Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Ρωσική υπηκοότητα με διαδικασίες «fast track».

Οι ξένοι με ειδικά επαγγελματικά προσόντα θα μπορούν ευκολότερα να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα.
Οσοι έχουν εμπειρία στα επαγγέλματα Υγείας, οι εξειδικευμένοι μηχανικοί, και όποιοι κατέχουν πολύ ειδικευμένες τεχνικές δεξιότητες στη βιομηχανία, θα την αποκτούν με διαδικασίες «fast track».
Στη Ρωσία τέθηκε σε ισχύ η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, η οποία καθορίζει τον κατάλογο των επαγγελμάτων, ειδικοτήτων και θέσεων ευθύνης των ξένων υπηκόων και των πολιτών χωρίς υπηκοότητα, που θεωρούνται επαγγελματίες με ειδικά προσόντα και μπορούν να αιτηθούν για την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας με ένα απλοποιημένο τρόπο (με διαδικασία«fast track»).
Ο κατάλογος περιλαμβάνει 74 επαγγέλματα, ειδικότητες και θέσεις ευθύνης. Ανάμεσά τους, επαγγέλματα αιχμής, όπως ειδικότητες των επαγγελμάτων Υγείας και σημαντικές τεχνικές ειδικεύσεις: Ιατρός παθολόγος, νοσοκόμος, μαία, πολιτικός μηχανικός, φαρμακοποιός, τεχνολόγος ραδιολογίας-ακτινολογίας, τεχνίτης οξυγονοκολλητής αερίου, τεχνικός γεώτρησης, τορναδόρος, ηλεκτρολόγος, κ.ά. Στον ίδιο κατάλογο υπάρχουν και ειδικότητες σε διοικητικές θέσεις, όπως διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών, επικεφαλής μεταλλειολόγος, αρχιμηχανικός – επικεφαλής σχεδιαστής, κ.ά. Στη λίστα περιλαμβάνεται επίσης και μια επιστημονική ειδικότητα: Μαθηματικός. Σε γενικές γραμμές, οι επαγγελματικές ειδικότητες στη βιομηχανία, αποτελούν την πλειονότητα σε αυτή τη λίστα.
Το μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού (γνωμοδοτικό όργανο στην κυβέρνηση), Βαντίμ Νόβικοφ, κοιτάζοντας τον κατάλογο είπε ότι, βλέποντας τις απαιτούμενες ειδικότητες, μπορούμε να πούμε ότι για την κυβέρνηση σημαντική προτεραιότητα τώρα είναι η ανάπτυξη της βαριάς και μεσαίας βιομηχανίας, καθώς και της αμυντικής βιομηχανίας.
Ο ειδικός στον τομέα της δημογραφίας και της μακροκοινωνικής δυναμικής, Αντρέι Κοροτάγιεφ, σημειώνει, ότι ο κατάλογος συγκροτήθηκε σύμφωνα με τα στατιστικά του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. «Στις ειδικότητες που περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα, υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις εργασίας. Στη χώρα μας, περίπου το 83% των αποφοίτων Λυκείου ηλικίας 17-22 ετών πηγαίνει στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχει έλλειψη τεχνικού προσωπικού, εργατικών ειδικοτήτων και αποφοίτων μέσης τεχνικής εκπαίδευσης», λέει ο εμπειρογνώμονας.

Προσωρινό μέτρο

Ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Πανρωσικού Κέντρου για το βιοτικό επίπεδο, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομίας, Πολιτικής και Δικαίου της Μόσχας, Νικολάι Βόλγκιν, είναι σίγουρος ότι υπάρχουν ρώσοι ειδικευμένοι επαγγελματίες στους τομείς της λίστας, αλλά έχουν χαμηλά προσόντα. «Ακόμη και σε ορισμένους υπερ-επαγγελματίες των συγκεκριμένων κλάδων, δεν υπάρχουν οι υψηλές δεξιότητες που απαιτούνται σήμερα στον ανταγωνισμό. Αυτό ακριβώς το κενό έρχονται να καλύψουν οι ξένοι επαγγελματίες, για τους οποίους απλοποιείται η διαδικασία για την απόκτηση της υπηκοότητας», σημείωσε. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η ρύθμιση είναι ένα προσωρινό μέτρο. Όταν η κατάσταση στην αγορά εργασίας αλλάξει, θα εμφανιστεί ένας νέος -επικαιροποιημένος– κατάλογος επαγγελματικών ειδικοτήτων.
Για την προετοιμασία των ρώσων στελεχών, χρειάζονται τουλάχιστον 3-5 χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών, γιατί οι απόφοιτοι πρέπει να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία στην ειδικότητά τους. Συνεπώς, εκ των πραγμάτων αυτό είναι ένα προσωρινό έγγραφο. Γιατί, όταν θα λύσουμε το πρόβλημα με αυτά τα 74 επαγγέλματα, τότε, κατά πάσα πιθανότητα, θα έρθει στο φως μια άλλη απόφαση του υπουργείου Εργασίας με ένα νέο κατάλογο ειδικών επαγγελμάτων.
Για να αποκτήσετε τη ρωσική υπηκοότητα με την απλουστευμένη διαδικασία, είναι απαραίτητο να αποκτήσετε αρχικά θεώρηση εισόδου, υποδεικνύοντας ως σκοπό του ταξιδιού σας την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας και τη δυνατότητα κατάθεσης αίτησης για άδεια διαμονής. Στη «fast track» διαδικασία δεν χρειάζεται να πάρετε προσωρινή άδεια παραμονής. Με το νέο μέτρο, έχει ακυρωθεί η προηγουμένως αναγκαία ετήσια δοκιμαστική περίοδος παραμονής για την απόκτηση άδειας διαμονής.
Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:www.rg.ru

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...