Με δεδομένο πλέον πως η Ρωσία αποτελεί τον μοναδικό προμηθευτή της ΕΕ πέρα από την Μ.Ανατολή, συν το γεγονός πως ο εκβιασμός από Πούτιν δείχνει την μεγάλη εξάρτηση από το Φυσικό Αέριο της Ένωσης, η Ελλάδα παίρνει σειρά σημαντικότητας.
Γιατί η Ελλάδα;
- Πρώτον λόγω των γνωστών ερευνών και συμπερασμάτων που δείχνουν πολύ μεγάλα κοιτάσματα ενέργειας , κυρίως στο Ν.Α. Αιγαίο.
Η εκμετάλλευση τους , θα μπορεί να δώσει μερική εναλλακτική λύση σε Δύση , ελαφρύνοντας το βάρος παρόμοιων πράξεων και εξαρτήσεων όπως συμβαίνει σήμερα.
- Δεύτερον γιατί όχι και η Κύπρος;.. η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή. Η Κύπρος έχει ήδη συμφωνία με Noble energy και με Ισραήλ. Συν το ότι σαν νήσος δεν έχει απευθείας σύνδεση με Ευρώπη και πρέπει είτε να κάνει χρήση αγωγών μέσα από Τουρκία (που ένα τέτοιο μονοπώλιο θα αποθράσυνε ακόμα περισσότερο τον Ερντογάν). Η σύνδεση με την Ελλάδα δια αγωγών είναι στρατηγικής σημασίας.
-Τρίτον... Η Ελλάδα είναι ήδη δεσμευμένη και δεμένη καλά με μνημόνια και συμφωνίες με Δύση και δεν χρειάζονται ενέργειες. Εκτός και αν έρθουν όλα τούμπα και αποκτήσει αντιδραστική ηγεσία στην θέληση των μεγάλων παικτών. Εκεί εύκολα μπορούμε να συμμετάσχουμε στο "fan club" των χωρών που "απολαμβάνουν" προστασία από ισχυρούς λόγω αναταραχών.
- Τέταρτον.. Οι τιμολογιακές πολιτικές θα μπορούν να χαράζονται από την Ε.Ε. και γενικότερα την Δύση και τις σχετικές εταιρίες όπου θα μπορούν να παίξουν με πιέσεις έτσι και προς άλλες χώρες προμηθευτές. π.χ. .. μια αύξηση παραγωγής θα ρίχνει τιμές ή και αντίστροφα, θα προκαλεί μια πίεση τιμολογιακή και οικονομική.
- Πέμπτον.. Η παρουσία μόνο Ελλάδος και Τουρκίας για την Δύση , ΝΟΜΊΖΟΥΝ, πως είναι πλεονέκτημα καθώς κανείς ισχυρός μνηστήρας δεν θα μπορεί να διεκδικήσει , έστω και δια πλαγίων τρόπων (βλ. μειονότητες).
Η Ελλάδα με το πέρας των γεγονότων στην Ουκρανία (που σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές θα περάσει σε φάση διπλωματίας πλέον, καθώς η ισχύς προβλήθηκε)... είναι η χώρα που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών. Από εκεί και πέρα επειδή το θέμα περιέχει και παραμέτρους ΑΟΖ (δεν έχει ανακηρυχθεί) , διμερείς σχέσεις με Τουρκία και Ελλάδα (θέλει ικανούς διπλωμάτες) καθώς και σχέσεις με Ρωσία και Gazprom (δεν νομίζω ότι θέλει σχόλιο εδώ)... Η Ελλάδα θα δεχτεί από έντονες φιλοφρονήσεις "συμμάχων" από ανατολή και δύση, αλλά και απειλές.
Για το Geopolitics.com.gr
Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.