Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν «κουρδικό κράτος στη Συρία» - Ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας


Του Kurtuluş Tayiz, εφ. Akşam

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει ήδη τελειώσει. Ο «εχθρός» που είναι το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), έχει ηττηθεί. Δεν υπάρχει πλέον απειλή που να ακούει στο όνομα ΙΚ. Οι δυνάμεις που εκπροσωπούν το λαό της Συρίας, κυρίως κάτω από την επιρροή της Τουρκίας, έχουν σιγήσει τα όπλα τους και περιμένουν για συμβιβασμό. Όσον αφορά τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, είναι κυρίως υπό την επιρροή της Τουρκίας και έχουν θέσει τα όπλα τους παρά πόδα, περιμένοντας τις εξελίξεις.

Φυσικά, επειδή ο εμφύλιος πόλεμος δεν έχει τελειώσει όπως θα ήθελαν οι ΗΠΑ, ο σχηματισμός της νέας πολιτικής τάξης στη Συρία καθυστερεί.
Η πραγματική δύναμη που εμποδίζει την πολιτική διευθέτηση του προβλήματος στη Συρία, δεν είναι άλλη από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι συνθήκες για το νέο σύνταγμα, τις εκλογές και τη μεταβατική περίοδο είναι εξαιρετικά κατάλληλες. Όμως, οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν να ακολουθείται ο οδικός χάρτης που συμφώνησαν από κοινού η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν, και ο οποίος θα οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας νέας τάξης στη Συρία.
Πότε θα καθίσουν οι ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Από την άλλη πλευρά, οι εργασίες για τη δημιουργία του κράτους της «Κουρδικής Περιοχής της Συρίας», που είναι σε εξέλιξη με την υποστήριξη των ΗΠΑ, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν πρώτα να ολοκληρώσουν από κάθε άποψη την ίδρυση του κρατικού μηχανισμού και της διοίκησης στην «κουρδική περιοχή», πριν καθίσουν στο τραπέζι όπου θα καθοριστεί η πολιτική λύση στη Συρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καθίσουν στο τραπέζι για μια «πολιτική λύση» μόνο αφού έχουν ολοκληρώσει τη συγκρότηση ενός πλήρως εξοπλισμένου στρατού, μιας αυτόνομης διοίκησης και μιας ομπρέλας εναέριας προστασίας στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα υπάρξει άλλος δρόμος από την αποδοχή της πραγματικότητας του YPG από το καθεστώς της Συρίας και από τις άλλες χώρες που θα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτός είναι ο στόχος των αμερικανικών επιχειρήσεων στο βόρειο τμήμα της Συρίας.


Ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ εξαπατούν την Τουρκία στο θέμα της Ιεράπολης/Μένπετζ και της περιοχής ανατολικά του Ευφράτη είναι αυτός. Η Ιεράπολη έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή είναι η πύλη που σε οδηγεί στα ανατολικά του Ευφράτη. Είναι πολύ δύσκολο να παραδώσουν οι ΗΠΑ αυτήν την στρατηγική «πύλη» στην Τουρκία. Υπάρχει μια πιθανότητα να παραδώσουν την περιοχή στην Τουρκία και αυτό θα γίνει, αν γίνει, μόνο αφού έχουν ολοκληρωθεί τα μέτρα που θέλουν να υλοποιήσουν οι ΗΠΑ ανατολικά του Ευφράτη.
Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδεύσει 8-10 χιλιάδες από το σύνολο των 40 χιλιάδων που έχουν προγραμματίσει να εκπαιδεύσουν, για να συγκροτήσουν το στρατό των (Κούρδων) τρομοκρατών. Έτσι έχουν εκπαιδευτεί σε τρομοκρατικό στρατό 8-10 χιλιάδων ανθρώπων. Στόχος τους είναι να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν 40 χιλιάδες μαχητές. Δεν έχουν πρόβλημα οπλισμού. Τουλάχιστον προς το παρόν, οι ΗΠΑ προσπαθούν να εξοπλίσουν έναν τρομοκρατικό στρατό 50 χιλιάδων ανθρώπων. Οι ΗΠΑ, με τις στρατιωτικές βάσεις που έχουν εγκαταστήσει στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη και με τα Φυλάκια Παρατήρησης που θα δημιουργήσουν το επόμενο διάστημα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, θα θέσουν υπό την προστασία τους την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη απέναντι στην Τουρκία.
Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες ανατολικά του Ευφράτη, τότε θα επιβάλουν στα μέρη που θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια πολιτική λύση στη Συρία να αναγνωρίσουν την «συριακή κουρδική κυβέρνηση». Ένα «κουρδικό κράτος» στην ανατολική πλευρά του Ευφράτη, είναι ένα σχέδιο που η Δύση θέλει να υλοποιήσει εδώ και εκατό χρόνια. Στη Συνθήκη των Σεβρών προσπάθησαν να πείσουν τους Τούρκους να δεχτούν ένα τέτοιο κράτος «Ανατολικά του Ευφράτη». Ένα σχέδιο που δεν δέχτηκε η Τουρκία πριν από εκατό χρόνια, που ήταν εξαιρετικά αδύναμη, είναι αδύνατον να το δεχτεί σήμερα.

Η Άγκυρα προσπαθεί να κάνει τις δικές της προετοιμασίες, τους δικούς της υπολογισμούς και να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ισορροπίες. Ο κατάλληλος χρόνος επέμβασης στην περιοχή αυτή είναι επίσης ορατός.
Όπως δεν έπιασαν οι πιέσεις της Δύσης για δημιουργία κουρδικού κράτους «ανατολικά του Ευφράτη» πριν από εκατό χρόνια, έτσι δεν θα φέρουν αποτέλεσμα και σήμερα. Επιπλέον, αυτή τη φορά η Άγκυρα είναι ισχυρότερη, πιο αποφασισμένη και πιο σίγουρη από ποτέ. 

Kurtuluş Tayiz

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης.
http://www.pontos-news.gr/article/187886/oi-ipa-proetoimazoyn-koyrdiko-kratos-sti-syria

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...