρει τα εθνικιστικά συναισθήματα του ακροατηρίου του ή μήπως κατάλαβε ότι πλησιάζει η ώρα των προφητειών για την απελευθέρωση της Πόλης; Ταυτόχρονα προέβη σε ευχολόγια για τα F-35, παρά το ότι εκκρεμεί η σχετική απόφαση του Κονγκρέσου, μετά και από την έκθεση «κόλαφος» του Πενταγώνου η οποία αποκλείει την Τουρκία από το πρόγραμμα αν η τελευταία προβεί σε αγορά S-400.

Ο Τούρκος πρόεδρος ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία την Άνοιξη έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες την προεκλογική εκστρατεία, ενώ σήμερα μίλησε στην Κωνσταντινούπολη, η ‘κατάκτηση’ της οποίας αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για αυτόν και έπειτα της Άγκυρας. Προσπαθώντας να τονίσει τη σπουδαιότητα της Πόλης, σήμερα προκάλεσε για άλλη μια φορά το εθνικιστικό αίσθημα, υποστηρίζοντας ότι παρότι εδώ και 600 χρόνια η Κων/λη ανήκει στους Τούρκους, ακόμη την εποφθαλμιούν κάποιοι. «Είναι όλη δική μας, είναι η δική μας Κωνσταντινούπολη. Είτε ζούμε στο Εσενλέρ, είτε στο Μπεσικτάς, είτε στο Τσεκμέκιοι, είτε στα Πριγκηπόνησα, αρκεί που αναπνέουμε τον ίδιο αέρα αυτής της πόλης. Μακάρι στις 31 Μαρτίου η Κωνσταντινούπολη να είναι μία διαφορετική πόλη. Παρόλο που είναι δική μας εδώ και 600 χρόνια, γνωρίζουμε ότι ακόμη υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι αυτή η πόλη είναι πολλή για μας (δεν την αξίζουμε)».

Στην αρχή του 20ού αιώνα οι έρευνες των Ρώσων γύρω από την Άλωση της Πόλης και τις προφητείες για την απελευθέρωσή της εντάθηκαν όσο ποτέ. Κυκλοφόρησαν διάφορες εκδόσεις με το θέμα της αναβίωσης του Βυζαντίου και της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως ορθόδοξου ναού.

Το 1915 εκδόθηκε το βιβλίο Τσαργκράντ (Η Βασιλεύουσα),1 στο οποίο οι Ρώσοι ιστορικοί μέσα από τις μελέτες τους ανέφεραν τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από την πτώση της βυζαντινής πρωτεύουσας αλλά και την ανάγκη της ιστορικής δικαίωσης.


Ύστερα από την περιγραφή της Άλωσης της Πόλης, οι Ρώσοι ιστορικοί στο βιβλίο Βασιλεύουσα αναφέρουν τις προφητείες των Ελλήνων. Ιδιαίτερα γνωστή στον ελληνικό κόσμο ήταν η προφητεία που ήταν γραμμένη στη σαρκοφάγο του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μεγάλου. Το 1421 ο Γεώργιος Σχολάριος αποκρυπτογράφησε την επιγραφή, η οποία έγινε γνωστή ως η προφητεία του Λέοντος Σοφού. Η προφητεία έλεγε πως στην αρχή της κυριαρχίας του ο «Ισμαήλ» με το όνομα Μωάμεθ θα ανατρέψει τους Παλαιολόγους, θα κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη, θα βασιλεύσει εκεί, θα κατακτήσει πολλούς λαούς και θα ρημάξει τον Εύξεινο Πόντο.

Ύστερα θα ενωθούν οι δυτικοί λαοί, θα τον πολεμήσουν και θα τον νικήσουν. Τα παιδιά του δεν θα κυβερνήσουν για πολύ. Το ξανθό γένος μαζί με τους απογόνους των βυζαντινών θα νικήσουν τον «Ισμαήλ» και θα κυριαρχήσουν στους επτά λόφους.

Η προφητεία έλεγε πως τρεις φορές θα ακουστεί η φωνή που θα επιδείξει τον νέο κυβερνήτη.

Γνωστή ήταν και η προφητεία (ή το όραμα) του Δανιήλ, ο οποίος έλεγε πως οι κατακτητές θα χωριστούν σε τρία μέρη. Το πρώτο θα νικηθεί με όπλα, το δεύτερο θα βαπτιστεί και το τρίτο θα εκδιωχθεί. Μετά από αυτό, λέει η προφητεία, θα ανοίξουν για τον κόσμο τα επίγεια πλούτη και όλοι θα ζήσουν ευτυχισμένα.

Είναι πολλοί και οι θρύλοι γύρω από την Άλωση της Πόλης. Ένας θρύλος μάς λέει για τον ιερέα, ο οποίος προσευχόμενος στο Ναό της Αγίας Σοφίας παρακάλεσε για θαύμα. Ο τοίχος άνοιξε, και έκλεισε μόλις ο κληρικός πέρασε μέσα. Περνούσαν οι αιώνες, και οι Έλληνες έλεγαν μεταξύ τους πως ακούγεται ακόμα η προσευχή του ιερέα μέσα από τον τοίχο. Αυτός ο ιερέας, όπως λέει ο θρύλος, όταν μπει ο Σταυρός στην Αγία Σοφία θα συνεχίσει τη λειτουργία που διακόπηκε βίαια.

Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι ο θρύλος για τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά. Όταν απελευθερωθεί η Πόλη θα αναστηθεί ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, ο τελευταίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.

Οι Ρώσοι διέδιδαν τις προφητείες στο λαό τους και πίστευαν στην ιστορική αποστολή τους. Κινήσεις εκ μέρους τους εκδηλώθηκαν κατά τον 19ο αιώνα και μέχρι τις αρχές του 20ού. Όμως η επανάσταση των μπολσεβίκων, που ακολούθησε, άλλαξε τη μοίρα της Ρωσίας και του ελληνισμού.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε σημερινή του ομιλία στην Κωνσταντινούπολη διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι θα παραλάβει η Τουρκία τα F-35, παρά τις αντιδράσεις του αμερικανικού Κογκρέσου.

«Η Αμερική κατασκευάζει σήμερα τα F-35, από τα οποία σε εμάς θα έρθουν 120 αεροσκάφη. Εμείς εξάλλου κατασκευάζουμε κάποια κομμάτια τους και τους τα στέλνουμε εκεί, τα οποία τα τοποθετούν για να τα πουλήσουν στον κόσμο. Και σε εμάς θα πουλήσουν», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση του Πενταγώνου αναφέρει ότι: “Η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων πυραύλων S-400 θα μπορούσε να οδηγήσει στην πιθανή απομάκρυνση της Άγκυρας από το πρόγραμμα F-35 καθώς επίσης και από την απόκτηση άλλων όπλων, όπως τα ελικόπτερα CH-47F Chinook της Boeing, F-16 της Lockheed Martin και ελικόπτερα UH-60 Black Hawk”, .

Γερουσιαστές στην Ουάσινγκτον έχουν καλέσει τον Λευκό Οίκο να αναστείλει τις πωλήσεις του αεροσκάφους F-35 στην Τουρκία για το οποίο η Άγκυρα έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια .

Ο Ταγίπ Ερντογάν παράλληλα έδωσε το μήνυμα ότι θα συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στη Συρία και το Ιράκ εναντίον των Κούρδων του YPG/PKK. «Πραγματοποιήσαμε την επιχείρηση Κλάδο Ελαίας και την επιχείρηση στο Αφρίν. Τώρα την επιχείρηση στο Σιντζάρ. Είμαστε πάντα στο μυαλό τους. Θα συνεχίζουμε να τους θάβουμε στους λάκκους που οι ίδιοι σκάβουν. Οι τρομοκράτες θα πάψουν να αποτελούν πρόβλημα για το έθνος μου. Βρισκόμαστε εκεί με τους στρατιώτες μας και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Αν το επιτρέψει ο Αλλάχ, όλοι μαζί θα αναγκάσουμε όσους επιτίθενται στα σύνορα και την πατρίδα μας να πληρώσουν το τίμημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...