Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ψήφο εμπιστοσύνης ζητάει τη Δευτέρα η κυβέρνηση

Αιφνιδίασε η απόφαση της κυβέρνησης


Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή θα ζητήσει η κυβέρνηση, με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, όπως αποφάσισαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την αποψινή τους σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συζήτηση επί του αιτήματος της κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή θα διαρκέσει τρεις ημέρες και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί, εκτός απροόπτου, το βράδυ της Τετάρτης. Για να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση πρέπει να έχει την απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων βoυλευτών, η oπoία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών, δηλαδή πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από 120 βουλευτές.

Ακόμη, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Σοφία Βούλτεψη, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει κανονικά, τον Φεβρουάριο του 2015.
Με τις δύο αυτές κινήσεις η συγκυβέρνηση επιχειρεί αφενός να επιβεβαιώσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία και αφετέρου να κλείσει τα σενάρια των τελευταίων ημερών για πρόωρες εκλογές.

H ψήφος εμπιστοσύνης θα είναι ένα σημαντικό crash test κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, καθώς οι οι δύο πλευρές θα μετρήσουν τα... κουκιά τους, εν όψει της διαδικασίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, όπου η συγκυβέρνηση καλείται να βρει 180 βουλευτές για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου:

«1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015 και

2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».

http://karfotiko.blogspot.gr/2014/10/blog-post_62.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...