Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Αναλυτές για τον συριακό πόλεμο: Ο στρατός σε ολομέτωπη επίθεση, προελαύνει, περικυκλώνει το Χαλέπι, κλείνει τα συνοριακά περάσματα, δεν πέφτει η κυβέρνηση.

Μεγάλη η συμβολή των ρώσων...
 
Οι δυνάμεις του συριακού στρατού ανέκτησαν και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων έναντι των τρομοκρατών και συνεργατών τους που κάμπτονται από την υπολογίσιμη δύναμη πυρός της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας...
σύμφωνα με ειδικούς. Υποστηριζόμενοι στο έδαφος από Hezbollah και τους ιρανούς «συμβούλους» είναι σ΄επίθεση σε όλα τα μέτωπα.
OLJ/AFP 15.1.16

Kατά την ρωσική επιχείρηση των 100 ημερών στη Συρία απελευθερώθηκαν 217 περιοχές ανακοίνωσε το Υπ.Άμυνας της Ρωσίας. Περισσότερα από 1.000 τ.χλμ. εδάφους ελευθερώθηκαν προσθέτει το Υπουργείο. Οι δυνάμεις της πολεμικής ρωσικής αεροπορίας έπληξαν στόχους υποδομών των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους και με 97 πυραύλους κρουζ. Από την αρχή της ρωσικής επιχείρησης στις 30 Σεπτέμβρη η ρωσική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε 5.662 εξόδους.
Sputniknews 16.1.15


Η απελευθέρωση την Τρίτη της Salma, που ήταν το διοικητήριο των ισλαμιστών ανατρτών και της Jabhat al-Nosra (συριακό παρακλάδι της el-Qaëda) στους ορεινούς όγκους της Λαττάκια (ΒΔ) σηματοδοτεί μια σημαντική επιτυχία για το συριακό κράτος γιατί η πόλη τελούσε από το 2012 υπό κατοχή.

Την ίδια στιγμή ο συριακός στρατός επιχειρεί να περικυκλώσει την πόλη του Χαλεπίου, να προχωρήσει προς το Νότο της Χάμα,και στα ανατολικά της Χομς (κέντρο) και να οδηγήσει μια επίθεση στο Cheikh Meskin, κοντά στα ιορδανικά σύνορα (νότος). Όπου αποπειράθηκαν ν άνακτήσουν το συνοριακό πέρασμα Nassib.

Για τον ιορδανό ειδήμονα Labib Qamhaoui, «είναι προς το συμφέρον της Ιορδανίας που ο συριακός στρατός ανακτά συνοριακά περάσματα. Γιατί αυτό μειώνει την επιβάρυνση σχετικά με την ασφάλεια για το βασίλειο». 


«Αδιαμφισβήτητα η ρωσική παρέμβαση ήταν μια μεγάλη βοήθεια για τη συριακή κυβέρνηση, κράτος», επιμένει ο Torbjorn Soltvedt, ειδικός για τη Μ Ανατολή για το γραφείο συμβούλων Verisk Maplecroft. «Συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό ν΄ανακουφίσει την πίεση στο κράτος και να μπλοκάρει την πρόοδο του Στρατού Κατάκτησης της Jaish la Fatah», ένας μεγάλος συνασπισμός της al-Nosra κια ισλαμιστικών οργανώσεων που είχε κάνει θεαμτική προέλαση στην περιοχή του Idleb (ΒΔ)την τελευταία χρόνια.

 

Για τον Vassily Kachine, ειδήμονα στο Κέντρο Ανάλυσης στις στρατηγικές της Μόσχας οι συριακές δυνάμεις επωφελήθηκαν από την παράδοση όπλων από την Ρωσία πιο σύγχρονων και τελειοποιημένων όπως τα τανκ T90 και μοντέρνες συστοιχίες πυροβολικού.
 

Σε αυτό να προτεθούν τα σχέδια μάχης και τις πληροφορίες καθώς πολλά sites φιλοκυβερνητικά δημοσιοποίησαν φωτογραφίες ρώσων αξιωματικών που παρακολουθούν κι επιβλέπουν τις μάχες μαζί με σύριους. «Σήμερα η κατάσταση είναι σταθεροποιημένη, η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει πια να πέσει, οι συριακές δυνάμεις προελαύνουν, και οι διαπραγματεύεσεις άρχισαν – με αλλαγές στη σύνθεση των θέσεων συμμετεχόντων οι οποίοι δεν επιμένουν πια στην άμεση αναχώρηση Assad. Αυτά όλα είναι συνέπεια της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης», εκτιμά ο Vassily Kachine.

«Ο συριακός στρατός έχει περάσει στην επίθεση», επιμένει επίσης ο Firas Abi Ali, ειδήμονας στο IHS Jane’s Analysis. «Οι εξεγερμένοι θα οφείλουν να εκχωρήσουν εδάφη» αλλά «απομένει να δούμε αν ο συριακός στρατός θα έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει τις ανακτημένες θέσεις λόγω έλλειψης ανδρών». Για τον Soltvedt, «τα ρωσικά χτυπήματα θα συνεχιστούν να παίζουν ένα κρίσιμο ρόλο»
.
 

Σύμφωνα με το γεωγράφο ειδήμονα του Washington Institute Fabrice Balanche. «Σκοπός των ρώσων είναι να καθαρίσουν τα τουρκμένικα όρη και Akrad, στα ΒΔ γιατί οι αντίπαλοι απειλούν τις βάσεις τους στην Λαττάκια.. έπειτα πρόκειται να ανακτήσουν το Χαλέπι γιατί ο Bachar el-Assad θέλει να παραμείνει πρόεδρος της Συρίας ή με άλλα λόγια η Συρία είναι η επανένωση το άθροισμα Δαμασκού Χαλεπίου», τονίζει ο Fabrice Balanche.
 

«Τελικά αναφέρει ο Firas Abi Ali, οι ρώσοι έχουν ανάγκη να βοηθήσουν τους σύριους να κόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των συνόρων. Αυτό απαιτεί τη συνεργασία των κυβερνήσεων Ιορδανίας και Τουρκίας και αυτό περναέι από μια πολιτική συμφωνία».
OLJ/AFP 15.1.16

 
Σε αυτήν την κατεύθυνση το πρακτορείο (Tasnim) αναφέρει σήμερα 15.1.16 ότι oι συριακές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τις Μονάδες Εθνικής Άμυνας κατόρθωσαν να καθαρίσουν διάφορες περιοχές σε εμπόλεμες ζώνες στη Συρία και σημειώσουν μεγάλη προέλαση στα περίχωρα της Λαττάκια αποκαλύπτουν στρατιωτικές πηγές την Παρασκευή.

Μια στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι παρά την παρουσία ξένων τακφιριστών τρομοκρατών στην Συρία και την άμεση υποστήριξη της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών προς αυτούς το ηθικό των τρομοκρατών έχει κυριολεκτικά καταστραφεί μετά την γρήγορη προέλαση του συριακού στρατού στιες βόρειες περιοχές της Λαττάκια.

Σύμφωνα με το almayadeen 15.1.16 ο συριακός στρατός ολοκλήρωσε τη στρατιωτική επιχείρηση στην επαρχία της Λαττάκια μετά τον έλεγχο και του όρους Attiyrh για το κλείσιμο των συνόρων με την Τουρκία.  

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...