Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Η Κομπανί συμβολική στροφή για ίδρυση του Κουρδιστάν;

Του ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι εντός των προσεχών ημερών θα επέλθει η πτώση της κουρδικής πόλης Κομπάνι που βρίσκεται ακριβώς μερικά μέτρα από τα τουρκο-συριακά σύνορα.
Γύρω από την ηρωιϊκή αντίσταση των κούρδων μαχητών έχει στηθεί ένα σκηνικό που εν πολλοίς θυμίζει – τηρουμένων των αναλογιών – την Εξοδο του Μεσολογγίου.
Ετσι, ενώ φαινομενικά οι Κούρδοι αγωνιστές θα υποστούν μια σημαντική ήττα (καθώς θα απωλέσουν την στρατηγική τοποθεσία γύρω από το Κομπάνι) στην ουσία θα πρόκειται για μια ιστορική τους νίκη, μια νίκη που θα οδηγήσει στην δημιουργία του σύγχρονου Κουρδικού κράτους. Και όπως η Εξοδος του Μεσολογγίου μετέτρεψε τη φωτιά του Φιλελληνισμού στην Ευρώπη και στην Αμερική σε μια φοβερή πυρκαγιά που οδήγησε στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, έτσι και η πτώση του Κομπάνι οδηγεί ήδη σε ένα ανάλογο συνολικό ξεσηκωμό στη Δύση (με τη σιωπηρή συγκατάθεση της Ρωσίας αλλά και του Ιράν – που προφανώς έχουν λάβει ως αντάλλαγμα ότι ο Σύρος πρόεδρος Ασαντ θα μείνει στη θέση του και για τούτο τηρούν στάση αναμονής) στην συνολική καταδίκη της Τουρκίας και την δημιουργία του Κουρδιστάν στα σύνορα Ιράκ, Συρίας και σε δεύτερη φάση και Τουρκίας.
Το σκηνικό έχει στηθεί από καιρό: 1)Το μόνο που καταφέρνουν οι – καθαρά ασυντόνιστες – αεροπορικές επιθέσεις της Δύσης κατά των τζιχαντιστών που πολιορκούν το Κομπάνι είναι να παρατείνουν την πολιορκία έτσι ώστε τελικά η κουρδική αυτή πόλη να γίνει ένα τεράστιο σύμβολο αντίστασης κατά του φανατικού Ισλάμ. Είναι πιθανόν αυτός να είναι και ο βασικός τους στόχος. Και επειδή το θετικό πρόσημο στο συμβολισμό αυτό θα ανήκει στους Κούρδους, το πρώτο τελικό αποτέλεσμα της επερχόμενης τελικής σύγκρουσης Δύσης-φανατικού Ισλάμ θα είναι η ίδρυση του Κουρδιστάν. 2) Ηδη τα δυτικά ΜΜΕ έχουν προετοιμάσει το έδαφος με συνεχείς καταδίκες της τουρκικής στάσης στο θέμα (ξεχνώντας ταυτόχρονα την ύποπτη στάση της Δύσης και ορισμένων αραβικών χωρών στη δημιουργία της ΙΣΙΣ): Εάν κανείς άκουγε τον Bill O’Reilly στο Foxnews χθες το βράδι θα νόμιζε ότι ακούει κάποιον από εμάς που επί χρόνια καταδικάζουμε την τουρκική μπαμπεσιά, διπλοπροσωπία, ωφελιμισμό, απανθρωπιά κλπ. Σε παρόμοιο κλίμα όλα ανεξαιρέτως τα δυτικά ΜΜΕ προετοιμάζουν το συμβολικό πλαίσιο για την πτώση της Κομπάνι. 3) Οι Κούρδοι της Τουρκίας έχουν ήδη ξεσηκωθεί δημιουργώντας χάος σε όλες τις μεγάλες πόλεις και προετοιμάζοντας από την πλευρά τους το έδαφος για τις επερχόμενες συγκλονιστικές εξελίξεις.
Η πτώση της Κομπάνι θα σημάνει: 1) Τη γενική καταδίκη της Τουρκίας από όλο τον πολιτισμένο κόσμο και θα της αποδοθούν συνολικές ευθύνες για την ανάπτυξη του ΙΣΙΣ και την εξέλιξή του σε τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία υπό την καταστροφική – παραληρηματική -ηγεσία των Ερντογάν-Νταβούτογλου θα συνεχίσει να αντιδρά από κυρίως ιδεολογικά κίνητρα και θα υποκύψει στο βάρος των συνεπειών των πράξεών της. 2) Η Δύση είναι προφανές ότι θα αναγκαστεί να αναλάβει εκτεταμένη δράση κατά της ΙΣΙΣ με αιχμή του δόρατος στο έδαφος τους Κούρδους (οι οποίοι απλώς χρειάζονται κάποιο χρόνο για να εξοπλιστούν και να εκπαιδευτούν) και με σημαντικές αποστολές ειδικών δυνάμεων από πολλές χώρες. Με την συμβολική ανάδειξη των Κούρδων πεσμεργκά ως μαχητών ελευθερίας, η Δύση απλά θα πρέπει να παρέχει οπλισμό, μερικές χιλιάδες (ορισμένοι στρατιωτικοί των ΗΠΑ μιλούν για 20-30.000) ειδικών δυνάμεων. Οσο για τα χρήματα, ας είναι καλά το κουρδικό πετρέλαιο – το οποίο στο τέλος του πολέμου πιθανόν να έχει αυτόνομη διέξοδο στη Μεσόγειο.
Τέλος, όσον αφορά τις ελληνικές θέσεις έχουμε μπροστά μας μια ανεπανάληπτη ευκαιρία εξασθένησης της Τουρκίας. Οι σπασμωδικές τουρκικές ενέργειες και οι προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ σε συνδυασμό με το περιρρέον αρνητικό για την Αγκυρα κλίμα, την ήδη υπάρχουσα διπλωματική προεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (και την πιθανότατη συμμετοχή του Ισραήλ σε αυτήν), δίνουν μια μοναδική ευκαιρία για την ανακήρυξη των ορίων της ελληνικής ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο. Η ενέργεια μάλιστα αυτή μπορεί άριστα να συνδυαστεί – στα πλαίσια της συμμετοχής της Ελλάδας στη μάχη κατά του φανατικού Ισλάμ – με την αποστολή ελληνικών F-16 στην Πάφο και την αποστολή των υποβρυχίων τύπου 214 (τουλάχιστον του Παπανικολή που είναι έτοιμος) στην περιοχή. Παρά τις κάποιες ελλείψεις είναι γνωστό ότι το τουρκικό ναυτικό είναι ανίσχυρο μπροστά σε ένα τόσο προηγμένο υποβρύχιο.
Με την ελπίδα ότι οι προβλέψεις των «προσιόντων» που επιχειρεί ο γράφων θα επαληθευθούν από τα γεγονότα και θα οδηγήσουν στην τελική εξουδετέρωση της γάγγραινας που κατατρώει την περιοχή μας εδώ και πολλούς αιώνες και ακούει στο όνομα “οθωμανισμός”.

http://mignatiou.com/2014/10/i-kompani-simvoliki-strofi-gia-idrisi-tou-kourdistan/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...