Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Άκρως ανησυχητικές για την Άγκυρα οι συνεχείς πληροφορίες που φτάνουν από την Συρία και κάνουν λόγο για δημιουργία δυο δυνητικών σημείων μέσα στην Συρία πιθανής προσβολής τους από τους Ρώσους μέσα στο τουρκικό έδαφος.
Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στον τουρκικό τύπο η Τοπική Επιτροπή Συντονισμού Συρίας, (LCC), από τις 19 Ιανουαρίου οι Ρώσοι παρά τις διαψεύσεις έχουν δημιουργήσει αεροπορική βάση στο Qamisli που απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από την τουρκική πόλη του Nusaybın. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν το παλιό αεροδρόμιο που είχε κατασκευαστεί πριν από τον εμφύλιο πόλεμο και το οποίο έχουν βελτιώσει για να ανταποκρίνεται στις νέες πολεμικές απαιτήσει.
Οι πληροφορίες λένε ότι στο αεροδρόμιο αυτό προσγειώνονται και ιρανικά αεροπλάνα μεταφέροντας πολεμοφόδια για την μεγάλη βάση που δημιουργείται, ενώ έχουν εμφανιστεί στην περιοχή και δυνάμεις της λιβανέζικης Χεζμπολάχ.
Αλλά το πιο ενδιαφέρων είναι ότι οι Ρώσοι έχουν εγκαταστήσει πυραυλικά συστήματα το βεληνεκές των οποίων πλήττει άμεσα την μεγάλη τουρκική αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ, κάτι που έχει θορυβήσει σε μεγάλο βαθμό την Άγκυρα.
Εκτός όμως από το Qamisli, οι Ρώσοι οργανώνουν και μια άλλη πολύ σημαντική αεροπορική βάση στα δυτικά, στο αεροδρόμιο του Hımeymin, το οποίο άρχισε να μετατρέπεται σε πολεμικό αεροδρόμιο ήδη από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2015. Η βάση αυτή έχει την δυνατότητα να πλήξει άμεσα όλη την νότια Τουρκία και είναι άκρως επικίνδυνη για την τουρκική πολεμική αεροπορία.
Στην ευρύτερη αυτή περιοχή αυτές τις μέρες διεξάγονται από τους Ρώσους και τον συριακό στρατό εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από το τουρκομανικό στοιχείο που στηρίζεται από την Άγκυρα, και θεωρείται από την Μόσχα υπεύθυνο για την εν ψυχρώ δολοφονία και σύληση του πτώματος του Ρώσου πιλότου στο επεισόδιο της 25ης Νοεμβρίου.
Οι Τούρκοι τώρα ρίχνουν τις ελπίδες τους στους Αμερικανούς οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν και αυτοί δημιουργήσει μια αεροπορική βάση στην πόλη Haseke, όπου σύμφωνα με τους Τούρκους συνεργάζονται στενά με τους Κούρδους στους οποίους βασίζονται για την παρουσία τους στην περιοχή.
Να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί ουσιαστικά έχουν εγκαταλείψει το Ιντζιρλίκ και έχουν συγκεντρώσει τη προσοχή τους για τον συριακό εμφύλιο στο Haseke, ενώ η συνεργασία τους με τους Κούρδους έχει επίσης θορυβήσει και ανησυχήσει έντονα την Άγκυρα.
Η μεγάλη τουρκική δυσαρέσκεια κατά των Αμερικανών που τους κατηγορούν ότι εγκατέλειψαν την Τουρκία εκφράστηκε με τρία χαρακτηριστικά άρθρα. Της Verda Özer της εφημερίδας Hürriyet στις 25/1, του πρώην υπουργού Εξωτερικών της πρώτης ισλαμικής κυβέρνησης που έχει αποπεμφθεί από το ισλαμικό κόμμα, Yaşar Yakış, της εφημερίδας Zaman, στις 26/1, και του παλαίμαχου, Sami Kohen της εφημερίδας Milliyet, στις 26/1.
Και στα τρία αυτά άρθρα προβάλλεται με χαρακτηριστικό τρόπο αφ’ ενός η τουρκική δυσαρέσκεια με την πολιτική των ΗΠΑ στο συριακό, που ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζεται σαν μεγάλη υποκρισία και αφ’ ετέρου την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία από τις εξελίξεις.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
http://nikosxeiladakis.gr