Έτοιμο είναι και το δεύτερο ελικοπτεροφόρο της κλάσης Mistral που κατασκεύασε η Γαλλία για το Ρωσικό ναυτικό, σύμφωνα με παγκόσμιο σύστημα ελέγχου πλοίων AIS...

Το σκάφος θα ονομαστεί «Σεβαστούπολη» και αυτή την στιγμή βρίσκεται αγκυροβολημένο 500μ. μακριά από το από καιρό έτοιμο πρώτο σκάφος της ίδιας κλάσης «Βλαδιβοστόκ», το οποίο επίσης προορίζονταν για το Ρωσικό ναυτικό, αλλά δεν έχει παραδοθεί ακόμα, λόγω αμερικανικών πιέσεων προς τη Γαλλία.

Το 2011 η ρωσική Rosoboronexport και η γαλλική DCNS υπέγραψαν συμβόλαιο ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την αγορά από τη Ρωσία των δύο σκαφών της κλάσης που κατασκευάζει η γαλλική εταιρεία. Το πρώτο σκάφος ετοιμάστηκε τον Νοέμβριο του 2014, αλλά δεν έχει παραδοθεί.

Η Γαλλία, πιεζόμενη από τις ΗΠΑ, δεν έχει καταλήξει ακόμα σε κάποια απόφαση σχετικά με την τύχη των δύο πλοίων. Η Ρωσία έχει ζητήσει από τη Γαλλία είτε να παραδώσει τα σκάφη, είτε να επιστρέψει τα χρήματα, στη δεύτερη αυτή περίπτωση η Γαλλία θα πρέπει να καταβάλει και τις ρήτρες μη παράδοσης που προβλέπει το συμβόλαιο και φτάνουν τα 10 εκ. ευρώ.

Στις αρχές Ιανουαρίου η Ρωσία ανακοίνωσε πως αν δεν παραλάβει τα πλοία εντός έξι μηνών θα κινηθεί δικαστικά κατά των γαλλικών ναυπηγείων. 

http://www.hellasforce.com