Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Ρωσία: Ένα νησί …υπαίθριο μουσείο! [εικόνες]

To Kizhi είναι ένα μικρό νησί στο εσωτερικό της λίμνης Onega, το μέγεθος του οποίου δεν ξεπερνά τα 6 χιλιόμετρα σε μήκος. Οφείλει την ονομασία του... στις λέξεις «kizhat» ή «kizhansuari» που σημαίνουν αντίστοιχα «κοινωνική συγκέντρωση» και «νησί των παιχνιδιών»!



Πρόκειται στην ουσία για ένα εντυπωσιακό «υπαίθριο μουσείο» που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1951 όταν πάνω από 87 ξύλινες κατασκευές, μεταξύ των οποίων και εκκλησίες, μεταφέρθηκαν στο νησί για να προστατευθούν από την καταστροφή.



Εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά δείγματα του 15ου αιώνα, με σημαντικότερα το περίφημο Kizhi Pogost, που περιλαμβάνει δύο ξύλινες εκκλησίες και ένα καμπαναριό, που από το 1990 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.



Η εκκλησία της Αναστάσεως του Λαζάρου από τη Μονή Murom, που θεωρείται ως η παλιότερη ξύλινη εκκλησία που υπάρχει στη Ρωσία (δεύτερο μισό του 14ου αιώνα), αλλά και η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος αποτελούν έργα άξια θαυμασμού για τον εξαιρετικό σχεδιασμό τους και την τεχνοτροπία τους.



Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν αγροικίες, μύλους και αχυρώνες, ενώ ένα μουσείο φιλοξενεί στο εσωτερικό του διάφορα εργαλεία, σκεύη, έπιπλα αλλά και πάνω από 1.000 εικόνες από το 16ο έως το 19ο αιώνα.











perierga.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...